COVİD-19 Kapsamında İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları

07.02.2022
202
COVİD-19 Kapsamında İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları

Hayatımıza 2019 yılında giren covid-19 virüsü sebebi ile tüm hayatımız ne yazık ki olumsuz şekilde etkilenmiştir. İşyerlerinde virüse karşı uygulamaları İş Sağlığı Ve Güvenliği ile koordineli olarak ayrıntılı bir biçimde maddeler halinde sizlerle paylaştım. Keyifli okumalar..

 

– Öncelikle iş başı yapan ve iş yerinde aktif biçimde çalışan tüm çalışanlara Covid-19 virüs ve hijyen hakkında bilgilendirme eğitimleri verilmelidir.

-İşveren, işçi ve hatta ziyaretçiler dâhil tüm çalışanların günlük olarak işe başlamadan önce ve gün içerisinde belirli ve sık periyotlarla ateşleri ölçülüp takip edilmesi, ilgililerle günlük rapor halinde paylaşımı sağlanmalıdır. Ateşi yüksek olan personeller ve ziyaretçiler çalışma alanlarına alınmamalıdır.

-Çalışanlar işe başlamadan önce ellerini mutlaka yıkamalı ve dezenfekte etmelidir. El hijyeni ürünleri, maske vb. ürünlerin tedarik edilmesi, firma girişine, çalışma alanlarına yerleştirilmesi ve belirli aralıklarla kullanımları sağlanmalıdır.

-Coronavirüs hakkında bilgi toplamak ve değerlendirme için Covid-19 Acil Durum Ekibi oluşturulmalıdır. Ülkedeki hastalık durumu acil durum ekibi tarafından, sağlık kurumlarından öğrenilerek, gerekli bilgilerin üst yönetim ve tüm birimlerle paylaşımı sağlanmalıdır. Ayrıca işe giriş ve genel olarak personellerin hijyen kurallarına uyup uyumadığı takip edilmelidir.

-El hijyenine önem verilmelidir, eller en az 40 saniye boyunca sabun ve su ile yıkanmalı, sabun ve su yok ise alkol içerikli el antiseptiği kullanılmalıdır. Çalışanların el yıkama durumları kontrol edilmeli ve gerekli takip düzenli olarak yapılmalıdır.

-Çalışma alanları, ofis masaları, tezgâhlar, iş araç gereçleri vb. çalışana zimmetlenmeli, temizliği ve dezenfektasyonu çalışanlar tarafından güç içerisinde düzenli bir şekilde yapılmalıdır.

-El sıkışmak ve herhangi bir temas yolu ile selamlaşmak yasaklanmalıdır.

-Kapalı alanlar sık sık havalandırılmalıdır.

-İzmarit, kâğıt mendil, medikal maske çöpleri için sık aralıklarla kapaklı çöp kutuları konulmalı ve çöpler çöp kutusuna atılmalıdır.

-Hijyen gerektiren ekipmanlar (bardak, havlu vb.) kişiye özel olmalıdır. Ortak kullanılmamalıdır. Elde yıkama yerine bulaşık makineleri ile yıkama yapılmalı. Bardak, çatal kaşık vb. ürünler ise tek kullanımlık olmalıdır.

-Temizlik yapan personeller temizlik sonrası ellerini sabunlu su ile temizlemelidir.

-Şirket içi değerlendirmeler yapılarak yurtdışı iş seyahatleri ertelenmeli ve mümkünse iptal edilmelidir.

-Akut solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerle yakın temas kurulmamalıdır.

-Birden fazla şoförün veya operatörün kullandığı araçlar ve iş ekipmanları dezenfekte edilip bir sonraki kullanıcıya bu şekilde teslim edilmelidir.

-Yemek firmaları çalışanları veya bir firmadaki yemekhane çalışanları maske, eldiven gibi ekipmanları kullanmalı, bol bol kendilerini dezenfekte etmeleri gerekir.

-İşyerlerindeki yemekhanelerde toplu yemek sınırlandırılmalı, sosyal mesafe kurallarına uygun bir yerleşim organizasyonu yapılmalıdır.

-Kendinde virüse dair bir rahatsızlık hisseden personel istirahat kullanarak virüs testini yaptırmalı sonuç çıkana kadar iş yerine gelmemelidir.

-Personel taşıma servis ve araçlarının havalandırma filtreleri sık sık değiştirilmeli, araçların gönlük temizlikleri yapılmalıdır.

-Alt işverenlerin, geçici veya süreli çalışanların saha giriş onaylarında güncel tarihli EK-2 sağlık muayene formu beraberinde, güncel tüm tetkiklerin olmaması durumunda sahaya girişleri yasaklanmalıdır.

-Toplu olarak bulunması gereken durumlarda (eğitim, toplantı, yemek vb.) insanların arasında en az 2 m mesafe olacak şekilde prosedürler uygulanmalıdır.

Sağlıklı ve kazasız çalışmalar dilerim. 🙂

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2019-2024 biŞantiye | Tüm hakları saklıdır.