DEVRİM MÜHENDİSLERİNE HEDİYE EDİLEN ARAÇ ‘’TOGG’’

15.03.2020
349
DEVRİM MÜHENDİSLERİNE HEDİYE EDİLEN ARAÇ ‘’TOGG’’

DEVRİM MÜHENDİSLERİNE HEDİYE EDİLEN ARAÇ ‘’TOGG’’

Yerli otomobil gecikmeli olarak tanıtıldı. İnşaat mühendisliğinin yanında motorlu taşıtlara özel ilgim ve bilgim olması dolayısıyla sizlerle bu ‘’Yerli Otomobil’’ hakkındaki düşüncelerimi paylaşıyorum.

 

Öncelikle en çok eleştirilen konulardan biri olan tasarımdan bahsetmek gerekir. Biliyorsunuz ki yerli otomobilimizin tasarımı Pininfarina adında İtalyan bir firma düzenliyor. Peki kim bu İtalyan şirket, Pininfarina en kısa anlatımıyla günümüzde ki Ferrari, Lamborghini, Aston Martin gibi süper spor arabaların yanında Fiat gibi tüm insanlığa hitap eden araçların tasarımını yapan dünya lideri bir araç tasarım firmasıdır. Neden bu firma konusuna gelecek olursak, TOGG sadece Türkiye pazarında değil tüm dünyada satışa sunulmak istenen araçlar üretmek istiyor, bunun için ise dünyaya hitap eden, sektördeki araçlarla yarışabilecek bir tasarım ve teknolojiye sahip olmak zorunda. Bu yüzden dünya çapında 17 tasarım firmalasından model teklifleri aldı ancak uzun bir seçme sürecinden sonra Pininfarina galip geldi ve TOGG mühendisleriyle birlikte Pininfarina modelinin makyajlanıp kullanılmasına karar kılındı. Tabi ki tüm araçlarımızı onlar tasarlayacak değil ama şu an için İtalyanlara ihtiyacımız olduğu kesin.

 

İkinci Olarak neden Hibrit olması konuşulurken Elektrikli otomobil çıkarılıyor. Bunun cevabını da bulmak çok zor değil Hibrit bir araçta iki farklı motor bulunur bunlardan biri içten yanmalı yani Fosil yakıtlı motorlar diğeri elektrikli motor. Evet elektrikli bir motor yapmışız neden hibritten caydık. Bunun da cevabını ise şu an Dünya pazarında yer etmiş içten yanmalı motor teknolojisine sahip araçlardan biri olan Wolksvagen’in tarihi 100 yılı geçmiş durumda ve bu 100 yıl içerisinde AR-GE çalışmaları hiç durmadan devam etmiş bir firma. Yani 100 yıllık birikime sahip bir firma yine aynı şekilde Mercedes, BMW gibi firmalarla içten yanmalı motorlarda bir anda piyasada yarışmamız çok zor. Asla ülkemizin mühendislerini kötülemek için konuşmuyorum ki ne mühendislerimiz var şu an bu adı geçen firmalarda çalışıyor. Ancak sektör içten yanmalı motorlar için yeterince kalabalık bir çeşitliliği var ve bu yarışın içinde ayakta durmamız çok zor. Şimdi Elektrikli motora gelelim bu motor için örneğimi de herkesin bildiği bir firmadan yani Tesla’dan vereceğim. Bildiğiniz üzere Tesla 2012’de kurulmuş bir firma ve elektrikli motor için en önemli parça olan pilleri yeni yeni gelişen bir firma. Elektrikli araç sektöründe çeşitliliğin az olması kaliteli markaların dahi yeni yeni geçiş yaptığı elektrikli araç sektöründe yarışabilecek teknolojide ve mühendisliğe sahibiz. Şu an TOGG mühendislerinin çoğu da bu alanda tecrübesi olan mühendisler örneğin Tesla’dan gelen, ve bir çok içten yanmalı motor sahibi firmalarda çalışıp TOGG için Türkiye’ye gelen mühendisler. Doğru çalışmalar ve AR-GE ile rahatlıkla yarışabileceğimiz bir sektör. Ülkemizde bunu başarabilecek mühendisler, teknikerler, kalifiye elemanlar vardır ve yetişmeye de devam edeceklerdir. Piller hakkında detaylı araştırmaları yaparsanız Tesla dahi şu an ağırlıklı olarak bu bölüm üzerine çalışmakta ve kendini geliştirmekte, bizim aracımızın pillerinin AR-GE’sini ise Vestel ve Zorlu Holding birlikte yapacağını açıkladı. Bunun dışında araç içi teknolojilerden örnek vermek gerekirse bu yıl Mercedes marka araçlarda SİRİ tarzında Hey Mercedes adlı sesli bir asistan sizi karşılarken yıllar öncesinden tamamen yerli yazılım ile üretilmiş Türk sesli asistanlar piyasada satışa sunulmuştu ki bu araç içi teknolojilerde en basit bir örnek. Şarj İstasyonlarına gelince şu an ülkemizde şarj istasyonu üreten firmalardan biri de Zorlu Holding ve bu konuda ülkemize göre başarılı sayılırlar. Elektrikli araçlar ülkemizde olduğundan beri giderek artan şarj istasyonları şehirlerarası ulaşımı da olumlu kılıyor.

 

Peki gelelim en güzel yere. Araçların özellikleri neler:

Giriş paketi:

Arkadan İtiş

200 Beygir

149 kW Motor

0-100 km/s  7,6 saniye (180 km/s hız ile sınırlandırılmış.)

Batarya Kapasitesi: 50-60 kW (300 km menzil.)

Hızlı Şarj: 120 Kw ile yaklaşık 30 dakikada %80’den fazla şarj etme kapasitesi.

Üst paketi:

4×4

400 Beygir

298 kW Motor

0-100 km/s  4,8 saniye (180 km/s hız ile sınırlandırılmış.)

Batarya Kapasitesi: 80-100 kW (500 km menzil.)

Hızlı Şarj: 200 Kw ile yaklaşık 30 dakikada %80’den fazla şarj etme kapasitesi.

 

Yerli üretilen bir ürün siyasetle ilgili olarak gereksiz eleştirilere kapalı olmalıdır. Şu an için bizim yapmamız gerek şey tam destek vermek elbette Otomobil sektörümüz geliştiğinde yapıcı eleştiriler yapmalıyız ki daha da gelişelim ilerleyebilelim.

 

ETİKETLER: , ,
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2019-2024 biŞantiye | Tüm hakları saklıdır.