Enerji Kimlik Belgesi (EKB)

Enerji kimlik belgesi 2020 itibariyle binalarda alım satım ve devir işlemlerini yapabilmek için gerekli olan, bina enerji verimliliği konusunda detaylar içeren, 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir.
Kısacası Enerji Kimlik Belgesinin ilk amacı; enerjinin etkin ve verimli kullanılmasını sağlamak, gereğinden fazla kullanımın önüne geçmek, binanızın sınıfını hesaplayarak çevreye verilen zararın önüne geçmektir. “Enerji” alanında ülkemizin attığı ve atacağı önemli adımlardan biridir.
Yapılar için EKB sınıfları A’dan G’ye kadar yapılmıştır. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtmektedir. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB denilmektedir.
Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır.
Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Mevcut binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabilmektedir.
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ile Neleri Öğrenebiliriz?
- Enerji performansını
- Sera gazı emisyonunu
- Isıtma tüketimini
- Sıcak su tüketimini
- Soğutma tüketimini
- Havalandırma tüketimini
- Aydınlatma bilgilerini
- Yalıtım bilgilerini
- Mekanik özelliklerini
- Bina da bulunan bağımsız bölüm sayısını (iklimlendirilen alan)
- Bina yapım yılınızı
Şekil 1. Enerji Kimlik Belgesi
EKB Nasıl çizilir?
Öncelikle EKB Uzmanı olmanız gerekmektedir. Elektrik, makine, inşaat mühendisleri ve mimarlar, EKB kursu sonunda yapılan sınavdan taban puanı alarak uzman olmaya hak kazanır. EKB’yi vermek için bu sertifikaya sahip olmalıdır.
Bunun için EKB kursları yetkilendirilen bazı kurumlar tarafından verilmektedir. EKB eğitimi veren kuruluşlar Https://İstanbul.Csb.Gov.Tr/Enerji-Kimlik-Belgesi-Uzmani-Egitimi-Veren-Kuruluslar-İ-1490 adresinden bulunabilir.
Sertifika alındıktan sonra EKB resmi sayfasından uygulama bilgisayara yüklenir.
EKB çizimini yapmak için yapının mimari proje, yapı ruhsatı, mekanik proje, aydınlatma projesi, ısı yalıtım raporlarının bulunması gerekmektedir.
Şekil 2. Yeni proje sayfası
“Yeni proje” kısmına tıklanır ve yapımızın mimari projesine bakarak adım adım çizilir. Gerekli yerlerde pencere, kapı kısımları yapılır. Mekanik projeye bakılarak örülen duvar için kullanılan malzeme miktarları bilgileri girilir.
Şekil 3. Yapının çizimi
Çizim bittikten sonra projeyi denetle kısmına basılır ve hata çıkmışsa o hatalar düzeltilir.
Şekil 4. Çizimin denetlenmesi
Hatalar düzeltildikten sonra “hesapla” menüsüne tıklanarak girilen bilgilerin yapı için uygun bina sınıfı sonucu belirlenir.
Şekil 5. Çizimdeki değerlerin hesaplanması
Şekil 6. EKB sonucu
EKB sonucunda bina sınıfı kısmında yapının sınıfının hangisine uygun olduğu gösterilir.
Örneğin aşağıda vermiş olduğum örnek sonuçta bina sınıfı C sınıf ve yapı için uygun olduğunu göstermektedir.
Artık çizim ve sonuç kısımları bitmiştir. “Hesaplamaya gönder” menüsüne tıklanarak TC kimlik ve şifre girilerek sonuçlar sisteme yüklenir. Bakanlık tarafından incelenerek onaylama işlemi yapılır.
Şekil 7. Hesaplamaya gönderme
KAYNAK