FENG SHUİ YAŞAM ENERJİMİZİ NASIL DEĞİŞTİRİR?

YAŞAM ALANLARINIZI FENG SHUİ KURALLARINA GÖRE DÜZENLEYEREK YAŞAMINIZDA BÜYÜK DEĞİŞİKLİKLER YARATABİLİRSİNİZ

FENG SHUİ NEDİR?
Felsefeyi daha iyi anlamak için öncelikle kelimenin kökenine ve anlamına bakalım: Çince’de ‘feng’ rüzgar demektir; ‘shui’ ise su. Feng Shui felsefesine göre rüzgar ve su dünyadaki enerji akışını sağlar; diğer bir deyişle olumlu ve olumsuz enerjilerin dolaşımı rüzgar ve su yoluyla olur.
Feng shui’nin hedefi, evinizin içindeki ve çevresindeki nesneleri uygun biçimde düzenleyerek, evrenin iki zıt fakat birbirini tamamlayan gücü, YİN VE YANG güçleri arasındaki dengeyi sağlamaktan daha aşağı bir şey değildir.
Feng şui, eski bir Çin yerleşim uygulaması olup, çevreyle uyumunu sağlamaya yönelik, uzayda mekânın ayarını yapmaya yönelik bir uygulamadır. Bu terimin kaynağının “Rüzgârlar vahşi/ Güneş ılık/ Su berrak/ Ağaçlar gür” şiirinden geldiğine inanılır.
Beş bin yıllık geçmişi olan Feng Şui öğretisinin, insanın varoluş özelliklerine uygun yaşam alanlarını düzenleme yöntemi olduğuna ve böylece daha sağlıklı yaşanılıp, mutlu ilişkiler kurulacağına, kişisel gelişimden kariyerimizi geliştirip kazanç artırımı sağlanabileceğine inanılır.
Feng şui coğrafî, dinî, felsefî, matematiksel, estetiksel ve ideolojik fikirlerin bir karışımını içeren ayrı bir Çin inanç sistemidir. Ancak bir din ya da tarikat değildir.
Bir yerin “iyi bir feng şui”ye sahip olması oranın doğayla uyum içinde olması, “kötü bir feng şui”ye sahip olması ise oranın doğayla uyumsuz olmasıdır. Feng şui bir dekorasyon stili değildir. Daha çok ana hatları birçok dekorasyon stili ile uyumlu bir disiplindir. İnsanlar genel olarak iyi bir feng şuiye sahip veya sahip değil diye tanımlanmazlar. Feng Shui bilimi evrensel ve gezegen üzerindeki her insan ile uyumlu olduğuna inanılır.
YİN VE YANG
Yin/Yang prensibi evrenin iki temel enerjisini kapsar. Yin; Siyah, ölüm, kış, soğuk, dişi, pasif, gece, ay gibi nitelikleri temsil ederken Yang; Beyaz, yaşam, yaz, sıcak, eril, aktif, gün, güneş gibi nitelikleri temsil eder. Yin/Yang’ın evrensel temsili olan Tai Ji sembolü bir daireden oluşur. Daire sonsuz hareket ve aktiviteyi temsil eder. Bu aktivitelerin ne başı ne de sonu bellidir. Dairenin içinde siyah olan alan (Yin) beyaz olan alan (Yang)’dan ’’S’’ şeklindeki eğri ile ayrılır. Bu eğri hiç bir şeyin mutlak olmadığının göstergesidir. Uzun bir aktiviteyi (Yang), durağanlık takip eder (Yin). Uzun bir dinginlik (Yin), her zaman hareketlilikle (Yin) sonuçlanır. Yazın sıcaklığı (beyaz) eninde sonunda yerini kışın soğukluğuna (siyah) bırakır. Yükselen bir dalga (Yang) mutlaka alçalacaktır (Yin). Yin ve Yang prensibine göre dişi olmadan eril olamaz, kötü olmadan iyi olamaz. ‘’S’’ eğrisi bu iki karşıt güç, iki prensip arasındaki uyumlu, tamamlayıcı ve destekleyici etkileşimin/diyalektin; bir şeyden bir başka şeye sonu gelmeyen geçişlerin/döngülerin yargısız göstergesidir. Bu iki karşıt güç arasındaki bütünselliği ve uyumlu diyalekti korumanın dengeli bir yaşamın temellerini oluşturduğu öne sürülür. Ötekini kapsayan yaklaşımı Yang bölümündeki küçük siyah daire ve Yin bölümündeki küçük beyaz daire temsil eder; karşıtlar devamlı birbirleri ile etkileşim içindedirler. Yin/Yang dengesini korumak derin bir duyarlılık gerektirir. Yin ve Yang’ın etkileşimi, kutuplaşması, birlikteliği Tao’dur. Tao yol demektir. Feng Shui gibi bir çok kadim öğreti bu prensipten yola çıkarak; Yin/Yang’ın etkileşiminin Chi (yaşam enerjisi) üzerindeki tesirine ışık tutarak yol gösterir. Yin ve yang kavramlarını ve chi’yi birbirine bağlayan prensibe Tao denir; Tao, ”yol” anlamına gelir. Taoculuk, sürekli olarak uyum ve dengenin aranmasıdır; her şeyde sadece doğru ölçüde yin ve yang’i birleştirmeye çalışmaktır. Zaten feng shui de özünde budur.
FENG SHUİ NASIL YAPILIR?
Her bir maddenin ayrı ayrı özellikleri olsa da hepsini farklı yazılarımızla size tek tek açıklayacağız ve bütünlüklü bir Feng Shui uygulamanıza yardımcı olmaya çalışacağız. Ama genel hatlarıya Feng Shui nasıl yapılır, sorusunun cevabı:
Üzerinizdeki negatif enerjilerden kurtulmalısınız.
Evinizde kötü anılara sahip objeler varsa onlardan kurtulmalısınız.
Feng Shui enerji akış yönlerini öğrenmelisiniz.
Evinizi enerji akışını bloke etmeyecek şekilde düzenlemelisiniz.
Hem kıyafetlerinizde hem yaşam alanınızda renk seçimi yaparken renklerin enerjilerine dikkat etmelisiniz.
Odalarda bulunması ve bulunmaması gereken nesneleri bilmeli ve yaşam alanlarınızdan negatif enerjiyi uzaklaştırmalısınız.
Kullanmadığınız eşyaların enerjiyi çekmesini engellemek için minimalist bir yaşam tarzı benimsemelisiniz.
Günlük rutinlerinizi oluşturmalı ve düzensiz yaşamdan kaçınmalısınız.
Evinizi insanlar dışında canlılarla da paylaşmalısınız. (Evcil hayvanlar ve bitkiler)
FENG SHUI ILE YÖN DUYGUSU
Doğu pusula yönü, büyümeyi ve gelişmeyi destekler. İyi aile ilişkileri, sosyal yaşam, arkadaşlar ve sağlığımızla ilgilidir. Aile bireylerinden biri sağlık sorunu yaşıyorsa, aile ilişkileri kopuksa evinizi ahşap mobilyalar, canlı sağlıklı bitkiler ile dekore edebilirsiniz.
Güneydoğu pusula yönü, aile üyelerine bolluk ve bereket getirir. Para, kısmet, maddi kazanç ve bereketle ilgilidir. Daha fazla maddi kazanç sağlamak ve birikim yapmak istiyorsanız bahçenize minik süs havuzu, şelale yerleştirebilir; iç mekanda ise şans bambuları, küçük saksı bitkileri, 8 turuncu balık ve 1 siyah balıklı bir akvaryuma yer açabilirsiniz. Çocuklarınızla problem yaşıyorsanız, işiniz yaratıcılık gerektiriyorsa, çocuk sahibi olmak istiyorsanız, pastel renkler kullanarak, metal aksesuarlara yer vererek, beyaz mobilyalar, oturma gurupları seçerek batı pusula alanını canlandırmanız gerekir.
Yaşamdaki doğru zamanda, doğru yerde ve doğru insanla olmak kuzeybatı pusula yönünün enerjisini açıklar. Görüp gezmek istediğiniz ülkeler varsa, hayatınıza destek enerjisini çekmek istiyorsanız, size destek olacak insanlara ihtiyacınız varsa kuzeybatı pusula yönünü aktive etmelisiniz. Büyük metal aksesuarlar, gümüşler, gri ve beyaz renkler, dekorasyonda olmalıdır. Bu tarz bir yerleşim ve dekorasyonla hayatımıza iyilikleriyle katkıda bulunacak insanları davet etmiş oluruz. Yapmış olduğunuz seyahatlerde satın aldığınız obje ve aksesuarları da bu alanda sergileyebilirsiniz.
Kuzey pusula yönü, özellikle çalışan kişilerin iş hayatlarında ilerlemesi için büyük destek ve şans getirir. İşinizde, kariyerinizde istediğiniz yerde değilseniz bu pusula yönünün enerjisini artırmanız gerekir.
DOĞRU PLANLAMA İLE EVDE MUTLU OLMANIN SIRLARI
YATAK ODASI
En önemli detay odada ayna bulundurmamak. Ayna varsa önüne paravan getirilebilir. Aydınlatmalar ile aynalar Feng Shui’de güçlü ögeler. Işık ile özdeşleşiyorlar. Bu sebeple yatak odasında aydınlatmanın da ışık şiddetinin düşürülmesi gerekiyor. Dimmerli elektrik anahtarları tercih edebilirsiniz. Pencereler büyükse ışığı geçirmeyen perdeler seçebilirsiniz. İnce perdeler ve tüller uykuyu bölebilir. Uyku bölen dikkat dağıtıcılardan biri de elektronik aletler. Elektronik gereçlerden gelen enerjiyi azaltmaya çalışın. Karyolada yatak başlığı kendinizi daha fazla güvende hissetmenizi sağlayacaktır. Yatağınızı mümkünse kapıdan uzağa, kapıyı görmeyecek şekilde yerleştirin. Küçük yatak odaları daha güvende ve huzurlu hissetmenizi sağlar. Bu sebeple Feng Shui’de makyaj masası, giysi dolabı gibi mobilyaları farklı bir odaya koymanız önerilir. Eğer yatak odanız yeterince genişse siz bölücüleri kullanabilirsiniz. Yatağın altına eşya, kitap yerleşimi yapılmaması da iyi enerji akışı için önerilir. Yatağınızın duvara yaslanmaması, mekanı ortalayacak şekilde tam ortada konumlandırılması gerekiyor.
MUTFAK
Mutfak ev trafiğinin en yoğun olduğu alanlardandır. Bu yüzden kendimizi iyi hissettiren sarı, beyaz gibi tonlar kullanılabilir. Sosyalliğin ön planla olduğu mutfaklarda sıcak tonlar tercihiniz olabilir. Canlı meyve ve sebzeleri dekoratif olarak da tezgah ya da mutfak masanızda kullanabilirsiniz. Pozitif enerjiyi harekete geçiren bir aydınlatma da atlanmaması gereken detaylardan. Ailenin mutluluğunu ve beslenmesini simgelediği için mutfağın konumu önemli. Mutfak aletlerini elementlere göre birbirlerine zarar vermeyecek şekilde yerleştirilmesi de dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir nokta. Örneğin bulaşık makinesi ve fırının yanyana olmaması gerekir.
YEMEK ODASI
Ailenin zenginlik köşesini simgelediği için evin bu önemli alanını tasarlarken en önemli detayı hiçbir köşesinin karanlık kalmaması gerekir. Bu sebeple seçilen renklerin aydınlık olması önerilir.Tasarlanırken yemek odasının yerleşiminde enerji akışının tıkanık olmamasına özen gösterin. Aynalar, büyük ebatlı avizeler bu sebeple yemek odasında rahatlıkla kullanılabilir.
Mümkünse yemek masası odanın tam ortasına yerleştirilmelidir. Eğer yuvarlak hatlı, retro mobilyalardan hoşlanıyorsanız çok daha iyi; çünkü yemek odasında genellikle yuvarlak mobilyaların kullanılması öneriliyor.
ANA YAŞAM ALANI
Olabildiğince keskin hatlarda, sivri uçlu tasarımlardan uzak durmaya özen gösterin. Ancak eğer mobilya gibi geniş yer kaplayan yüzeylerde siz yuvarlak hatlı tasarımlar tercih etmiyorsanız koltuk, kanepe gibi döşemelerinizin köşelerinin yuvarlak olmasına dikkat edin. Salon ya da oturma odalarında doğal ışıktan olabildiğince yararlanın.Gün ışığı çok güzeldir. Karanlık olan köşeleri aydınlatmak için lambader, abajur gibi yardımcı aydınlatmalardan yararlanabilirsiniz. Mümkün olduğunca doğal renklerle boyanmış duvarlar olmalı. Yeşil yuvarlak yapraklı bitkiler salonda var olan negatif enerjiyi tem
izlemek için önerilir.
BANYO
Banyo ve tuvaletler Feng Shui’de kayıp alan olarak değerlendirilir. Bu sebeple gereğinden büyük olmamalı. Olabildiğince kompakt çözümlerle alanı ideal şekilde değerlendirmeye özen gösterin. Lavabo ve klozetlerde suyun akışını yavaşlatacak çözümler tercih edebilirsiniz. Klozeti kullandıktan sonra kapağını kapamaya dikkat edin. Diğer yaşam odalarında da olduğu gibi evin yönüne göre malzeme seçimleri yapılmalıdır. Dış kapısına pozitif enerji yansıtan minik bir ayna asabilirsiniz.
Kaynakça;
Feng Shui Nedir ?
Feng Shui’ye göre mutlu ev formülleri