biŞantiye

Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21 / Yapı Denetim Üzerine

Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21 / Yapı Denetim Üzerine

Öğrenci ve yeni mezun meslektaşlarımıza her zaman destek olmayı kendine ilke edinen biŞantiye Ailesi olarak 2.sini düzenlediğimiz  Sektörün Öncüleri’21 de alanlarında uzman olan değerli konuşmacılarımız ile etkinlik düzenledik. 10.02.2021 Tarihli 11.Oturumda İnşaat Mühendisi Beyza HASBOYACI’ya Yapı Denetim alanında sorulan soruları ve cevapları  sizlerle paylaşmak istedik. Yayının tekrarını biŞantiye Youtube kanalımızdan da izleyebilirsiniz.

Youtube izleme linki

Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21

1.) Neden yapı denetimi seçmeliyiz?

Cevap: Tabi ki bir yapı denetimin asli kişileri biz değiliz. İnşaat mühendisleri, denetçiler, kontrol elemanları bulunur. Genelde evraksaldır. Herkesin karşısına elbette yapı denetim ile ilgili bir iş fırsatı çıkar. Kesinlikle değerlendirilmesi gereken bir yerdir. Çünkü daha rahatsınız sektörü iyi öğreniyorsunuz. Burada ömrümüzün sonuna kadar kalmayabiliriz. Yarın da çıkabilirim bu işten ama bulunduğum bu süreçten ben mutluyum.

2.) Yapı denetimi çalışma şartları nelerdir?

Cevap: Çok fazla şartı yoktur. Genelde teknik ressam, mühendisler, mimarlar, teknikerler bulunmaktadır. Bunlardan biri olmanız yeterlidir. Sigorta işinizin olmaması gerekmektedir. Herhangi bir engeliniz olmamalıdır ve odaya kayıt belgeniz olması gerekmektedir.

3.) Yapı denetim temel kazısının anahtar teslime sürecine kadar mı, yoksa kaba inşaat bitene kadar mı devam etmektedir?

Cevap: Evrak işlerinin başından en sonuna yani anahtar teslimatına kadar devam eder. Yapı denetimler her süreçte olmak zorundadır.

4.) Beton numunesi alımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Cevap: Beton dökülürken oraya laboratuvar elemanı gelmektedir. Betonu numune kaplarına döker. Slump deneyi de yapılır ve bu deney yapıldıktan sonra laboratuvara gönderilir. 28 günlük diğerleri alınır. Çok büyük olay yoktur.

5.) Beton numunesine çiptli sistem niye bir durum vardır. Çipli sistem nedir?

Cevap: Bakanlık çip sistemini getirerek orada hem yapı denetimin hem de bunların gerçekleştiğini katlanmış olmaktadır. Çipleri biz alıyoruz. Her numunenin başına yapıştırıyoruz. Laboratuvarı öyle gönderiyoruz.

6.) Tespitlerde beton sınıfına göre mi demirdeki korozyona göre mi karar veriyorsunuz?

Cevap: Demirdeki korozyon zaten ilerleyen safhada olan bir durumdur. Beton içerisine korozyonlu donatı yerleştirmek doğru olmaz. Her beton numunesi geldiğinde elemanlarımız gidip 8-12-14 demirlerden hangileri varsa birer takım alır. Onları laboratuvara götürüp test ederiz. Eğer sonuçlar iyi çıkarsa devam ediyoruz.

Bina korozyondan ötürü hasar aldıysa bu bizimle alakalı bir durum değildir.

7.) Beton numunesi sonuçları çıkmadan inşaat süreci devam ediyor. Beton dökülüyor. Diyelim ki laboratuvarda istenen sonuçlar verilmedi o zaman ne yapılır?

Cevap: Bu durumda inşaat durdurulur. Beton kuruduktan sonra karot alınır. Eğer karot tutmazsa maalesef orası yıkılmak zorundadır. Ama önümüze gelenler genelde karot numunesinin tuttuğunu görüyoruz. Çünkü: o anda belki numuneyi alan kişi düzgün alamamış olabilir.

8.) Sahada demir ve betona kontrol ederken mekanik ve elektrik süreçleri ve de eşzamanlı kontrol ediliyor mu?

Cevap: Tabii ki de ediliyor. Mesela baca borçlu bırakılmış mı, tesisat borularının yeni bırakılmış mı? Bunlar da kontrol edilmektedir. Zaten en başta sıhhi tesisat ve mimari de anlaşmazlıklar olabilmektedir. Uyumlu bir şekilde yapılmaktadır. Biz kontrollerimiz de her şeye bakıyoruz.

9.) Donatılar sezon bitiminde açık kalıyor. Korozyona uğruyor bu konuda yapı denetimler sıkıntı çıkarır mı?

Cevap: Korozyon uzun sürede gerçekleşen bir tepkimedir. Uzun vadede olduğu için dayanımı çok fazla etkilemiyor. Büyük inşaatlarda buna dikkat edilmektedir. Fakat küçük yapılar de zaten bitim süresi çabuk olduğu için ve dayanım fazla etkilemediği için göz ardı edilmektedir.

Bilgilerini bizlerle paylaştığı için  İnşaat Mühendisi Beyza HASBOYACI hocamıza şükranlarımızı iletiyoruz…

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2019-2021 biŞantiye | Tüm hakları saklıdır.