biŞantiye

Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21

Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21

Öğrenci ve yeni mezun meslektaşlarımıza her zaman destek olmayı kendine ilke edinen biŞantiye Ailesi olarak 2.sini düzenlediğimiz  Sektörün Öncüleri’21 de alanlarında uzman olan değerli konuşmacılarımız ile etkinlik düzenledik. 06.02.2021 Tarihli 5.Oturumda İnşaat Yüksek Mühendisi Süleyman Cem DİVRİK’e Çelik Yapılar alanında sorulan soruları ve cevapları  sizlerle paylaşmak istedik. Yayının tekrarını biŞantiye Youtube kanalımızdan da izleyebilirsiniz.

Youtube izleme linki

Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21

1.) İnşaat mühendisliğinin bu kadar geniş çalışma alanı varken neden Çelik yapıları seçtiniz?

Cevap: Uzmanlık alanım çelik yapılardır. Çelik yapıları seçme nedenim tezim ile alanda yaptığından dolayıdır. Bir de severek yapıyorum 3 boyutlu model yapmayı ve öğretmeyi seviyorum sadece kendimi çelik alanlar ile sınırlandırmıyorum her alanda tecrübem vardır.

2.) Çelik yapılar dersi 4. sınıfta verilmektedir. Peki çelik dersine ilginin artması için öğrencileri ne yapması gerekir?

Cevap: Çeliğe ilgi ülkenin ekonomik durumu ile artar. Ne kadar fabrika yaparsanız bunlar çelikten olur ya da prekasttan yapılır. Yani fabrika yapılırsa çeliğe ilgi artar. yaparsanız ülke ekonomisi ve Çelik sektörü artar. Çelik sektörü bitmez. Üniversitedeki hocalar betonarmeye değil de çeliğe yönlendirirse ya da çelik yapılar ile alakalı sistemleri öğrencilere daha iyi anlatan bileşimlerini gören tanıyan sistemleri tanıdıkça hoşuna gitmesi lazım. Bir anda çeliğe yönlendirmek olmaz Birazcık hem içinizden olacak hem de okullarınızda ki insanların teşvik etmesi gerekir.

3.) Herhangi bir bölgede inşa edilen konutlar çelik yapıda yapılmış olsa maliyet açısından nasıl olur?

Cevap: Çelik her zaman sağlıklıdır. Çelik hızlı bir şekilde yapılıyor, kullanım süresi betona göre yüksek ama korozyona girmesi var. Çeliğin dezavantajı korozyondur. Kumlanmış çelik kullanırsanız, kumlandırarak yaparsanız daha uzun ömre sahip olur. Kullanım amacı önemli, neye hizmet ettiği önemlidir. Ama Çelik bana göre betondan daha sağlıklıdır ve çevreci bir yapıdadır.

4.) Çelikten yapılan köprüler neme maruz kalan bir ortamdadır. Bunun için alınan önlem nedir?

Cevap: Çelik her zaman avantajlıdır. Onun özel hesapları vardır. Bir araç yükünün çelik sistemine nasıl bir etki ettiğini hesaplamak lazım. Bunu yapacak insanlar da çok uzman kişilerdir.

5.) Çelik yapı tasarımına başlarken tabii bir bilgiye dayalı yapılmaktadır. Deneme yöntemi ile mi yapılmaktadır? Nasıl bir tasarım yapılmaktadır?

Cevap: Tasarım aşamasında Biz bir yapı yaparken ilk başta zemine bakıyoruz. Her yapı Bir zemin oturuyor. Biz zemini tanımadan zaten bir yapı yapamayız.

6.) Ahşap yapılara dönüş hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Cevap: Ahşabın coğrafi standartları çok önemlidir. Hangi coğrafyada üretimi ve standartları önemlidir. Ahşap yapıyı deniz kenarında yapabilirsiniz ama yaparken bütün hesapları dikkate alarak yapmanız gerekmektedir. Rüzgar kuvveti, deprem etkisi gibi dış etkenlere uygun olarak tasarım yapılması gerekmektedir.

7.) Mevcut yönetmeliği yeterli buluyor musunuz? Piyasadaki programlar düşey yükler altına kesitleri mi kontrol etmektedir yoksa deprem gelme olasılığına göre rijitliği kontrol ediyor mu?

Cevap: Yapı davranışında hepsini kontrol ediyoruz. Yapının ne kadar deplasman yaptığını, ne kadar çökme olduğunu, yapının altından gelen zeminin nasıl bir zemin olduğunu, zemin emniyet gerilmeleri ne kadar güvenli olduğunu her şeyini kontrol ediyoruz. Hatta gerekiyorsa zemin güçlendirmesini de tavsiye ediyoruz. Bunu yapacak geoteknikçiler raporlarında yazarlar.  Ama biz Yapı mühendisiysek zeminden ayrı yapı yapmamız söz konusu değildir. bir zemine her zaman tanıyıp o zeminin ne olduğunu iyi bilmemiz gerekir. Ona göre bir yapı tasarlamak gerekir. Bunun için bodrum katlarda diyafram perdeler konulabilir ya da kazıklar yerleştirilebilir. Ama zemini iyi tanımamız gerekmektedir.

8.) Bir Çelik üzerine yoğunlaşmış mühendisin en çok kullanacağı ve üzerine düşeceği programlar nelerdir?

Cevap: Etabs, Tecla, Sap2000, Sta4CAD tarzı programların eğitimini vermekteyim. Bunların hepsi iyi programlardır. Uluslararası standartları takip ederek mühendisçe yorumlarımızı geliştirerek yapılar yapma taraftarıyım. Biz programları araç mı amaç mı olarak gösteriyoruz? Ben araç olarak gösteriyorum ama benim için hiçbir zaman programım olmadı. Araçlardan istediğinizi kullanabilirsiniz.

9.) Sap2000 ve Etapstan yaptığınız analizlerin betonarme ve Çelik için paftalanması ve donatılandırılması hangi program aracılığı ile yapılmaktadır? İmalat aşamasına kadar olan bu süreci biraz anlatır mısınız?

Cevap: Sap2000’den veya Etaps’tan yapı sistemini modelliyoruz. modelledikten sonra zemin bilgilerini kontrol ediyoruz. Gerekirse zemine yaylar atıyoruz. Modeli yaptık bitirdik sonra çizimlerini Tecla ya da AutoCAD programı vasıtasıyla Tecla programına atıyoruz. Tecla da modelliyoruz tekrar AutoCAD’e atıyoruz. İmalat detaylarına çıkartıyoruz. Bizim sıralamamız bu şekildedir. Ama bunu başka programlarda yapmaktadır. Yani benim yaptığım tarzda yapmak zorunda değilsiniz. Hangisi size uygun şekilde geliyorsa öyle yapabilirsiniz.

Bilgilerini bizlerle paylaştığı için  İnşaat Yüksek Mühendisi Süleyman Cem DİVRİK hocamıza şükranlarımızı iletiyoruz…

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2019-2021 biŞantiye | Tüm hakları saklıdır.