Tie-Rot Borusu Nedir?

Tie-Rot Borusu Nedir?

Bugün ki yazım daha çok şantiyeci şefleri ilgilendiren cinsten. Sizlere Tie-Rot borusunun ne için kullanıldığını ve uygulama yönteminden bahsedeceğim.

“Tie-Rot” adıyla bilinen aparatın diğer bir adıda “Saplama Borusu”dur. Tie-Rot betonarme perde-kolon ve kiriş kalıplarında kullanılan boru karşılıklı iki kalıbın birbiriyle bağlanması, sıkıştırılması ve beton dökülürken kalıbın patlamaması için kullanılır. Tie-Rot iki parçadan oluşur.

İlk parça Tie-Rot başlığıdır.

İkinci parça ise Tie-Rot çubuğudur.

Bu iki parçanın birleşimi ise fotoğraftaki gibidir.

 

Tie-Rot yerleştirildikten sonra ortasından borunun çapına göre donatı geçirilir ve kalıbın karşılıklı dış yüzlerinden kelebek dediğimiz kilit ile sıkıştırılır.

Daha sonra beton döküldükten sonra kelebek kilitler açılır. Borudan geçirilen donatı çıkarılır daha sonra kalıp sökümüne başlanır. Kalıp söküldükten sonra Tie-Rot çubuğu betonun içinde, Tie-Rot başlıkları ise betonarme taşıyıcı sisteminin her iki yüzünde kalacaktır. Daha sonra Tie-Rot başlıkları betonarme taşıyıcı elemanından sökülür. Başlıkların çıktığı yerlerde kalan boşluklar bir fırça yardımı ile temizlenir, nemlendirilir ve tamir harcı ile doldurulur.

Olması gereken uygulama bu şekilde gerçekleştirilir. Gelgelelim hepimizin de bildiği gibi şantiye ortamında her türlü manzara ile karşılaşmak mümkün. Gerek müteahhit firmanın masraftan kaçması, gerek çalışan ustaların işten kaytarması olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Yaklaşık 3 ay önce kalıp imalatı esnasında karşılaştığım bir sorunu sizinle paylaşmak isterim. Ben o şantiyede görev yapmaya başlamadan önce demirleri bağlanmış ve kalıbı kurulmuştu. Benim denetimim de beton döküm aşamasını yaptık. Yaklaşık 10 gün sonra kalıpları sökerken aşağıdaki durumla karşılaştım.

Görüldüğü üzere perde duvarının üzerinde tahta parçası vardı. Daha önce ne şantiyede bu tür bir uygulama görmüştüm ne de statik analiz yaparken karşılaşmıştım. Doğal olarak ilk kalıpçıma bunun ne olduğunu sordum. O da bana bunun karşılıklı kalıpları birbirine tutturmak ve kalıpları sıkıştırmak için kullandıklarını söyledi. O zaman anladım ki Tie-Rot borusu yerine bu tahta parçasını kullanmışlardı. Olaya müdahale edemeden iş işten geçmiş oldu. Bende bu uygulamayı sizlerle paylaştım ki karşınıza böyle bir problem çıktığında ne olduğunu bilin.

Bir daha ki yazımda görüşmek üzere.

Saygılarımla.

 

İNŞAAT MÜHENDİSİ

MERT MANTAROĞLU

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2019-2024 biŞantiye | Tüm hakları saklıdır.