Tuğla mı? Gazbeton mu?
Teknoloji ilerledikçe hayatımıza giren yenilikler, her alanda kendisini göstermektedir. 1999 yılında Türkiye’nin yaşadığı deprem felaketlerinden sonra yapıda malzeme tasarımı ve seçimi ile ilgili çeşitli araştırmalar başlamıştır. Özellikle inşaat sektörü alanında gelişen gazbetonlar, günümüzde tuğla yerine alternatif olarak kullanımı görülmektedir. Günümüzde tuğla kullanımı oldukça yaygındır ve gazbetonu da artış göstermektedir.
Bu çalışmada, geçmişte ve günümüzde en çok kullanılan duvar bloklarından tuğla ve diğer yanda son yıllarda yükselen kullanımı ile dikkat çeken, gazbeton malzemelerinden hangisini seçmemiz gerektiği anlatılmıştır. İki malzemenin de avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır.
- TUĞLA
Tuğla, “Kil, killi toprak ve balçığın ayrı ayrı veya harman edilip, gerektiğinde su, kum, öğütülmüş tuğla ve kiremit tozu, kül ve benzerleri karıştırılarak makinelerle şekillendirilir. Kurutulduktan sonra fırınlarda pişirilmesi ile elde edilen ve duvar yapımında kullanılan yapı malzemesidir. Binlerce yıldan beri inşaat sektöründe kullanılmaktadır.
- Tuğla, çok eski zamandan beridir geleneksel bir malzeme olması ve hammaddesi olan kilin çok kolay bulunması sebebi ile, halen betonarme yapıların duvar ve döşemelerinde dolgu olarak en fazla kullanılan yapı malzemesidir.
- Yüksek bir elastisite modülü ve basınç mukavemetine sahip olduğu için aynı zamanda taşıyıcı sisteme deprem yükü karşısında yardımcı olmaktadır.
- Kolay kullanımı vardır.
- Üretiminde kimyasal madde kullanılmaz.
- Doğal yapı malzemesidir.
- Dayanıklıdır.
Şekil 1.1 Günümüzde kullanılan tuğlalar (Solda ki fotoğrafta açık renkli tuğlanın üzerindeki en eski tuğladır.)
- GAZBETON
Ytong, gazbetonu olarak bilinmektedir. Gazbetonu, tarih boyunca yapılarda kullanılan hafif ve gözenekli doğal malzemelerin yapay olarak üretilmesi sonucu oluşmaktadır. Gazbeton, ağırlıklı olarak inşaat sektöründe kullanılmaktadır.
- Gazbeton, boşluklu yapı sayesinde yüksek ısı yalıtımı ve ses emiciliği sağlamaktadır.
- Erime noktası tuğlaya göre daha azdır ama yine de yanmayan yapı malzemeleri sınıfına girmektedir.
- Tuğlaya göre daha hafiftir.
- Isı ve ses yalıtımı konusunda iyidir. Genellikle ısıyı iyi sağladığı için kullanımı avantajlı olmuştur.
- Gazbeton, düz bir yüzeye sahip olduğundan dolayı fazla sıva malzemesi kullanımı gerektirmez.
- Çevre dostudur.
- Hafiftir ve deprem etkisine karşı dayanıklıdır.
Ytong üretim filmini daha anlaşılır halde anlamak için izleyebilirsiniz. Ytong Üretimi
Şekil 1.2 Gazbetonu
- TUĞLA MI? GAZBETONU MU?
Aslında her yapı malzemesinin avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu standartlara uygun üretilip, belirtilen ortam şartlarında iyi işçilikle uygulanan her yapı malzemesi kendisinden beklenen performansı göstermektedir. Önemli olan yapı malzemesi tasarımında, seçiminde ve uygulanmasında uygun bir yaklaşımda bulunabilmektir.
- Tuğla içi boş bir malzemedir, ytong içi dolu ve dolu olmasına rağmen hafif bir malzemedir. Yeterli kalınlıkta ytong malzemesi kullanılırsa ısı ve ses yalıtımı iyi olur.
- Binalar ağırlaştıkça depremden daha fazla etkilenirler. Gazbetonlar binanın yükünü oldukça azalttığı için kullanımı daha aktif haldedir.
- Beton yoğun bir malzemedir ve üzerindeki ısıyı çevreye yaymaktadır. Bu yüzden beton soğuk olmaktadır. Ytong hafif, gözenekli ve yoğunluğun düşük olduğu için ısı yalıtımda konusunda oldukça iyidir.
- Fiyatı ise, sıvası yapılmış hali ile düşündüğümüzde benzer ürünlerine göre eşittir. Ytong tuğlaya göre yarısı kadar sıva kullanılır. Yani ytonga harcanan maliyet daha azdır.
KAYNAKÇA