Yabancı Dil Gelişimi
Herkese merhaba. Ben Sena Nur. Gazi Üniversitesi Mimarlık 1. Sınıf öğrencisiyim. Bugün hepimiz için çok önemli olan yabancı dil gelişimi hakkında bir yazıyla sizlerleyim. Ben bu sene hazırlık eğitimi aldım. Hepimizin bildiği gibi hazırlık eğitiminin etkisi bizim onu ne kadar değerlendirebildiğimiz ile ilgili. Bu süreç içerisinde gözlemlediğim ve uyguladığım yöntemlerden yola çıkarak siz değerli biŞantiye okurlarına yardımcı olmak istedim.
Dil seviyemizi ölçerek başlamalıyız.
Öncelikle nasıl bir yol almamız gerektiğini, ne gibi kaynaklar kullanmamız gerektiğini anlamamız için dil seviyemizi ölçmeliyiz. Bunun için kullanabileceğimiz birçok online ücretsiz testler var. Sıklıkla tercih edilen test Cambridge Assesment English sitesinin testidir. Siz değerli okurlarımız için linkini buraya ekliyorum. (https://www.cambridgeenglish.org/tr/test-your-english/)
Aslında test bizim konuşma, dinleme becerilerimizi ölçmüyor gibi görünse de unutmamalıyız ki becerilerin hepsi birbirini destekliyor.
Testi tamamladıktan sonra bir seviye belirleniyor. Bu seviyelere göre çalışmalar yapmalıyız. Öncelikle bulunduğumuz seviyeyi güçlendirip daha sonra bir üst seviyenin çalışmalarını yaparak ilerleyebiliriz.
Eğer seviyeniz A1(Starter&Elementary) seviyesi olarak test edildiyse daha çok okuma (reading) ve yazma (writing) odaklı çalışmalısınız. Bunların yanında da hafif hafif listening ve speaking becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Reading ve writing çalışmaları kelime hazinemizi zenginleştireceği gibi cümle yapılarını kolayca tanımamızı sağlayacaktır.
Eğer seviyeniz A2(Elementary&Pre- intermediate) seviyesi olarak test edildiyse reading,writing ve listening odaklı çalışarak speaking becerilerinizi de besleyerek geliştirebilirsiniz. Bu seviyedeki arkadaşlarımın genel problemi listening çalışmaları yaparken bir noktadan sonra birçok yeri yanlış anlamak ve kelimeleri kaçırmaya başlamak.
Eğer seviyeniz B1(Pre-İntermediate& Intermediate) veya B2(Intermediate-Upper Intermediate) seviyesi olarak test edildiyse reading,writing yanında daha çok listening ve speaking becerileriyle ilgilenmelisiniz.
Elbette bir beceriye ağırlık verirken diğer becerileri de aksatmamaya çalışmalıyız çünkü dil öğrenimi hem süreç hem birikim işidir. Ayrıca dil öğrenmek oldukça nankördür. ?
Peki bu becerilerimizi nasıl geliştirebiliriz?
Sanırım hepimizin kaygı duyduğu konulardan birisi de bu. Aslında hangi seviyeye sahip olduğumuzu az buçuk kestirebiliyoruz ama bunu nasıl geliştireceğimiz konusunda çok az fikre sahibiz.
Dil gelişimi sırasında 4 temel beceriye sahip olamamız gerekir. Bunlar:
* Okuma(reading)
* Dinleme(listenin)
* Yazma(writing)
* Konuşma(speaking)
Okuma (reading) becerimizi nasıl geliştirebiliriz?
1-İngilizce kitap, dergi, gazete Okuyun
2-Cep telefonunuzun ve bilgisayarınızın dilini değiştirin
3-Mobil uygulamaları kullanın
Yazma(writing) becerimizi nasıl geliştirebiliriz?
1-Blog yazın
2-Yeni kelimeleri not alın
3-Forumlarda tartışmalara katılın
Dinleme (Listening) becerimizi nasıl geliştirebiliriz?
1-İngilizce Müzik Dinleyin
2-İngilizce TV Kanallarını Seyredin
3-Etkinliklere Katılın
4-Podcast Dinleyin
Konuşma (speaking) becerimizi nasıl geliştirebiliriz?
1-Kendiniz Konuşun ve Kaydedin
2-İngilizce Konuşan Arkadaşlar Bulun
Akademik İngilizce nasıl gelişir? Sanırım bu konu başlığı da hepimizin bir diğer sorunu. Aslına bakılırsa günlük dil kullanımımızı geliştirirken akademik becerilerimizi de besliyoruz. Ayrıca yapılması gereken birkaç önemli nokta elbette vardır. Bir sonraki yazımızda akademik dil hakkında gözlemlerimi ve araştırmalarımı sizlerle paylaşacağım.