Yapı İşlerinde Tehlikeler Ve Alınması Gereken Önlemler

Yapı İşlerinde Tehlikeler Ve Alınması Gereken Önlemler

Yüksekte Çalışma

Yüksekte çalışma işleri yapı işlerinde en tehlikeli çalışma durumudur. Yükseklik arttıkça riskte artacağından çalışma esnasında yüksekte çalışma riskini en aza indirilmesi için  tüm personellerin kişisel koruyucu donanımlarını kullanmaları zorunludur. Aynı zamanda kenar korkuluk sistemleri de işveren tarafından yaptırılmalıdır ve uygun uyarı ve levhalarla işaretlenmelidir. İşyeri hekiminin çalışmaya uygun görmediği kronik ve özellikle bayılma hastalığı olan personellerin yüksekte çalışmaları uygun değildir.

 

Yangın

Yapı işlerinde yanıcı ve yakıcı malzemeler oldukça fazladır. İskele, tahta,kalıplar,izolasyon malzemeleri,elektrik tesisatı ve kaynak makineleri yangını kolaylıkla çıkarabilen unsurlardır. Yapı işlerinde meydana gelecek yangınları önlemek amacıyla öncelikle yanıcı ve yakıcı malzemeler için uygun depo alanları oluşturulup malzemeler depolanmalıdır. Aynı zamanda saha alanında muhakkak yangın söndürme tüpleri bulunmalı, periyodik kontrolleri yapılmalı ve çalışanlar yangın söndürme tüplerinin yerini bilmelidir.

 

Kaldırma İşleri

Yapı işlerinde her gün tonlarca malzeme kule vinç ile metrelerce yüksekliğe taşınmaktadır. Yüklerin kaldırılması esnasında yaşanılabilecek kazaları en aza indirmek için öncelikle opertörlerin mutlaka operatör belgeleri olması gerekmektedir. Personeller vinç ile iletişim kurmak için telsiz kullanmalıdır. Yük yıpranmış ve zarar görmüş halatlar ile bağlanmamalıdır. Yük kaldırılmadan önce tam dengeli durmalıdır. Yükün altından, yakınından geçilmemelidir. Yük taşıma alanı uygun uyarı ve levhalar ile işaretlenerek güvenli çalışma ortamı oluşturulmalı. Aynı zamanda hava şartlarının elverişli olmadığı zamanlarda yük kaldırma çalışmaları yapılmamalıdır.

 

İskele

İnşaatlarda iskele kullanımı dış cepheler ve kalıp işleri için mecburidir. İskeleler taşınacak yük ve hava şartlarına uygun olmalıdır. İskele kurulmadan önce yetkili kişiler tarafından tüm periyodik ve kontrolleri yapılmalıdır. Uygun olmayan hava şartlarında iskele üzeri çalışmalar yapılmamalı hatta gerekli durumlarda iş durdurulmalıdır. İskele kurulum ve söküm ekibi eğitimli olmalı, üzerinde çalışacak tüm personellerin kişisel koruyucu donanımlarını kullanmaları gerekmektedir.

 

 

Kazı-Kırma İşleri

İnşaat işlerinde çalışma ortamının neredeyse her noktasında kazı ve kırma işlemleri yapılmaktadır. Bu işler yapılırken kırılan ve kazılan parçalar kontrolsüz şekilde fırlayıp sıçrayabilir. Bu durumlarda önlem almak adına kazı ve kırma işlerini yapan personeller mutlaka kişisel koruyucu donanımlarını eksiksiz kullanılmalı, aynı zamanda diğer çalışanların da korunması için kazı ve kırma işleri yapılan alanların etrafı cisimlerin sıçrayıp fırlama riskini önleyecek biçimde çevrilebilir.

 

Asansör Boşlukları

Asansör boşlukları derin, yüksek ve karanlık boşluklardır. Yüksek yapılarda binanın yüksekliği kadar derinliğe ulaşırlar. Bu boşluklar muhakkak aydınlatılmalı ve çalışanların düşmesini önleyecek biçimde korkuluk önlemleri alınmalıdır.  Asansör montajı yapan çalışanların düşmeye karşı önlem olarak kişisel koruyucu donanımlarını kullanmaları şarttır. Ayrıca eğitimsiz ve yeterlilik belgesi olmayan personeller asansör kuyularında çalıştırılmamalıdır.

 

 

Yük Asansörleri

Yük asansörleri, inşaatın dış cephesine bağlanan ray üzerinde hareket eden malzeme taşıma kolaylığını sağlayan asansörlerdir. Bu asansörler açık havada ve ağır yükler taşımaları sebebiyle bakım, kontrol ve muayeneleri özenle yaptırılmalıdır. Yük asansörleri ile taşıma yapıldığı esnada taşıma yapılan alanın güvenliği sağlanmalı geçişler iş bitene kadar durdurulmalıdır.

 

Taşıma Araçları

Yapı işlerindeki taşıma araçlarının (kamyon,ekskvatör,dozer vb.iş makinaları) güvenli şekilde çalışmaları için, araç manevralarına yardımcı olan kişiler dışında kimsenin bulunmaması gerekir. Araçların çalıştıkları zemin aracın yapısına uygun olmalıdır. Araçların kontrol ve muayeneleri yapılmış olup tecrübeli operatörler dışında kimse araçları kullanmamalıdır.

 

 

Elektrik

İnşaat sahasında elektrik tesisatı en büyük tehlike kaynaklarındandır. Ana trafo,pano ve kablolar devamlı kullanım halinde olduklarından dış etkilere maruz kalmaktadırlar. Aynı zamanda çalışanların elektrik ihtiyaçlarını karşılamaya çalışması da ciddi tehlikeleri oluşturmaktadır. Bu sebeple saha içerisinde elektrikle ilgili herhangi bir sorunda yetkili birim dışında kimse elektrik işlerine müdahalede bulunmamalıdır. Elektrik panoları başta olmak üzere tesisatın her noktasında mutlaka güvenlik önlemleri alınmalı, diğer ekipmanların montaj ve tesisatı bağlanma sırasında kilitleme prosedürleri uygulanmalıdır.

 

Kule Vinç

Kule vinçler, yapı işlerindeki en büyük tehlike kaynaklarındandır. Kurulum ve çalıştırılması sırasında riskler oldukça fazladır. Kule vinçleri operatörler dışında hiç kimse kullanmamalıdır. Kule vinç asla insan taşımamalıdır. Kule vinçlerin sık sık periyodik kontrol ve muayeneleri yapılmalıdır. Vinç için malzeme taşımak amacıyla kullanılan zincirlerin sağlamlığı sürekli kontrol edilmeli, eğer halat kullanılıyorsa halatlar yırtık, yıpranmış ve aşınmamış olmamalı TSE standartlarına uygun halatlar kullanılmalıdır.  Vinçlerin taşıyacağı yük miktarları belirlenmeli ve bu sınırlar içinde taşıma yapmalıdır. Taşınan yüklerin altından ve yakınından insan geçmemelidir. Operatör, aşağıdaki işaretçi haricinde kimseden komut almamalıdır, ayrıca kimden gelirse gelsin ‘dur’ komutu gördüğünde durmalıdır.

 

 

Kazı İşleri

Kazı işlerinde oluşabilecek kazaları önlemek için ilk olarak kazı işleriyle ilgili uygun ve doğru planlamaların yapılması ve yapılan planlamanın uygulanması, uygulamanın denetlenmesi ve denetleme sonunda oluşacak aksaklıklar ile ilgili tedbir ve çözümler aranmalıdır. Kazı alanları mutlaka uygun destek ve setler ile desteklenmelidir. Giriş çıkış yolları belirlenmeli görevi olmayan hiç kimsenin kazı alanına girmemesi gerekir. Yağışlı, karlı elverişsiz havalarda çalışma yapılmamalıdır.

Kazasız Çalışmlar Dilerim. 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2019-2024 biŞantiye | Tüm hakları saklıdır.