Yüksek Lisans Yapmalı mıyım?

4 Yıl okudunuz, eğitim hayatınızın artık sonuna geldiniz. Bu zorlu süreç nihayet bitti ve kimileri tüm kitaplarını, ders notlarını ya ihtiyacı olanlara verdi yada bir daha asla görmek istemeyeceği tozlu raflara kaldırdı fakat kimileri de var ki bu notların üzerine daha fazlasını eklemek istedi…
İşte notların üzerine daha fazla not eklemek isteyenleri ele alalım.
1. İnşaat mühendisiyim, mezun oldum. Yüksek lisans yapmalı mıyım?
Lisans eğitimi sürecinde okumaktan bıkmadıysanız ve bilgilerinizin üzerine bilgi eklemeyi seviyorsanız, bölümünüz ile ilgili uzmanlaşmak istiyorsanız neden olmasın?
2. İnşaat mühendisi hangi anabilim dalında yüksek lisans yapar?
Her üniversitenin anabilim dalı farklılık göstermekle birlikte ana başlıklar şöyledir;
-Yapı
-Yapı İşletmesi
– Geoteknik
-Ulaştırma
-Hidrolik
-Çelik Yapılar
-Mekanik
– Yapı Malzemesi vs..
3. Peki ben hangi anabilim dalında yüksek lisans yapmalıyım?
Bu tamamiyle hangi konuya ilgi duyduğunuzla alakalı. Örneğin ben yapı derslerine karşı daha meraklıydım ve yapı anabilim dalını tercih ettim. Yapı anabilim dalında hangi dersler mi vardı? Betonarme, yapı statiği, mukavemet, yapı dinamiği, mekanik dersleri yer alıyordu. Seçmeli derslerde de başka konularda ilgili olduğum dersleri seçtim. Örneğin ulaştırma ve malzeme ile alakalı dersleri de seçmeli olarak aldım. Böylelikle hem yapı konusunda hem de ulaştırma/malzeme konusunda bilgi düzeyimi arttırdım.
4. Yüksek lisans yapabilmem için gerekli şartlar nelerdir?
- Lisans diploma puanınızın yüksek olması gerekmektedir.
- Lisans eğitiminiz boyunca sık sık ALES sınavına girin. Çok zor bi sınav değil türkçe-matematik sorularını kapsıyor fakat zaman kontrolü oldukça önemli. Eğer yüksek lisansı akademik olarak yapacaksanız ALES puanınız min.70 olmalı.
- Yine lisans eğitiminiz boyunca YDS veya YÖKDİL sınavlarına girmelisiniz. (İki sınav arasında ki farklılıkları başka bi konu başlığında açıklarım)
- Kimi üniversite bu kriterler dışında mülakat ve bilim sınavı da yapıyor. Mülakatta hem bilgi soruları hemde kişisel sorular soruluyor. Bilim sınavında ise seçtiğiniz anabilim dalıyla alakalı teknik bilgiler soruluyor ki bunlar yazılı da olabilir çoktan seçmeli sorularda olabilir. Yine kendimden örnek vermek gerekir ise yapı anabilim dalı mülakat sorularımda 2 katlı çerçeve sistemin dinamik davranışlarını, betonarme döşeme hesabı, mukavemet eğik eğilme gibi direk formül ile hesaplanması gereken sorular sorulmuştu. Ve inanın hiçte kolay değildi.
Yukarıda belirttiğim tüm bilgiler seçilen üniversiteye göre farklılık gösteriyor. Bu sebepten yüksek lisans yapmak istediğiniz üniversiteyi seçtiyseniz onun web sitesinden gerekli şartların neler olduğunu mutlaka öğrenin. Eğer yazmıyor ise üniversitenin fen bilimleri ile irtibata geçin.
5. Yüksek lisans yapmak bana ne katacak?
İnşaat mühendisisiniz ve lisans eğitimi boyunca tüm dersleri gördünüz. Yüksek lisansta ise lisans eğitimi boyunca aldığınız derslerin tamamından ziyade sadece bir konuda artık uzmanlaşıyorsunuz.
Bilgiye aşık biriyseniz yüksek lisans size çok şey katacaktır. Fakat piyasada daha fazla maaş alırım beklentisi var ise hiç yüksek lisans yaparak vakit harcamayın çünkü piyasada diplomaya değil tecrübeye bakıyorlar. Eğer akademik olarak ilerlemek istiyorsanız da yüksek lisans zaten sizin için oldukça önemli olacaktır.
6. Yüksek lisans yaparken çalışabilir miyim?
Elbette. Yüksek lisans dersleri lisans dersleri gibi haftanın her günü olmuyor. Ben 2. öğretimlerle birlikte alıyordum derslerimi, gündüz şantiyeye gidiyordum akşamda yüksek lisans derslerime gidiyordum. Bazı firmalar bu konuda çalışanlarını destekliyor ve haftanın belirli günleri derslere gitmesi için izin veriyor. Ben çalıştığım firmaya yüksek lisans derslerime gideceğimi belirterek kabul edilmiştim.
7. Tezli-tezsiz yüksek lisans ne anlama geliyor?
Tezli yüksek lisans 2 sene sürüyor. ilk 1 sene boyunca anabilim dalı derslerinizi alıyorsunuz. Diğer 1 yıl boyunca da danışmanınızın size verdiği tez konusunu araştırıyor ve kurul karşısında bunun savunmasını yapıyorsunuz.
Tezsiz yüksek lisans eğitimi ise 1 yıl sürüyor. Sadece anabilim dalı derslerini alıyorsunuz ve mezun oluyorsunuz.
İkisi arasındaki en belirgin fark tezin verilmesi/ verilmemesi. Fakat tek fark bu değil elbette. Akademik olarak ilerleyecek olanlar tezli yüksek lisans yapmalı. ( Gerçi YÖK bu konuda 3 Ekim 2019’da resmi gazetede yayınladığı bir değişiklik yaptı. Bunu araştırmanızı tavsiye ederim)
Umarım yüksek lisans yapmayı düşünen arkadaşların kafasındaki soru işaretlerini giderebilmişimdir. Merak ettiğiniz başka sorularda olursa lütfen bu yazının altına yorum olarak yazın. Mutlaka cevaplandıracağım. Başarılar..
Sakarya Üniversitesi yapı alanında yüksek lisans yapmak için yapılan bilim sınavında hangi derslerden soru çıkıyor? Bu konuda bilgilendirebilirseniz memnun olurum.