BAĞLAYICILAR- ALÇI
ALÇI
Alçı boşluklu yapısı nedeniyle ve kimyasal özellikleri yapı fiziği açısından yararlı bir üründür.
1) Birim hacim ağırlığı çimento esaslı malzemelere göre daha düşüktür. Alçıdan üretilen yapı elemanları yapının ağırlığını önemli ölçüde azaltır alçının ısıl iletkenlik katsayısı düşük olması ısıtma ve soğutmada enerji tasarrufu sağlar neredeyse ahşabın ısıl iletkenlik katsayısını yakın bir değere sahiptir. Birçok doğal malzemeden daha iyi ısı yatır.
2) Alçı yangına karşı çok dayanıklıdır bünyesinde yüzde yirmi oranında bulunan kristalize su yangın esnasında büyük miktarda enerji bağlar sıcaklığın 42 dereceye ulaşması ile açığa çıkan su 100 dereceye çıkan ulaşmasıyla buharlaşmaya başlar, suyun buharlaşması için büyük miktarda enerji gerekeceğinden o bölgede sıcaklık 100 derecenin üzerine çıkamaz.
TS 1263’e göre A sınıfı yanmaz malzemedir 15 santim kalınlığında bir alçı duvarın dış yüzeyi 1000 derece iken içerisi 55 derece civarında kalmaktadır yaklaşık olarak yarım saat boyunca Alev kesici vazifesi görür, yanma esnasında zararlı gaz üretmez.
3) Birçok yapı elemanı su buharı yoğunlaşmasında zarar görmektedir alçı ise geçirgenliği ve ısı iletkenliğinin düşük olması nedeniyle yoğuşmayı geciktirir. Ortamdaki fazla nemi absorbe eder ve daha sonra nem oranı düştüğünde ortama geri verir.
Alçı çok çabuk sertleştiği için kullanımında zorluklar oluşabilir bunu yavaşlatmak için katkılar kullanılabilir sertleşme sırasında hacmi artar ve basınç dayanıma 7-14 MPa kadardır.
Alçı üretimi ve inşaat sektöründe kullanımı:
CaSO4.2H2O -> 140-200 derece arasında optimum 163 derece de dehidrat geçirerek adi alçı taşını oluşturur tepkime sonucunda 3/2 oranında su çıkar.
alçı üretimi için jips 142-200 derece civarında pişirilmektedir. Bu şekilde elde edilen alçıya Beta-yarım hidrat denir. Sıcaklık 350 dereceye çıkarılıp tüm suyunu kaybederse geriye kalsiyum sülfat kalır. Buna çözünen anhidrat adı verilir, 600 dereceye çıkarılırsa çözünmeyen anhidrat oluşur, 1000-1200 derecenin üzerinde pişirilirse CaSO4- CaO+SO3 haline gelir buna taban alçısı adı verilir. Kum ile karıştırılıp harç yapılabilir dayanımı adi alçıya göre daha yüksektir ve daha geç priz yapar.
alçının prizi 3-15 dakika arasında tamamlanır
Su miktarı azalırsa incelik artar yani priz hızı artar
Yeterli miktardaki su oranı %10 8.62 civarındadır
Tavsiye edilen su miktarı ise 0.5 ile 0.75 arasındadır
Alçı asidik bir ortam oluşturduğu için Demir ve Çelik donatı olarak tercih edilemez
Yapışma özelliği çok iyidir ahşap dışı tüm yapı malzemeleri ile iyi performans gösterir.
Alçının kullanım alanları:
Cam sanayi
Kalıpçılık
Boya işleri
Tutkal sektörü
Plastik sektörü Ecza sanayi
Yüzde seksen olarak da inşaat sektörü yer alır.
Alçı doğal ve yapay olarak iki çeşidi vardır. Doğal alçılar, alçı taşından elde edilir yapaylar ise sanayi yan ürünü, Bora jips, fosfora jips gibi maddelerden üretilir.
Özetlemek gerekirse; alçı üretimi çok enerji gerektirmeyen, kimyasal olarak sağlıklı olan, ham maddesi jips olan, yangına çok dayanıklı, ses ve ısı yalıtımı sağlayan, çekme dayanımı çok zayıf olan, metal donatı kullanılamayan donatıyı paslandıran bir yapıya sahiptir.
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM