biŞantiye

Bilgisayar Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Bilgisayar Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

 

Merhaba arkadaşlar;

Bu yazımızda Mimar, İç Mimar ve İnşaat Mühendislerinin bilgisayar seçimlerinde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda sizlere yardımcı olacağım.

Genellikle kullandığımız programların donanım bileşenleri şunlardır;

1- CPU- İşlemci
2- GPU- Ekran Kartı
3- RAM
4- Anakart
5- HardDisk

 

5 ana unsurdan oluşmaktadır. Yukarda bahsettiğim donanımların özellikleri, programları verimli kullanabilmek için veya kendimizi daha hızlı geliştirmek için gerçekten çok önemli. Donanım kısmında bütçenize göre ne kadar yukarı çıkabilirseniz alacağınız performans o kadar yüksek olacaktır. Sizlere şu marka şu model bilgisayar alın demektense böyle detaylı bir yazı hazırlamak istedim. Bahsettiğim donanımların ne işe yaradığı konusunda bilgi vereceğim.

Ve detaylarına beraber göz atalım…

 

1- CPU – İşlemci

İşlemcimiz bilgisayarımızın hızını etkileyen en önemli parçasıdır. Adın da anlaşılacağı üzere bir bilgisayardaki işlemleri yürüten ve sonuçları gerekli yerlere gönderen birimdir.

İşlemci, üç boyutlu görselleştirme programları olan 3ds Max ve Lumion gibi programlarda render işlemlerinin hızlı sonuçlanması için en büyük rolü oynar. Bu yüzden dolayı render esnasında en fazla yük CPU’ya biner. İşlemcimiz ne kadar iyiyse zamandan o kadar tasarruf etmiş oluruz.

Orta halli bir işlemci düşünüyorsak bu minimum i5 olmalı. Benim tavsiyem, eğer ki ileri dönük daha iyi performanslar almak istiyorsak i7-i9 işlemci olabilir ve tabi ki hangi nesil olduğuna bakarak seçimlerimizi yapabiliriz.

2- GPU- Ekran Kartı

 

Ekran kartı, belirli bir bellek ve işlemci kapasitesi kullanarak grafiksel hesaplamayı yapan araçtır, başka bir tabirle yapmış olduğumuz çalışmalarımızı görüntülere dönüştürerek monitöre aktarımını sağlayan parçadır.

Seçeceğimiz ekran kartının güçlü olması bizlerin çizim yaparken büyük derecede rahatlattığını söyleyebilirim. Modelleme yaptığımız esnada bazı donmalar kilitlenmeler gerçekleşebiliyor bu sorunların sebebi aslında yetersiz ekran kartından kaynaklanıyor. Bu yüzden bütçemize göre en uygun ekran kartını seçmemiz gerekmektedir.

3 – Ram

Bilgisayarlarımızın ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri geçici olarak depolayan, aşırı hızlı bir bellektir diyebiliriz. RAM bellek, bilgisayarımızın kısa süre içinde ihtiyacı olacağını düşündüğü şeyleri depoladığı ve ihtiyaç anında aşırı hızlı bir şekilde bu bilgileri okuyan donanımdır.

Yüksek bellekli bilgisayar ile hem AutoCAD, hem 3Ds Max, hemde Lumion programını aynı anda kullanabilirsiniz. Belleği düşük bir bilgisayarda AutoCAD açıkken yanına bir internet tarayıcısı bile kullanmakta sıkıntı yaşayabiliriz.

Bütçe durumumuza göre seçeceğimiz bellek miktarını, istediğimiz zaman rahatlıkla arttırabiliyoruz.
Dolayısıyla ilk etapta belleği düşük tutup duruma ve ihtiyaca göre arttırabiliriz.

4 – Anakart

Anakart, bilgisayarın içinde ya da dışında yer alan tüm parçaların ve donanımların birbirine bağlandığı ve yine birbirleriyle iletişim kurarak koordineli bir biçimde çalışmalarını sağlayan, elektronik devrelerden oluşan bir iskelet donanımdır. Tüm bu aldığımız işlemci, bellek, hafıza veya ekran kartı gibi bileşenlerin bir arada performanslı ve uyum içerisinde çalışması için doğru anakartı seçmemiz gerekmektedir. Bu sayede bilgisayarımızda kullandığımız tüm parçalardan maximum performansı alabiliriz.

 

5 – HardDisk

Harddisk, bir bilgisayar içerisindeki ana ve çoğunlukla en büyük veri depolama donanımıdır. İşletim sisteminden yazılıma dek birçok dosya, “sabit disk” olarak da anılan harddisk sürücüsünde saklanır. Bilgisayarımızda 2 tip sabit sürücü kullanmalıyız. Fiyat olarak oldukça pahalı olmasından dolayı minimum 256gb’lık bir SSD sürücü ve de minimum 1TB’lık bir normal Sabit Sürücü.

SSD sürücüsüne windows ve kullandığımız programları kurup, bu programları açma, kapama ve kullanım esnasında maximum performansı sağlarız.

Diğer 1 TB normal sabit sürücüde ise projelerimizi, dosya arşivlerimizi saklayabiliriz.

Sonuç;

Fiyat konusunda anlık bahsetmek çokta doğru bir şey olmayabilir. Günümüz şartlarında kur farkından dolayı fiyatlar sürekli değişkenlik gösteriyor. Burada önemli olan aslında alacağımız bilgisayarlarımızın hangi özellikte olması veya bahsettiğimiz parçaların ne işe yaradığını bilmek daha sağlıklı olacaktır.

Laptop bilgisayar mı alınmalı yoksa masaüstü bir bilgisayar mı alınmalı ? Gibi sorunun tartışmasını bence yapmamalıyız bu konuda çokta açıklayıcı, bir  yazı hazırladık. Bu kararı, sizlerin ihtiyacına göre değerlendirebilirsiniz.

Teşekkürler…

Kaynakça:
Can Kuşkon

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2019-2023 biŞantiye | Tüm hakları saklıdır.