DEPREM ÖNCESİNDE ALINABİLECEK GENEL VE İÇ MEKAN ÖNLEMLERİ
Öncelikle İzmir’de yaşanan depremden dolayı üzüntümü belirtmek isterim. Bu yazı bu gibi durumları en az zararla atlatmamız için önem arz etmekte. Deprem için alınabilecek genel ve İç Mekan önlemleri nelerdir?
Deprem gibi doğal afetleri küçümsememenizi önererek, bu konuda bilinçlenmenizi tavsiye ediyorum. Peki İç Mekanda alınabilecek basit ama hayat kurtarıcı tüyolar nelerdir?
-Öncelikle deprem anında olabilecek tüm zararları tespit etmekle işe başlayınız:
- Yaşadığınız coğrafyanın deprem riski nedir?
- Olağan bir deprem olayında yaşanabilecek zararlar nelerdir?
- Olağan bir deprem felaketi sonrasında, size en kısa şekilde yardım ulaşması nasıl sağlanabilir?
- Evde yaşayan bireylerin yaş, sağlık, engel durumlarına göre birey olarak deprem anında kendilerini ne kadar koruyabilecekleri gibi konular tespit edilip. Etkili ve kolay çözümler bulmakla başlayalım.
İlk etapta depremin verebileceği zararları ve yaşam alanımıza olabilecek zararları tespit ettik. Alınabilecek önlemler şu şekildedir:
-Acil durumda ulaşılması gereken telefon numaraları gözle görülür bir yere not edilmeli!
İtfaiye: 110
Acil Sağlık: 112
Polis: 155
Jandarma: 156
Zehir Danışma: 114
Gaz Arıza: 187
Orman Yangını: 177
AKUT: Kendi şehrinizde bulunan iletişim bilgilerini kaydediniz.
-Evinizde deprem öncesinde kullanabileceğiniz hayat üçgenleri oluşturunuz.
-Olabilecek cam patlamalarını önlemek için camlarınızı filmle kaplamak basit ve etkili bir çözüm olacaktır, kırılmaz cam günümüzde daha maliyetli olduğu için camlarınızı filmle kaplayınız, patlama anında dağılmasını önleyiniz.
-Evinizde ilk yardım kiti bulundurunuz. Su, battaniye, fener yedek pil, telsiz (iletişim aracı), düdük, para, giysi,bulunan bir çanta hazırlayınız.
-Aile ve yakınlarınızla açık ve belirgin bir alanı “buluşma noktası” olarak belirleyiniz.
-Elektrik, su, doğal gaz tesisatlarını açma kapama noktalarını öğreniniz ve deprem sonrasında bu vanaları kapatınız.
-Yapılarla ilgili alınabilecek en mühim önlemler konut seçiminde deprem sonrası ve deprem yönetmeliklerine uygun konut seçimleri ( fore kazık gibi ) yapmaya özen gösteriniz.
-İşlevsel olan mobilyalarınızı cam ve bina tesisatlarından uzak noktalara konumlandırmanız, deprem sonrası binayı terketmenize yarayacak çıkışların önünü, deprem anı kapatma ihtimali olacak mobilyaları çıkış noktalarından uzak konumlandırınız. Duvara sabitleyiniz ve üzerine devrilebilecek diğer yüksek ve zarar verecek mobilyalardan uzakta konumlandırınız.
-Ağır ve zarar verecek cisimleri raflarınızın alt kısımlarına ( evde yaşayan bireylerin en kısası baz alınarak, kafa hizasından daha aşağıda) yerleştiriniz.
-Çerçeveleri kancalı vida ve dübel, mobilyaları ise vida ve dübelle duvara sabitleyiniz.
-Kapaklı mobilyaları (içerisinde eşya bulundurduğunuz) halk arasında çocuk kilidi olarak adlandırdığımız tutaçlarla kilit altına alınız.
-Basınçlı gaz içeren tüpleri kolay ulaşılabilir fakat kendiliğinden serbest hale gelmeyecek yerlere konumlandırınız.
-Boruları tavan ve duvarlara sabitlemeniz olası patlama ve yangınları önleyecektir.
-Avize seçimlerinizi hafif ve kırılgan olamayan malzemelerden yapılmış ürünleri tercih edin ve doğru malzemelerle monteleyiniz. Çengel vida ve dübel kullanmanız riski azaltacaktır.
-Pencere dışına, teras ve balkonlara sarsıntı anında aşağı düşerek insanlara zarar verebilecek eşyalar koymayınız. Koyarsanız da sabitleyerek aşağı düşüp başkalarına zarar vermelerini engelleyiniz.
Bu gibi önlemlerin basit ama etkili olduğunu gözardı etmeyelim, bugün başkalarının başına gelen yarın bizlerin başına gelebilir ve unutmayınız 15 sn süren afet hayatlarımıza sebep olabilir. Lütfen alınacak önlemleri aksatmayınız, sizleri seviyor ve sağlığınıza önem veriyoruz.
İÇ MİMAR MERVE YOLDAŞ
Bilgilendirici yazılar için teşekkür ederiz.Son günlerde yardımımıza yetişecek bir yazı dizisi 😉