ASMA TAVAN NEDİR?


Asma tavan, mevcut betonarme, çelik konstrüksiyon veya ahşap tavan iskeleti altında mekanik ve elektrik imalatlara montaj boşluğu sağlayan sisteme verilen ortak isim. Mevcut tavandan sarkıtılan metal çubuklara yatay profiller asılarak oluşturulan bu sistem alçıpan ya da dekoratif paneller ile sonlandırılır.
Asma Tavan Çeşitleri, Bileşenleri ve Taşıyıcı Sistemleri
Asma tavan sistemleri uygulanmaları yönünden genelde ikiye ayrılır:
• Hazır Asma Tavan Malzemesiyle Oluşturulan Asma Tavanlar
• Yerinde oluşturulan Asma Tavanlar
Bu iki uygulama dışında, her iki uygulamanın bazı özelliklerine sahip asma tavanlar,
karma asma tavanlar diye adlandırılabilir (TS EN 13964, 2014, s.4).
Hazır asma tavan malzemesiyle oluşturulan asma tavanlar, asma tavan
taşıyıcı sistemi ve asma tavan malzemesi olarak iki ana bileşenden oluşmaktadır.
Asma tavanı oluşturan bir diğer öğe asma tavan taşıyıcı sistemidir. Asma tavan
taşıyıcı sistemleri de kendi içinde doğrudan taşıyıcı sisteme oturan sistemler ve askı
çubuğu ile asılan sistemler olmak üzere iki farklı şekilde sınıflandırılabilir.
Doğrudan Taşıyıcı Konstrüksiyona Oturan Sistemler Asma tavan malzemesi, doğrudan tavan yüzeyine oturan sistemlerde metal ya da ahşap karkasın altına direkt olarak sabitlenir. Tavan kaplamalarında alt konstrüksiyon tavan kaplamasının taşıyıcı bölümüdür.
2. Askı Çubuğu ile Asılan Sistemler Askı çubuğu ile asılan asma tavan sistemlerinde, tavan malzemesi, metal ya da ahşap karkas altına kancalarla asılmaktadır.Asma tavan, mevcut betonarme, çelik konstrüksiyon veya ahşap tavan iskeleti altında mekanik ve elektrik imalatlara montaj boşluğu sağlayan sisteme verilen ortak isim. Mevcut tavandan sarkıtılan metal çubuklara yatay profiller asılarak oluşturulan bu sistem alçıpan ya da dekoratif paneller ile sonlandırılır.

ASMA TAVAN ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Alçıpan Asma Tavan
Vektörel Asma Tavan
Taşyünü Asma Tavan
Karolam Asma Tavan
Akustik Asma Tavan
Metal Asma Tavan
1) ALÇIPAN ASMA TAVAN

Asma tavan çeşitlerinin Türkiye’de en yaygın olarak kullanılan modeli alçıpan asma tavandır. Alçıpan asma tavanlar iki adet alçı karton arasına bir tabakanın koyulması ile elde edilen yapılardan oluşturulur. Bu malzeme ile kaplanan tavanlar ile ısı ve ses yalıtımını en iyi şekilde karşılayabilir, temizliğini en kolay şekilde yapabilirsiniz. Sadece bu özellikler ile sınırlı kalmayan alçıpan tavanlar aynı zamanda hafif bir malzeme olduğu için depreme de dayanıklıdır.
Alçıpan Asma Tavan nasıl uygulanır?
Galvaniz U ve C profilleri ile Asma Tavan taşıyıcı sistemi hazırlanır. Galvaniz profil yerine kutu profilde kullanılabilmektedir. Taşıyıcı sistem hazırlandıktan sonra yatay profiller üzerine akıllı vidalar ile alçıpanlar şaşırtmalı olarak vidalanır. Alçıpan derzlerine sarsıntılarda çatlamayı önlemek amacıyla derz bandı çekilir. Üzerine saten alçı yapılır. Ardından boya işlemine geçilir.
2) VEKTÖREL ASMA TAVAN
Asma tavan çeşitlerinin bir diğeri olan vektörel asma tavanlar iç mekân hacmini değiştirmeden tavan yüksekliğini azaltmak için kullanılırlar. Bu teknik sayesinde yakınlaşan tavan boşluğuna ulaşım ve diğer teknik işlemler kolaylaşır. Vektörel asma tavanı özellikle geniş salonlarda ve tiyatro fuayeleri gibi görünen alanlarda kullanabilirsin.Diğer bir tanımla vektörel asma tavan,Vektörel panel sistemler odanın hacmini düşürmeden tavan yüksekliğini düşürmek için tercih edilen asma tavan çeşididir. Sarkıt asma tavan tipi olarak vektörel paneller, tavanı örtü gibi kaplamasına rağmen sökülüp takılması ve tavan boşluğuna erişim kolaydır.
3) TAŞYÜNÜ ASMA TAVAN

Bazalt taşının ezilip toz haline getirilesi ve içerisine geri dönüşüme uygun kimyasal maddelerin koyulması ile edilen taşyünü, asma tavan çeşitleri arasında yer alan bir modeldir. Taşyünü asma tavanlar beyaz renginde üretilmesine rağmen sonrasında isteğe göre boyanabilir özelliktedir. Yangına karşı dayanıklı bir ürün olduğu için son derece güvenilir şekildedir. Ayrıca ses ve ısı yalıtımına katkı sağlar. Ferah bir ortam oluşturur.
Taşyünü asma tavan nasıl uygulanır?
Karo Taşyünü plakalarının taşıyıcı sistem üzerine yerleştirilmesi ile uygulanır.Kolayca sökülüp takılabilmektedir. İşçiliği kolay ve maliyeti uygundur.
Taşyünü asma tavanın taşıyıcı sistemi alçıpan asma tavan ile farklılık göstermektedir. T24 taşıyıcı sistemi oluşturulduktan sonra taşyünü karolar kolayca yerleştirilmektedir.
4)KAROLAM ASMA TAVAN

Karolam asma tavan, ön yüz vinil, arka kısmının ise alüminyum folyo kaplanması sayesinde ses akustik, tavan panelleri, nem dayanıklılığı ve kolay uygulama ve temizlenebilir olması ile bakteri tutumunu engeller yeterliliktedir.60×60 karopan asma tavan, mekanınıza güzel bir zarafet katan benzersiz farklı tasarımlar sunar. Güçlendirilmiş alçıpan çekirdek, temizlenmesi kolay, dayanıklı bir yüzey sunan çok yüksek kaliteli bir astarla tamamlanmıştır.Piyasada karopan asma tavan olarak tanımlanan asma tavan sistemleri genellikle, karolam’dan, karopan’lardan, akustik alçıpanlardan, taşyünü asma tavanlardan meydana gelir. Kenar Köşebent adı verilen L profilleri çeşitli işlemlerden geçirilerek çevre duvarlarda önceden belirlenmiş yerlere en fazla 60 cm aralıklarla monte edilir.
Kolay bakımı ve silinebilir vinil yüzeyinin vazgeçilmez olduğu, hijyene duyarlı alanlar için ideal asma tavan çözümüdür.
Vinil kaplı karolam tavan. Adından da anlaşılacağı gibi, vinil kaplı karopan tavan alçıdan yapılmıştır. Çevreye ve yangına dayanıklıdır, dekorasyon olarak kullanılır.
5)AKUSTİK ASMA TAVAN

Akustik tavanlar; yüzeyine gelen ses dalgalarını emerek olumsuz yankı yapmalarını engelleyen tavan sistemleridir. Bu niteliklere sahip tavanların çalışma prensibi yüzeye çarpan ses dalgalarının taşıdığı enerjinin biçiminin değiştirilmesi kuralına dayanır. Tavana gelen ses enerjisi yüzeyin pütürlü ve yumuşak olması yüzünden ısı enerjisine dönüşür ve şiddeti azalan ses dalgalarının yankı yapma gücü azalır. Bu niteliklere sahip olan tavanlara gözenekli ya da delikli akustik tavanlar denir. Tavanda akustik özellik sağlamanın başka bir yolu da esnek yüzeylerden faydalanmaktır. Elastik yüzeye gelen ses enerjisinin bir bölümü yüzeyi titreterek hareket enerjisine dönüşür ve istenmeyen yankı yapma özelliği azalır. Bu niteliklere sahip tavanlara da titreşimli akustik tavan adı verilmektedir. Elemanların araları girintili, çıkıntılı olmalı, yüzeyleri değişik konum ve açılarda düzenlenmelidir. Tavan kaplama elemanı olarak delikli alçı plakalardan, aralıklı konulmuş profilli ağaç elemanlardan, mineral lif plakalardan, delikli sunta ve benzeri gereçlerden yararlanılır. Plakaların üzeri kumaş ve benzeri malzemelerle de kaplanabilir. Yüksek seviyelerdeki ses dalgalarını da emebilecek özellikteki akustik plakaların üzerindeki deliklerin toplam alanı, plaka yüzeyinin %15’inden az olmamalıdır. Akustik özelliği artırmanın bir yolu da kaplama elemanının altına taş yünü, İzocam ve benzeri malzemelerden hazırlanan plakaların yerleştirilmesidir.
- Metal olan tavanların iskeleti üzerine monte edilen 12,5 mm ebatlarında olmakta ve alçı ile döşenerek tavana sağlamlık katmaktadır.
- Montajı kolay ve kısa sürede yapılabilir.
- Akustik asma tavan oldukça şık ve estetik görünüme sahiptir.
- Akustik yapısı ile ses yankılanmasını engeller.
*Yangına ve suya dayanıklı uzun ömürlü yapılardır.
6) METAL ASMA TAVAN

Görsel kalitesi bakımından asma tavan çeşitleri arasında yaygın olarak kullanılan bir model olan metal asma tavanlar hastane, ofis, okul gibi alanlarda daha sık şekilde karşımıza çıkar. Kolay temizlenen ve hafifliği sayesinde kolay kurulan metal asma tavanlar işlevsel ve estetik olarak son derece kullanışlı ürünlerdir.
Metal asma tavan nasıl uygulanır?
T24 taşıyıcı sistem oluşturulduktan sonra metal karolar döşenerek uygulanan asma tavan sistemleridir. 30×30 cm 60×60 cm 60×120 cm gibi ölçülerde uygulanabilir. Genellikle Avm, hastane, metro istasyonu gibi alanlarda sıklıkla karşımıza çıkar. Lay-on, Lay-out, Clip-in, Hook-on, Mesh, Baffle asma tavanlar gibi taşıyıcı sistemine, plakalarına göre farklı asma tavan modelleri uygulanabilmektedir.
Kaynakça: Dek-mar