biŞantiye

Dünya’nın En Saçma Binası Aslında Ne?

Dünya’nın En Saçma Binası Aslında Ne?

 Google’da Türkçe ve İngilizce dillerinde dünyanın en saçma binası olarak arama yapıldığında 300 bin sonuç arasında ilk sırada çıkan Kahramanmaraş İl Özel İdare Binası ne için yapıldı, neden bu kadar gündem oldu ve neden yıkılma kararı verildi sorularını yanıtlayacağız.

Kahramanmaraş Trabzon Caddesi’nde 1994 yılında kamu binası olarak kullanılması için inşa edilmiştir. Valilikten belediye mülkiyetine geçen binanın tasarımı Haldun Sunal ve Arif Nafiz Aköz tarafından yapılmıştır. Bina şehrin birçok noktasının görüldüğü ve merkezi bir konumda bulunduğu için Kahramanmaraş’ta bulunan insanlar adres tarifinde kullanmakta ve bu sebeple “Sarı Bina” olarak adlandırmıştır. Diğer adlandırılmasıyla Özel İdare İş Merkezi adına sahiptir.

Title        Title

 

  Sarı, mavi ve kırmızı renklere sahip olan binanın büyük bir kısmı tasarımı gereği boşken, boş olan kısım sadece kırmızı çelik kolonlardan oluşmaktaydı. 2 bin 110 metrekarelik alana kurulu bina 19 kat ve 92 bölümden oluşmaktaydı. İçinde Dulkadiroğlu ve Onikişubat Kaymakamlığı ile birkaç dükkan bulunmaktaydı. Binanın çoğunluğunun boş olması ve bu sebeple fonksiyonel olmaması, renklerinden dolayı şehrin siluetini bozması gibi nedenlerden yapıldığı zamandan bu yana hep eleştirilen bir yapı olmuştur. Bu görüşlere karşıt olarak yapının modern mimari bir örnek olduğu ve durumunun modernize edilebileceği yönünde görüşler bulunmaktayken, kent tanıtımı için kullanılabileceği de beyan edilmektedir. 2013’te öncelikle yerel medyada daha sonrasında ulusal medyada gündem olmuştur. Binanın, en saçma bina olarak adlandırılması bazı kent sakinlerinin de tepkisine neden olmuştur. Diğer kent sakinleri ise turizm ve şehrin tanınmasından dolayı durumdan memnun olduklarını belirtmişlerdir. Böylece kent sakinleri iki farklı düşünce etrafında toplanmışlardır.

  Mimarlar Odası Başkanı binanın yapımına karşı çıkılmasına rağmen, projenin hayata geçmesini şehir planlamasının kötü bir örneği olarak yorumlamıştır. Binanın yıkım çalışmalarına çok kez başlanmak istenmiş fakat çok maliyetli olduğu için vazgeçilmiştir. Lakin 2021 yılının Kasım ayında yapılan ihale sonucunda 6 milyon 600 lira teklif ile binadan çıkan tüm çelik gibi hurdaların firmaya ait olması koşulu ile ihaleyi kazanmıştır. 10.01.2022 yılında yıkım çalışmalarına başlanmış ve 4 ay içerisinde çalışmaların biteceği bilgisi verilmiştir. Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör bina ile ilgili yaptığı konuşmalarda, binayı yıkmaya karar verdikten sonra restore edilmesi yönünde önerilerin geldiğini ancak binanın fonksiyonel hale getirilmesi için yapılan harcamanın yıkılıp yapılmasındaki maliyetten daha yüksek bir maliyet olduğunu, bu sebeple yıkım kararının verildiğini söylemiştir. Ve yıkım 2022 Haziran ayında tamamlanmıştır. Yıkılan binanın yeri kent meydanı olarak değerlendirilecektir.

                                                           

'Dünyanın en saçma binası'nın yüzde 70'i yıkıldı - 12

  Binanın yıkım kararından sonra pastadan maketi yapılmıştır. Bir pastane tarafından yapılan pasta, yıkımı devam eden binanın önünde sergilenmiştir. Pastane çalışanlarından Hasan Kaya, binada çok detay olmasından dolayı yapımının kolay olmadığını söylemiştir. Pastane çalışanın yaptığı açıklamada Kahramanmaraş’ın sembolü olan bu sarı binayı yıkılmasının onları üzdüğünü, hem de bina ile hatıra fotoğrafı çektirmeyenler için maket yapmaya karar verdiklerini söylemiştir. 10 kilo ağırlığında ve 1,4 metre yüksekliği bulunan pastaya halk tarafından yoğun ilgi gösterilmiş ve bazı vatandaşlar tarafından hatıra fotoğrafları çekilmiştir.

'En saçma' binanın pastası yapıldı

yikimina-baslanan-dunyanin-en-sacma-binasinin-pastadan-maketini-yaptilar-5224-dhaphoto4.jpg

Her anlamda çok tartışılan Sarı Bina bu sebeplerden ötürü tarihe karışmıştır. Ülkemizin mimari olarak dünya basınında ‘en saçma bina’ olarak yer edinmesi turistik ve reklam açısından pozitif yönde etkilese de fonksiyonel olarak kullanılabilecek daha modern, daha başarılı yapılar ile gündeme gelmesi hepimizi özellikle meslekte bulunan mimarlarımızı ve mühendislerimizi daha mutlu edeceğine inancım sonsuzdur.

 

 

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/kahramanmarastaki-dunyanin-en-sacma-binasinin-yikimina-baslandi-41978652

https://www.ntv.com.tr/galeri/turkiye/dunyanin-en-sacma-binasinin-yikimi-basladi,oOa9TzVgdEmxLDqhLmOqEA/MATfcUwc1kaUDYqFb-suvA

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kahramanmara%C5%9F_%C4%B0l_%C3%96zel_%C4%B0dare_Binas%C4%B1

https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/bu-kez-de-dunyanin-en-sacma-binasinin-pastasini-yaptilar-1915483

https://www.ntv.com.tr/galeri/turkiye/dunyanin-en-sacma-binasinin-yuzde-70i-yikildi,KDldk7vVoUK7jXoMifzXcQ/JGUL78IdnEa4ekbGVuwB9g

 

 

 

 

 

 

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2019-2023 biŞantiye | Tüm hakları saklıdır.