Duvar Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler !
Duvar uygulamasında sıralama nasıl olmalıdır ?
Duvar imalatına başlamadan önce proje üzerinden duvar kalınlıklarına,duvar ara mesafelerine,duvar uzunluğu-yüksekliğine ve kapı-pencere ara mesafelerine bakılmalıdır.Sahada uygulama başlamadan her zaman proje üzerinden not almak imalat konusunda daha rahat aksiyon almamızı sağlar.
Yukarıdaki uygulama projesinde uzunluklar ve mesafeler belirtilmiştir.
Sahada duvar imalatlarının ilk sırasına TAKSİMAT deriz.Taksimat sırasında ilk sıra uygulaması yapılmadan önce ;
- Zemin temizlenir tozdan arındırılır.
- Harç hazırlanır.
- Duvar malzemesi hazırlanır.
- Uygulamanın yapılacağı hizada imalatın kurallarına göre baş ve son dediğimiz kısımlara duvar malzemesi yerleştirilir.
- İp-Çırpı dediğimiz sistem yapılır.Baş ve son daki duvar malzemeleri ip ile hizalanır.Arada boşluk kalan kısıma duvar malzemesi yerleştirilecektir.Harc serilir ve duvar malzemeleri yerleştirilir.
- Malzemenin tek tek ipe yakınlığı uzaklığı kontrol edilir.Terazisi kontrol edilir.Böylelikle taksimatın ilk sırası tamamlanmış olur.
- Taksimat tamamlandıktan sonra 2.sıraya hemen başlanılmaz.En az 1 gün geçtikten sonra 2.sıra duvar imalatı devam eder. Resimde taksimat ı yapılmış bir duvar uygulaması görülmektedir.
İmalatta 2.sıra için köşe başlarına uygun şekilde duvar malzemesi yerleştirilir.İmalatın devamında derzlerin düşey olarak birbirini karşılamaması gerekir.Üst üste gelen derzler 1/2 şaşırtmalı olarak devam edilmelidir.
İmalata eklenen her yeni sıra için düşey ve yatay olarak şakül ve terazi kontrolleri yapılmalıdır.Bunun en kısa yöntemi ise her sıra için yata ve düşey olarak ip çekilmesidir.
İki Duvar Birleşimi
Farklı duvarların birbiri ile birleşimi ilk sıra olan Taksimatta pek anlaşılmaz.Ama üst sıralarda bir duvardan diğerine geçişte duvar bağlantısı dediğimiz dişler bırakılır.Köşe birleşimlerinde her sırada ya da 2-3 sırada bir diş bırakılırken.İç Birleşimlerde ise 2-3 sırada bir diş bırakılabilir.Duvar imalatlarında belkide en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biri duvar bağlantısı için bırakılan dişlerdir.
Bu resimden de anlaşılacağı gibi köşe birleşimlerinde her sırada bağlantı yapılmış.Olması gereken bir uygulama örneğidir.
Duvar uygulaması tamamlandığın da ne yapılmalıdır ?
Uygulama tamamlandığı zaman taze duvarın çarpmalara ve sarsılmalara karşı yıkılmaması için,döşeme ile duvar arasına köpük sıkılabilir.Kama dediğimiz ahşap malzemeler ile de sıklaştırma yapılabilir.
Gazbeton uygulamalarında sadece köpük kullanılmaz kama dediğimiz tahta parçalarıda kullanılabilir.
Tuğla duvar imalarlarında da harc + kama kullanılabilir.
Resimdeki görüldüğü üzere gazbeton imalatında döşeme ile duvar arasına köpük uygulaması yapılmıştır.
Duvar uygulamasında HATIL ne zaman kullanılır ?
Duvar imalatında hatıl,duvarın uzunluğuna ve yüksekliğine bağlı etkenler dolayı tercih edilir.Genellikle projelerde özellikle belirtilir.Hatıl duvarda kullanılan malzeme kalınlığında ve yüksekliğinde olmalıdır.Hatılda kullanılacak donatı detayıda projede belirtilir.
4m yüksekliği geçen duvar uygulamalarında / 6 m uzunluğu geçen uygulamalarda hatıl kullanımı tercih edilir.
Yatay Hatıla Örnek
Düşey Hatıla Örnek
Sizler için hazırladığımız yazı umarım faydalı olmuştur.
Eklemek istediğiniz ya da yazmamızı istediğiniz konuları yorum bölümünde bizlere iletebilirsiniz.
Duvar taksimatı ile ilgili bilgilendirici Videomuz aşağıdaki linktedir.
Video için Ali Asaf ÖZYOLCU şefimize teşekkür ederiz.