İş Güvenliğinde Uyarı Levhalarının Anlamları ve Önemi

İş Güvenliği Uyarı Levhalarının Anlamları Ve Önemİ
Günümüzde ekonomi ve teknolojinin gelişmesi ile beraber işyerleri sayısı oldukça artmıştır. Bununla beraber işyerindeki güvenlik önlemleri de artış göstermektedir. Çalışma ortamında en önemli konu iş sağlığı ve güvenliğidir diyebiliriz. Çalışma alanında güvenliği sağlamak için çeşitli güvenlik önlemleri alınmaktadır. Bunlardan biride uyarı işaretleri ve levhalardır.
Çalışanlar için iş güvenliği uyarı levhaları ve anlamları, hayati önem ifade eder. Bu uyarı levhaları yön bulma, bilgilendirme, güvenlik ve dikkatli olma hakkında o bölgede bulunan insanlara bilgiler vermektedir. Bu doğrultuda muhtemel gerçekleşebilecek iş kazaları ve karışıklıklar büyük oranda önlenebilir. Ülkemizde de önemi gittikçe artan bu levhalar, fosforlu, ışıklı ya da elektrikli bir sistem ile çalışır şekilde üretilmektedir. Belirli standartlara uygun oluşturulan uyarı levhaları ve anlamları tüm çalışanlar tarafından bilinmelidir.
İş güvenliği uyarı levhaları ve anlamları sayesinde olası bir kaza veya beklenmeyen durumların önüne geçilebilir. Çalışanlar gibi ve ziyaretçiler de bu uyarı levhaları sayesinde bulundukları yerin, çalıştıkları ortamın farkına varırlar ve o ortam hakkında daha fazla bilgiye sahip olurlar. Bu levhalar acil durumlarda ya da doğal afetlerde çalışanların panik yapmadan doğru alana gitmesine yardımcı olur. Bu özelliği sayesinde uyarı levhaları, iş yerlerinde kazaların en aza inmesine yardımcı olur ve işletmeye fayda sağlar. İş güvenliği uyarı levhaları ve anlamları her yaştan, eğitim düzeyinden insanın anlayabileceği şekilde basit, anlaşılır olmalıdır. Kaliteli ve doğru malzeme ile yapılmış olan uyarı levhaları, zor şartlarda dahi daha iyi şekilde dayanacağı için tercih edilmelidir. Hem gece hem de gündüz görülebilme özelliğine sahip olmalıdır.
İş Güvenliği Uyarı Levhaları Çeşitleri Nelerdir
İş güvenliği uyarı levhaları ve anlamları çok fazla kategoride incelenebilir ancak temelde beş ana kategoriye ayrılmaktadır. Bu kategoriler:
- Yasaklayıcı levhalar
- Emredici levhalar
- Yangın levhaları
- Uyarıcı levhalar
- Acil çıkış levha çeşitleridir.
Yasaklayıcı uyarı levhaları, yapılmaması gereken eylemleri, emir cümleleri ile ifade eden işaretlerdir. Tehlikeye sebep olabilecek ya da kişinin kendisini tehlike altında bırakabilecek olan davranışları yasaklar nitelikteki levhalardır. Yapılmaması gereken davranışlar için talimatları içeren, genellikle kırmızı çerçeveli ve diyagonal çizgili levhalardır.
Bu uyarı levhaları, işletmenin faaliyet gösterdiği alanlara göre çeşitli şekillerde bulunabilir. Girmek yasaktır, sigara içmek yasaktır, iş makinası giremez levhası ve dikkat park etmeyiniz levhaları bu levha çeşidine örnektir.
Emredici levhalar ise, bir işletme içerisinde yapılması zorunlu olan eylemleri, emir cümleleri ile ifade eder. İş yerlerinde kullanılması gereken sağlık ve güvenlik önlemlerinin uygulanması için gerekli olan ifadeleri barındırır.
Genellikle mavi zemin üzerinde beyaz piktogram ve daire içerisinde uyarı şeklinde oluşturulan bu levhalara; iş gözlüğü kullan, baret giy, kulaklık kullan ve maskeni tak gibi covid uyarı levhaları örnek olarak gösterilebilir. Tavsiye niteliğinde değil zorunluluk anlamındadır.
Yangın levhaları, yangın durumunda söndürücü ekipman yerlerinin kolayca bulunabilmesi için kullanılmaktadır. Genellikle bu alanda gece de görülebilmesi için fosforlu özelliğe sahip olan uyarı levhaları kullanılmaktadır. Acil durumlarda ortaya çıkan kaosun önlenebilmesi ve gerekli müdahalenin yapılabilmesi için bu levhalar önemlidir.
Yangın levhalarına verilebilecek olan en iyi örnekler ise yangın hortumu, köpüklü yangın söndürücü, yangında ilk kurtarılacak malzeme, acil durumda kırmızı butona basın ve yangın battaniyesi gibi uyarı levhaları olacaktır.
Acil çıkış iş güvenliği uyarı levhaları ve anlamları, acil durumlarda kaos yaşanmaması için tasarlanır ve kullanılır. Yeşil zemin üzerine beyaz piktogram ile oluşturulan bu levhalar, olay anında ne yapılması gerektiğini ve hangi yöne gidilmesi gerektiğini insanlara göstererek rehberlik eder. Acil çıkış iş güvenliği tabelaları, ilk yardım ve tahliye için önemlidir. Bu tabelalara; göz duşu, acil çıkış, toplanma noktası, acil durum telefonu vb. gibi uyarı levhaları örnek verebiliriz.
Uyarıcı iş güvenliği uyarı levhaları ve anlamları, kişileri yakındaki bir tehlikeden veya tehlike kaynağından uzak tutmak için kullanılır. Bu tehlikeli alanlarda bilinçsiz şekilde bulunmak hem işletme hem de çalışan açısından büyük tehlikeler doğurmaktadır. Genellikle sarı zemin üzerinde siyah çerçeve ile gösterilen bu levhalar
günlük hayatta sık şekilde görebileceğiniz uyarıcı levhalara dikkat bakım var, basınçlı tüp, dikkat kaygan zemin, bahçe ilaçlıdır, asılı yük, arıza var, gibi levhalar örnek olarak gösterilebilir.
Toparlayacak olursak;
İş güvenliği uyarı levhaları standartları ebat, şekil, renk ve sembollerden oluşmaktadır. Şekillerine göre uyarı levhaları üçe ayrılır:
- Üçgen: Acil durum cihazları ve güvenli olmayan eylemler için kullanılır.
- Kare ve dikdörtgen: Genel bilgileri ve acil durum bilgileri göstermek için kullanılır.
- Daireler: Zorunlu veya önerilen uyarıları belirtir.
İş güvenliği uyarı levhaları ve anlamları renklerine göre ise dörde ayrılır:
- Kırmızı: Yangın uyarısı ve güvenli olmayan eylemleri vurgular.
- Sarı: Çalışanların dikkat etmesi gereken eylemleri vurgular.
- Yeşil: İlk yardım ve acil çıkış eylemlerini vurgular.
- Mavi: Kişisel koruyucu eylemler için kullanılır.
İş Sağlığı Ve Güvenliği kapsamında ki şekiller ve renklerin bir dili olduğunu ve bize neler anlatmak istediğini umarım ki öğrenmişizdir.. Kazasız çalışmalar dilerim.. 🙂