Islak Hacim Mühendisliği Nedir?
Islak hacim mühendisliği nedir? Hangi ihtiyaçlar doğrultusunda ve ne zaman “Islak Hacim Mühendisliği” kavramı ortaya çıkmıştır? Sorularına yanıt arayacağız.
Islak hacim mühendisliği, günümüz mühendislik dalları insanoğlunun yaşam başlangıcından bu yana ihtiyaç duyduğu şeyler üzerinde çalışmalarının başlangıcıyla beraber ortaya çıkmıştır.
Düşünelim. İlk insanın ilk ihtiyacı beslenmekten önce güvenli bir yer arayışıdır. Çünkü ilk aşamada etrafındaki tehlikelerden korunma iç güdüsü beslenme ihtiyacından üstün gelmiştir. Ancak kendini güvenli hissettiğinde karnını doyurma ihtiyacı duymuştur.
Bununla birlikte insanoğlunda ilk olarak başını sokabileceği bir yapı altına girme çalışmaları başlamıştır. İlkel yöntemlerle de olsa, taşı taş üzerine koyarak, yapı üzerini birşeyle örterek kendini yağış, soğuk ve dış tehlikelerden korumaya başlamıştır. Bu da insan tarihinin ilk mühendislik çalışması olarak görülmüş ve İnşaat Mühendisliği bu şekilde gelişmeye başlamıştır.
Gel gelelim günümüze. Artık teknoloji gelişmiş ve insan ihtiyaçları değişmiştir. Bununla birlikte ihtiyaç dışı olan keyif ve rahatlama gibi konular yapısal unsurlara dönüşmüştür.
Spa&Wellness olarak da adlandırılan bu yapısal unsurlar içerisinde Havuzlar (termal, tuzlu su, watsu, jakuzi ve masaj havuzları) , Hamamlar, Buhar Odaları, Saunalar vb. bulunmaktadır.
Bu alanlarda genellikle suyun dinlendirici ve arındırıcı özellikleri göz önünde tutulmuş ve günümüzdeki son halini almıştır.
Peki bu ıslak alanlarda yoğun su basıncı, su buharı ve sirkülasyon varsa izolasyonu nasıl yapılmış olabilir?
Yani örneğin; 20m x 25m boyutlarındaki 1.40m derinliğindeki bir havuzun su basıncı 20 x 25 x 1,40 x 1(suyun özkütlesi) = 700 ton su demektir.
Bu basıncı karşılayacak önce iyi bir statik projelendirme ve uygulama gereklidir. Bundan sonraki aşamada en ufak kılcallık ve su geçirimliliği büyük problemlere sebep olabilecek su kaçaklarına yol açacaktır. Bunun önüne nasıl geçiyoruz?
Bir mühendisin en çok öğrenmesi gerek şeylerden bir tanesi malzeme bilgisidir. Eğer malzemeyi tanımazsan, ne yapacağın işin senaryosunu çizebilirsin, ne imalat bütçesini oluşturabilirsin, ne iş programı yapabilirsin ne de sahada uygulama yaptırabilirsin.
Bu ıslak alanlarda kullanılan birçok izolasyon malzemesi ve uygulaması vardır. Bunlar çimento esaslı sürme izolasyon, poliüretan esaslı, poliürealar, püskürtme yöntemi ile uygulanan poliüretan uygulamaları ve tamir tıkaçları vs ‘dir.
Islak hacim mühendisliği de işte tam da burada ortaya çıkmaktadır. Örneğin suyun metrelerce altına yapılmış olan Avrasya Tüneli’ nin üzerinde bulunan yüksek basınçlı deniz suyunun bu yapının içerisine sızması nasıl engellendi? Tünel ince ve uzun yapıya sahip ve dilatasyonlar mevcut. Peki bu dilatasyonlardan su sızmaması için nasıl bir yöntem izlendi?
Mühendis arkadaşlarıma en önemli tavsiyelerimden bir tanesi araştırmacı ve meraklı yapıya sahip olmaları gerekliliğidir.
Malzemeyi tanıyın, sorunu bilin ve çözümü üretin…
Teşekkürler.