biŞantiye

Kolon Aplikasyon Planı Nedir ?

Kolon Aplikasyon Planı Nedir ?

Betonarme sistemin düşey taşıyıcıları olan ve deprem yüklerinin büyük bir kısmını karşılayan kolonların inşaattaki yerlerine hatasız olarak uygulanabilmeleri, kolonların donatılarının doğru, eksiksiz bir şekilde yerine konulabilmesi için çizilen statik proje paftasıdır.

Statik proje üzerinden kolon aplikasyon planına ulaşabiliriz.

Statik projede kolon aplikasyon planı, yapının kolonlarının yerleştirileceği konumları belirleyen bir plandır. Bu plan, inşaat alanında yapılacak kolonların konumlarını belirlerken, aynı zamanda bu kolonların yük taşıma kapasitesini de hesaba katar.

Kolon aplikasyon planı, mimarların ve mühendislerin işbirliği ile hazırlanır. Bu plan, bina projesinde belirlenen yüklerin, etkilerin ve güçlerin her kolonun altına eşit olarak dağıtılmasını sağlamak amacıyla hazırlanır. Kolonların yük taşıma kapasitesine göre yerleştirilmesi, binanın sağlam ve güvenli olmasını sağlar.

Kolon aplikasyon planı, ayrıca bina planı üzerinde kolonların yerlerini gösterir ve kolonların boyutlarını, yapılacak malzemeleri, beton kalitesini ve benzeri detayları içerir. Bu plan, yapının güvenliği ve dayanıklılığı açısından son derece önemlidir ve proje tasarımı ve inşaatı sırasında sıkı bir şekilde takip edilir.

Uygulama Projesinde ;

  • Kolon mesafeleri
  • Perde mesafeleri
  • Plan üzerinde taşıyıcı sistemlerin yerleşimi
  • Kolon / Perde ölçülendirilmesi
  • Kolon / Perde aks yerleşimi

Bu proje üzerinden okunabilir ve kullanılabilir.

Sahada ilk olarak nerede uygulanır ?

Uygulama ilk olarak temelde kullanılır.

Temel imalatlarına ait olan kazı imalatı tamamlandıktan sonra, projede belirtilmiş ise drenaj imalatı yapılır, sonrasında grobeton dökülür, temel altına yalıtım yapılır ve koruma betonu dökülür.

Koruma betonu üzerine harita ekibi yardımı ile kolonların yerleri işaretlenmeye hatta çivilenmeye başlanır.

Burda sahadaki görevli arkadaşlarımızın kolon aplikasyon planına göre yerleşimleri ciddi anlamda titiz olarak kontrol etmelidir, hem yerleşimlerini hemde donatı sayılarını.

Bu ilk kontrolde aplikasyon yerleşimi ve donatı sayısında sıkıntı çıkmaz ise yapı ilerledikçe ilk kontrolun ne kadar önemli olduğu ortaya çıkacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2019-2023 biŞantiye | Tüm hakları saklıdır.