Metal Asma Tavan Nedir ? Uygulaması ve Detayları ile Clip-in Metal Asma Tavan İşlemleri

Metal Tavan Nedir ?
Metal Asma Tavan Sistemleri
Metal asma tavan, modern iç mekan tasarımları için vazgeçilmez bir yapı elemanıdır. Genellikle 30*30 cm ve 60 cm*60 cm ölçülerinde üretilir. Çeşitli türleri bulunan metal asma tavan sistemleri bir çok alana kolayca uygulanabilme özelliği ile dikkati çekmektedir. Alışveriş merkezlerinden metro istasyonlarına kadar çok çeşitli kullanım alanları mevcuttur. Farklı çeşitleri ve modelleri mevcuttur.
Metal Asma Tavan Modelleri
Metal sistemleri diğer asma tavanlardan ayıran özellik her yükseklikte tavana istenilen derinlikte uygulanabilmesidir. Bu özelliği ile metal asma tavanlar çok yüksek tavanlarda ve istenilen derinliklerde montaj edilebilen tek türdür. Örneğin 25 metre tavanı olan bir metro istasyonunda 5 metre sarkıtma uygulanarak 20 metre yüksekliğinde bir tavan elde etme imkanı mevcuttur.
Çeşitli şekil ve tarzlarda yapılabilen metal tavan modelleri aşağıdaki şekildedir;
a.Lay-on Tavan: Oturmalı Görünür Taşıyıcılı Sistemler
b.Lay-in Tavan: Sarkmalı Yarı Görünür Taşıyıcılı Tavan
c.Clip-in Tavan: Gizli Taşıyıcılı Sistemler (Gizli Profil Sistemi)
d.Hook-on Tavan: Gizli Taşıyıcılı Sistemler
e.Baffle Asma Tavan Sistemleri
f.Eğrisel Baffle Asma Tavan Sistemleri
g.Petek Asma Tavan Sistemleri
h.Mesh Asma Tavan Sistemleri : Genişletilmiş metal
Metal asma tavan özellikleri:
• Alüminyum veya galvaniz olabilir.
• En çok beyaz tercih edilir. Farklı renkler ve ahşap görünümlü malzemeler mevcuttur.
• Tavandaki tesisatı gizler.
• Aydınlatma, havalandırma ve yangın tesisatı ile birlikte montajlanabilir.
• Galvaniz metal asma tavan ile alüminyum sistemler görünüm olarak farklı değildir.
Renkler
Genellikle beyaz renklidir. Siyah, gri ve metalik renkler de tercih edilir. Renkli modeller de mevcuttur. Kaplama olarak yapılan modellerde ahşap görünüm de elde edilebilmektedir. Özellikle baffle sistemde yani ahşap görünümlü tavan modelleri oldukça modern bir tasarım oluşturmaktadır.
- Bu yazımızda çokça karşılaştığımız ve çok fazla tercih edilen metal tavan sistemi olan Clip-in Tavan sistemini inceleyeceğiz.
Clip-in Asma Tavan Gizli Taşıyıcılı Sistemler
Clip-in metal asma tavan sistemi, gizli taşıyıcılıdır (gizli profil sistemi) ve önceden monte edilmiş omega kesitli üçgen kıstırmalı kanala monte edilir. Alüminyum tavan plakası veya galvaniz tavan plakalarının montaj edilmesi yöntemi ile oluşturulmaktadır. Bu sistemde plakalar birbirlerine temas eder ve taşıyıcı sistemi gizler.
Lay-on ve Lay-in sarkıtmalı sistemlere göre daha sade ve düz bir görünüm elde edilebilir. Kullanılan tüm paneller birbirinden bağımsız olarak özel bir aparat ile sökülüp takılabilmektedir. Clip-in metal asma tavan sitemin avantajı mevcutta bulunan her türlü tesisata kolay ve hızlı erişim imkanı sağlamasıdır.
Clip-in Metal Asma Tavan Çeşitleri
Clip-in metal asma tavanlar kaset tip asma tavan sistemleri arasında yer alır. Kullanılan panellerin çeşitleri mevcuttur.
- Clip-in Alüminyumtavan plakalı metal asma tavan sistemi
- Clip-in Galvaniztavan plakalı metal asma tavan sistemi
Clip-in Asma Tavan Sistemi Kullanım Alanları
Bankalar, ofisler, AVM’ler, spor salonları, konferans salonları, sanayi kuruluşları, oteller, davet alanları, hastane tavanları, üniversiteler gibi bir çok alanda clip-in gizli taşıyıcılı asma tavan sistemleri kullanımı mevcuttur.
Bu sistemler kullanımı pratik olmasından dolayı bir çok alanda tercih sebebi olmuştur.
Montaj şekli nedeni ile kaset tipi asma tavan sistemleri arasında geçmektedir.
Clip-in Asma Tavan Yapılmasında Kullanılan Malzemeler
- Clip-in Taşıyıcı Profil
- Clip-in C Köşebent Profil
- Clip-in Ekleme Parçası
- Clip-in Birleşim Klipsi
- Çiftli Yay
- Baskı Takozu
- Askı Çubuğu
- Clip-in Metal Plaka
Clip-in Asma Tavan Uygulaması
-Alçıpan Asma Tavan Kotunun Belirlenmesi
Projede verilen, yada yapılması planlanan asma tavan kotu lazer yardımı ile işaretlenir. Şantiyelerde +1 kotundan taşınarak projede istenilen kota göre işaretleme yapılır. Mesela tavan kotu 2.40 m ise bitmiş +1 kotu asma tavan yapılacak mahale taşınarak +1 kotuna 1,40 m daha eklenerek clip-in taşıyıcılı metal asma tavanın bitmiş alt kotu bulunur.
-C köşebentinin Duvara Dübel-Vida ile Sabitlenmesi
Lazer terazi ile işaretlenen duvarda C köşebentleri 35-40 cm’de bir olmak üzere duvara plastik dübel – vida – somun ile sabitlenir. C köşebent profillerin alt zeminin düzgün olmasına dikkat edilmelidir. Alt zemin duvar mastarında ve gönyesinde olmalıdır.
-Taşıyıcı Omega Profillerin Asılması
Clip-in asma tavan sisteminde taşıyıcı omega profilleri, çiftli yay ve askı teli kullanılarak çelik dübelle üst döşemeye asılır. Omega taşıyıcıların biri üstte diğeri de altta olacak şekilde birbirine dik olarak birleşim klipsi ile sıkıca bağlanır. İlk taşıyıcı duvardan max. 60cm’de asılmalı, diğer omega taşıyıcı ise tavanda istenen karolaj ve panel ölçüsüne bağlı olarak asılmalıdır. (Karolaj 30×30 cm ise 30 cm aralıklarla, karolaj 60×60 cm ise 60 cm aralıklarla alt omega taşıyıcı birleşim klipsi vasıtası ile üst omega taşıyıcıya sabitlenir.)
Clip-in profillerini boyuna devam ettirilmek istenen yerlerde clip-in ekleme parçası kullanılmalıdır.
Alttaki omega taşıyıcı C köşebentin içerisine girer.
-Baskı Takozunun Kullanımı
Metal asma tavan panellerinin C köşebent profilin içinde hareket etmemeleri için baskı takozu kullanılarak sabitlenir.
-Metal Panellerin Montajı
Omega taşıyıcı profillerin aralıkları montajı yapılacak asma tavan panellerin ölçüsüne göre yapılmış olması gerekir. Taşıyıcı sistemin ölçü ve yüzey kontrolü yapıldıktan sonra asma tavan plakaların montajı kolaylıkla yapılır. Sonrasında spot, menfez türü boşluklar varsa metal panç açma testeresi ile istenilen ölçüye göre açılır.
Tavanda kenarda kalan asma tavan panellerin, panel boyutunun 1/2 sinden fazla olmasına dikkat edilmelidir.
Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederiz. Mutlu günler (: