Peyzaj Mimarlığı Nedir?

PEYZAJ MİMARLIĞI
Doğal ve kültürel kaynakları ve fiziksel çevreyi insan yararı, mutluluğu, güvenliği, sağlığı ve konforu için estetik ve bilimsel ilkeler çerçevesinde ele alan, mekan ve yaşam ortamı oluşturan, biyoçeşitliliği destekleyen arazi planlaması, tasarımı, yönetimi, korunması, onarılması ve denetlenmesi konularını kapsayan eğitim, araştırmalar yapan ve ülkesel, bölgesel, kentsel ve kırsal ölçekte fiziksel planlar içerisinde yer alarak kültürel ve doğal değerlerin korunması ve sürdürülebilirlik adına ekolojik öncelikli projeler üretilmesini sağlayan bir planlama ve tasarım dalıdır.
Peyzaj mimarlığı doğası gereği bir Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik disiplinidir. Peyzaj mimarları, doğal ve inşa edilmiş ortamın yöneticileri olarak, milyonlarca insanın yaşadığı, çalıştığı ve oynadığı alanların planlanması ve tasarımında düzenli olarak uygulamaktadır. Matematik, doğa bilimleri, mühendislik, bilgisayar ve bilgi bilimleri ile sosyal ve davranış bilimleri- psikoloji, ekonomi, sosyoloji ve siyaset bilimini içerir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bu bölüme girebilmek için Yüksek öğretim kurumları (YKS) sınavından yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak gerekmektedir.
EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır.
Peyzaj Mimarlığı programları birçok üniversitede ve Mimarlık, Orman, Ziraat, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakülteleri gibi değişik fakülteler altında yer almaktadır. Bu programlarda dersler başlıca şu ana konuları içermektedir;
- Yapısal ve bitkisel tasarıma ve uygulamaya yönelik dersler,
- Kentsel ve kırsal planlamaya yönelik dersler,
- Peyzaj Mimarlığında kullanılan yapısal ve bitkisel materyalin tanıtımına ve kullanımına yönelik dersler
- Mühendislik dersleri
- Doğal ve sosyal bilimler kökenli dersler
Eğitim süresince Botanik, Fizik, Kimya, Matematik, Çizim Tekniği, Jeoloji, Jeomorfoloji, Meteoroloji, Tarımsal Ekoloji, Kaynak Analizi, Tarım Ekonomisi, Peyzaj Ekonomisi, Bilgisayar Destekli Tasarım, Temel Tasarım, Peyzaj Ekolojisi, Mimarlık Bilgisi, İç Mekan Bitkileri, Doğal Bitki Örtüsü, Toprak Bilgisi, Bitki Koruma, Ölçme Bilgisi, Bitki Kompozisyonu, Ekolojik Planlama, Alan Kullanım Planlaması, Planlama Teknik, Turizm ve Rekreasyon Planlaması, Kıyı Alanların Planlaması, Karayolları Peyzaj Planlaması, Peyzaj Mimarlığı Temel İlkeleri, Proje 1-2-3-4,Bitirme projesi 1,Bitirme projesi 2 Peyzaj Konstrüksiyonu, Peyzaj Mühendisliği, Kent Planlama, Ağaçlandırma, Kırsal Planlama, Kentsel Tasarım, Proje, Maket Tekniği, Dendroloji (Bitki Materyali), Mevsimlik Çiçekler, Planlama ve Tasarım stüdyoları, Peyzaj Biyolojik Onarım Tekniği, Çevresel Etki Değerlendirme, Sanat ve Kültüre Giriş, Süs Bitkileri Gübreleme vb. dersleri verilir.
PEYZAJ MİMARLARI NEREDE ÇALIŞIR?
Peyzaj mimarlarının çalışma sahaları oldukça geniştir. İnsanların araziyi şekillendirmek için el attıkları herhangi bir yerde, çalışmakta olan bir peyzaj mimarı bulabilirsiniz. Bazı peyzaj mimarları belirli bir alanda özelleşirken birçoğu kariyerleri boyunca çok çeşitli alanlarda faaliyet gösterme imkânı bulurlar.
- Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüklerinde,
- Karayolları Genel Müdürlüğü gibi çeşitli kamu kuruluşlarının çevre, yeşil alan ve peyzaj düzenleme birimlerinde,
- Tarım ve Köy İşleri, Orman Bakanlığı il ve ilçe teşkilatları ile araştırma enstitülerinde,
- Özel peyzaj mimarlığı bürolarında,
- Çeşitli turizm tesislerinde,
- Süs bitkileri üreten ve pazarlayan özel işletmeler ve fidanlıklarda çalışma olanağı bulunmaktadır.
ÜNLÜ PEYZAJ PROJELERİ
Versay Sarayı Bahçesi- Fransa
14.Louis’nin emriyle 17.yüzyılda Paris’te, Fransız peyzaj tasarımcısı Andre Le Notre tarafından oluşturuldu. 14. Louis, bu bahçenin, krallığının anıtsal duruşunu yansıtan Versailles’deki sarayının, zaferini daha da büyütmesini istiyordu. 250 dönüm arazi; muhteşem çiçeklikler, klasik heykellerle süslenmiş sessiz köşeler, süslü göller ve Kral Louis’in gondol gezileri yaptığı kanala uzanan patikalarla adeta bir bilmece labirenti gibidir.
Kew Botanik Bahçeleri- İngiltere
Londra’nın güneybatısında bulunan Richmond upon Thames bölgesi ile Kew semti arasındaki bahçeler ve botanik seralardan meydana gelen 120 dönümlük arazinin adıdır. 38 bine yakın farklı bitki türüne ev sahipliği yapan botanik bahçe, 17. yüzyılda Kral III. George’un annesi olan Prenses Augusta’nın bahçe işlerine duyduğu ilgiyle doğmuştur. Bahçeler her dönem genişletilmiş ve bugünkü haline ulaşmıştır. Bahçelerin içerisinde kapalı alanlarda botanik bilimi ile uğraşılırken aynı zamanda farklı adlarla da farklı bitkilerin yetiştirildiği özel alanlar oluşturulmuştur. Bahçe ağırlıklı olarak limon ağaçlarıyla çevrilidir.
Central Park- ABD
Central Park, Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinin Manhattan ilçesinde yer alan 3382 dönüm alan üzerine kurulu, halka açık kentsel bir parktır. Yıllık ortalama 25 milyon ziyaretçisiyle Central Park, Birleşik Amerika’da en çok ziyaret edilen kent parkıdır.
KAYNAKÇA:
http://www.peyzajmimoda.org.tr/
https://tr.pinterest.com/pin/208573026482359537/