biŞantiye

Sıva İmalatına Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Sıva İmalatına Başlamadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Sıva İmalatı

Uygulama kalemleri arasında bitirme/sonlama işlerine ait olarak görülmektedir. Neden ?
Çünkü; üstüne sadece boya imalatı yapılabilir, ya da o şekilde bırakılabilir tercihe göre.
İmalat çeşitlerine göre sıva 2 ye ayrılır;

– Alçı Sıva İmalatı
-Çimento Esaslı Sıva imalatı / Kara Sıva/ Kaba Sıva (3 isimde aynı yere çıkmaktadır 🙂

Detaya girmeden bazı noktalara değinmek istiyorum.
Alçı sıva üstüne boya yapılabilir, seramik uygulaması alçı sıva üzerine tercih edilmez. Çimento esaslı/kara/kava sıva üzerine boya yapılabilir, seramik yapılabilir.
Oda gibi mahallerde Alçı sıva tercih edilir. Islak hacimlerde çimento esaslı sıva tercih edilir genellikle.(Islak Hacim : Banyo, tuvalet vs )

İmalata Başlangıç
İmalatımıza başlamadan önce sıva yapılacak yüzeyde dikkat etmemiz gereken, sıva imalatına girilmeden önce yapılması gereken imalatların bittiğinden emin olmak zorundayız. Mekanik ve Elektrik disiplinlerine ait uygulamaların tamamlanmış olması gerekmektedir. Sıva imalatı bittikten sonra tekrar geriye dönmek imalat hızında  ve imalatın temiz çıkmasında sorun çıkaracaktır.

Alçı Sıva İmalatı

Yukarıdaki görselde görüldüğü üzere düşey/dikey şekilde ano çıtalarımız hazırlanır. Ano çıta konusunda 2 ano arası mesafe maks. 150 cm olmalıdır. Sıva sırasında mastarcı çalışanın rahat mastar çekmesini sağlar 2 ano arasında mesafenin dar olması.
Betonarme yüzeylere aderans için astarlama işlemi yapılır. Görselde dikey/yatay hatıllara astar ve file işlemlerinin yapıldığı görülmektedir.
Betonarme yüzey ve duvar birleşimlerinde file kullanılır. Hem beton hem de duvar yüzeyinde ki file payının en az 10 cm olması idealdir. File kullanmasının amacı 2 farklı malzeme birleşim yerlerinde çatlakları önlemektir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi sıva imalatına başlamadan önce elektrik ve mekanik disiplinlerin ilgili yüzeyde işlerini bitirmiş olması gerekmektedir.

Ano çıtalarımızın düşey yöndeki -Terazi- leri kontrol edilir. Sıkıntılı bir durum var ise yerinde hemen müdahale edilir.
Yatay yönde de mastar yardımı ile kontrol edilir. Köşe olan kısımlarda Gönye ile kontrol yapılmalıdır. Ayrıca yüzeyde donatı, demir artıkları temizlenir. Alçı sıva imalatında metal parçalar kalır ise ileriye yönelik kusmalar olmaktadır.
İmalatın başlamasına engel bir durum yok ise uygulama başlar.

 

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________________

Alçı imalatı sırasıyla;

Kaba alçı, kaba karışık, saten, zımpara, boya aşamaları olarak adlandırabilir.

Çimento Esaslı/Kara Sıva/Kaba Sıva

Çimento esaslı sıvayı yüzeye uygulamadan önce alçı sıvada olduğu gibi, duvar ya da betonarme yüzeyinde diğer disiplinlere ait tüm uygulamaların öncesinde yapılması gerekmektedir.

Özetle sıva altında kalacak tüm imalatların sıvadan önce yapılması gereklidir. Sonrasında yapılması imalatın hızını sekteye uğratacaktır.

Çimento esaslı sıvaya başlamadan önce; betonarme / duvar birleşimlerine yapılması gereken file uygulamasına dikkat edilmelidir. Betonarme yüzeye astar uygulanmalıdır. En önemlisi –Serpme sıva– yapılmalıdır. Serpme sıva; hem betonarme hemde gazbeton ile sıva arasında bağlayıcılık sağlar. Özellikle serpme sıvanın en az 1 gün önceden yapılması önerilir. Diğer durumlarda sıvada çatlama ve düşme olabilir. Görsellerden de anlayacağınız üzere serpme sıva uygulaması yapılmıştır sıva öncesinde. Sebeplerini yukarıda açıkladığımız için tekrardan değinmiyorum.

Tüm bu uygulamalar yapılmış ise; ano kontrolüne geçebiliriz. Düşey yönde mastar ve terazi yardımı ile ano çıtalarımızın terazileri kontrol edilir. Ardından yatay yönde mastar ile beraber anolar arasında yatayda kontrol yapılır. Problemli ano çıtaları hemen yerinde müdahele edilerek düzeltilmelidir.

Çimento esaslı sıvalar genellikle ıslak hacimlerde tercih edilir. Bu yüzden sıvamızın üstüne seramik vs gibi yapıştırma imalatlar yapılabilir.

Tekrardan bir kaplama imalatı yapılacağı için gönye konusunda daha hassas olmalıyız köşelerde 2-3 farklı yerden aynı köşede gönyelere bakmalıyız. Sebebi ise; sonradan yapılacak olan kaplama imalatlarında sıkıntı olmaması için.

Eğer ki; kaplama yok ise, kaba sıvadan sonra ince sıva yapılır, tirfil yardımı ile de yüzey sonlanır.

_______________________________________________________________________

Dilimiz döndüğünce sizlere alçı ve çimento esaslı sıvayı anlatmaya çalıştık. Umarız ki faydalı ola..

Uygulamalara ait videolarımıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Sıvada Serpme Uygulaması | Video

Kaba Sıva Uygulaması | Video

Alçı Sıva Uygulaması | Video

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2019-2023 biŞantiye | Tüm hakları saklıdır.