biŞantiye

Temel ve Perde Duvarda Su İzalasyonu – Drenaj Sistemi

Temel ve Perde Duvarda Su İzalasyonu – Drenaj Sistemi

YAPILARDA SU YALITIMI NEDEN YAPILIR?  UYGULAMA AŞAMALARI NELERDİR?

Su yalıtımı esas itibari ile bir önlemdir. Suya karşı direnci artırarak olası bir aksilikte yapıyı korur.

Su yalıtımının yapılmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi de hiç şüphesiz korozyonu önlemesidir. Bilindiği üzere korozyon yapılarımızın en büyük düşmanıdır. Betonun içerisine sızan su, betonun içerisinde bulunan donatılara erişerek paslanmasına yani korozyona uğramasına sebep olur. Korozyona uğrayan donatılar çaplarını zamanla kaybederek yapının eskisi kadar mukavemet gösterememesine neden olur.

Bunun yanı sıra su yalıtımı yapılmayan binaların özellikle bodrum ve zemin katlarında nem ve rutubet oluşumu gözlenebilir. Nem ve rutubet oluşumu insan sağlığını da olumsuz etkileyecektir.

Bina içerisine daha büyük çapta su girmesi su baskınlarına da kapı aralayacaktır. Zamanla ise baş edilemez hale gelecektir.

Su yalıtımının ömrü sınırsız değildir!

Su yalıtım malzemeleri ister istemez su temasında bulunacağı için zamanla eriyerek özelliğini kaybedecektir. Burada malzemenin fazla kullanılması yalıtım sisteminin ömrünü uzatacaktır.

Örneğin;

Sürme esaslı bitüm malzeme ile su yalıtımı yapılan perde duvarlar, suyun teması ile zamanla mikro boyutlarda eriyerek tamamen yok olacaktır. Bu yüzden sürülen malzemenin film kalınlığı önemlidir. Ne kadar kalın sürülürse, yalıtımın o kadar ömrü uzun olacaktır.

 

Su Yalıtımının Uygulandığı Alanlar

  • Temel Altı
  • Temel Üstü
  • Perde Duvarın Toprakla Temas Ettiği Yüzeyler
  • Teraslar
  • Çatılar
  • Havuzlar
  • Su Depoları
  • Asansör Boşlukları

 

Temelde Bohçalama Sistemi (Membranlı Su Yalıtımı) Nedir ? Uygulamada Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir ?

Bohçalama Sistemi temelin yüzeyinden başlayarak bir bütün oluşturacak şekilde perde duvarların arkasını kaplayarak su basman kotuna kadar petrol esaslı membranlarla su yalıtımı yapma işlemidir. Bu membranlar çeşitli standartları barındıran markalardan oluşmaktadır. Ayrıca temel betonunu tamamen korumak için grobeton üzerine de su yalıtımı yapılabilmektedir. Yapılacak olan Bohçalama Sistemi şaloma alevi ile ısıtılarak yapılır.

Yalıtım yapılacak zeminin pürüzsüz olması gerekir. Zemin üzerinde delikler, çatlaklar gibi suyun girebileceği boşluklar yapısal tamir harcı ile doldurulmalıdır.

 

 

Perde Duvarlarda Su Yalıtımı Uygulaması

Önceden de belirttiğim gibi yalıtımın yapılacağı yüzeyler pürüzsüz olmalıdır. Perde duvar üzerinde bulunan tie-rot delikleri, segregasyona uğramış alanlar, çatlaklar gibi suyun geçebileceği yerler tamir harcı ile doldurulur.

Sonrasında yüzeyin daha düzgün olabilmesi adına yalıtım yapılacak perde duvarın üzerine bir kat astar sürülür. Perde ve temelin birleşim yerlerine yapısal tamir harcı ile pahlar yapılır.

*Pah : Bir yapı elemanın dış köşesine yapılan 45 derecelik bir eğimdir.

Pah yapıldıktan sonra ister su yalıtım membranı ile isterde sürme esaslı bitüm malzeme ile tüm yüzeye su yalıtımı yapılır.

Membran yapılacaksa şaşırtmalı olarak iki kat halinde şaloma alevi le, sürme esaslı bitüm malzeme ile yapılacaksa en az iki kat sürülecek şekilde olmalıdır. Bu işlem su basman kotuna kadar uygulanmalıdır.

Yalıtım malzemesin üzerine 2-3 cm kalınlığında XPS ısı yalıtım levhaları ile kaplanır. Bunun yapılmasının 2 amacı vardır:

  1. Toprak içi ve perde duvarın iç alanı arasındaki ısı farkından oluşabilecek nem ve rutubeti önlemek.
  2. Toprağın yani dolgu malzemesinin su yalıtım malzemesine zarar vermesini önlemek içindir.

Bu işlemde yapıldıktan sonra XPS levhasının üzerine drenaj levhası yapılır. Drenaj levhası yapıldıktan sonra perde duvarının su yalıtım aşaması bitmiş olur.

 

 

BİNALARDA DRENAJ SİSTEMİ 

Su hayatımız için vazgeçilmez bir ihtiyaç olsa da bu durum binalarımız için tam tersi bir durum oluşturabilmektedir. Yapılarımızı sudan ne kadar uzak tutabilirsek, yapı sağlığını da o ölçüde korumuş oluruz.

Binalarımız için sıkıntı olan suları binadan uzaklaştırma işlemine Drenaj Sistemi denir.

Drenaj Sisteminin yapılması binaya etki edecek basınçlı suyu azaltır. Buna bağlı olarak binanın ömrü uzar.

Bütün Binalarda Drenaj Sistemi Yapılmalı Mıdır?

Geçirimli zemin üzerine yapılmış binalarda drenaj sistemi yapmaya gerek yoktur. Çünkü su geçirimli topraktan süzülerek alt katmanlara kadar inecektir. Drenaj Sistemi göllenme oluşturacak zeminlerde yapılır.

Drenaj Sistemine gerek görülmeyen binalarda, su yalıtımı da yapılmayacak anlamına ASLA gelmez!

Drenaj Sistemi bir su yalıtım uygulaması değildir. Drenaj Sistemi su yalıtımı uygulamasının daha uzun ömürlü olması ve sağlıklı ortamda hizmet verebilmesi için yardımcı bir sistemdir.

 

Drenaj Sistemi Nasıl Yapılır?

Drenaj borusu temel kotunun minimum 50 cm aşağısına yerleştirilmelidir. Bunun sebebi suyun temel betonuna zarar vermesini önlemektir. Drenaj borusunun altı geçirimliliği fazla olan Çakıl-

Kırmataş ile beslenir. Üzerine drenflex drenaj borusu yerleştirilir.

Bu Borunun Özelliği;

Üste gelecek yüzeyin suyun boruya iletilebilmesi için delikli bir yapıda olmasıdır. Boru özel bir keçe ile sarılıdır. Bu keçenin olmasının sebebi ise toprak ve çamurun borunun üzerinde bulunan delikleri kapatmaması içindir.

Drenaj boruları suyun akabileceği şekilde eğim verilerek binanın etrafına A-A ve B-B kesitlerince yerleştirilir. A-A ve B-B kesitlerinin ucuna borulardaki suyun aktarılabileceği bir kuyu yapılır. Borulardaki suyun bu kuyuya tahliyesi sağlanır. Kuyularda biriken su, pompa yardımı ile dışarı atılır veya yeraltı su seviyesi kuyudan aşağıda ise kendi emilir.

Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra borunun üzeri ortalama 30 cm Çakıl-Kırmataş ile kapatılır. Üzeri geçirimli toprakla doldurulur.

 

*Su Yalıtımı ve Drenaj Sistemi yapılsa dahi kapalı alanlar su kabarcıklarının oluşmaması için havalandırılmalıdır.

 

 

 

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2019-2023 biŞantiye | Tüm hakları saklıdır.