İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?
KİMLER İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI OLABİLİR?
Mühendislik ve mimarlık fakültesi mezunları ve teknik öğretmen, fizikçi, kimyager ve biyolog unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları ‘İş Güvenliği Uzmanı’ olabilirler.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI NASIL OLUNUR?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü’nün yetkilendirilen Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen eğitim programlarına katılmak zorunluluğuyla, Genel Müdürlükçe her yılın Mayıs ve Aralık aylarında yapılan sınavlar geçerli not alanlara ‘İş Güvenliği Uzmanı’ belgesi verilir. Ayrıca İş Güvenliği alanında tezli veya tezsiz yüksek lisans yapanlar, herhangi bir ek eğitim almadan B sınıfı uzmanlık sınavına girmeye hak kazanıyor.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI SINAVI NASIL YAPILIR?
• Eğitim programlarını tamamlayan adayların sınavları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılır .
• Girdiği ilk sınavda başarılı olamayan aday takip eden sınavlardan birine daha
katılabilir. Ancak iki sınavda da başarılı olamayanlar yeniden eğitim programına
katılmak zorundadırlar.
• Sınavda 100 soru sorulmakta olup, yanlış cevaplar doğru cevapları götürmemektedir ve 100 puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılır.
A,B,C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI BELGESİ HANGİ YETKİNLİKLERE VERİLİR?
(A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi şu kişilere verilir;
• (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az dört yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyen ve (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olan mühendis, mimar veya teknik elemanlara,
• 2) İş sağlığı ve güvenliği alanında en az beş yıl teftiş yapmış mühendis, mimar veya teknik eleman olan iş müfettişleri, en az beş yıl uzman olarak çalışmış Bakanlık iş sağlığı ve güvenliği uzmanları, iş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği doktorası yapmış olan mühendis, mimar veya teknik elemanlar ile Genel Müdürlük ve bağlı birimlerinde mühendis, mimar veya teknik eleman olarak en az on yıl görev yapmış olanlardan (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için yapılacak sınavda başarılı olanlara Bakanlıkça verilir.
(B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi şu kişilere verilir;
• (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az üç yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyen ve (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olan mühendis, mimar veya teknik elemanlara,
• İş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği yüksek lisansı yapmış olan mühendis, mimar veya teknik elemanlardan (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olanlara verilir.
(C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi şu kişilere verilir;
• (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi; (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olan mühendis, mimar veya teknik elemanlara Bakanlıkça verilir.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARI NE TÜR İŞYERLERİNDE GÖREVLENDİRİLİRLER?
• (A) sınıfı belgeye sahip olanlar; bütün tehlike sınıflarında yer alan iş yerlerinde;
• (B) sınıfı belgeye sahip olanlar; tehlikeli veya az tehlikeli sınıflarda yer alan iş yerlerinde,
• (C) sınıfı belgeye sahip olanlar; sadece az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde görev yaparlar
Ancak, 1 Temmuz 2017 tarihine kadar C Sınıfı Uzmanlar, Tehlikeli sınıftaki işyerlerinde de, 1 Temmuz 2018 tarihine kadar B sınıfı Uzmanlar, Çok Tehlikeli Sınıftaki işyerlerinde de görev yapabilecektir.
Aralık ayında sınava girecek tüm arkadaşlara şimdiden başarılar diliyorum…
Kaynak: https://www.yorumakademi.com