Metraj Nedir? Yapılırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Metraj Nedir?
Metraj, gerçekleştirilen ya da planlanan bir iş kaleminin, kullanılan ya da kullanılacak malzemenin miktarını belirlemek için yapılan ölçümlerin, hesapların ve işlemlerin tamamıdır.
Bir diğer basit tanımı ise ölçüm aleti ile ölçmek anlamına gelmektedir.
Özellikle yapım işlerinde, doğru bir planlama ve maliyet analizi yapabilmek için büyük önem arz etmektedir. Yapılacak olan metraj hesaplamalarının, yanlışsız yapılması hem proje aşamasında, hem imalat aşamasında hem de proje sonunda kar/zarar hesaplarının yapılmasında büyük kolaylıklar da sağlayacaktır.
Metraj hesaplamaları, ilgili iş kaleminin ödemeye esas olan birimi üzerinden ifade edilir. Bu birimler ise Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nın sitesinde yer almaktadır. 2021 yılına ait birim fiyat listesine ulaşmak için tıklayın.
Metraj Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bahsetmiş olduğum gibi metrajın doğru yapılması proje başlangıcından sonuna kadar bütün aşamalarda (maliyet hesaplamalarında, malzemelerin miktarının belirlenmesinde, iş programının hazırlanmasında vb.) büyük önem taşımaktadır.
Metraj çalışmalarına başlayabilmek için uygulamaya esas proje ve sistem detaylarının incelenmeli, teknik şartnamelere uygun olup olmadığı kontrol edilmeli ve sonrasında metraj çalışmalarına başlanması gerekmektedir. Metraj; proje, mahal listesi ve pursantaj tablolarında yer alan tüm imalat kalemlerini kapsayacak şekilde yapılmalıdır.
Metraj yapılırken dikkat edilmesi gereken bir hususta, projede yer almayan fakat yapılması önem arz eden imalat kalemlerinin gözden kaçırılmamasıdır.
Örneğin, inşaatı yapılacak olan yapının aydınlatma imalatlarına ait metraj çalışması yapılması istenmektedir. Proje ve projeye ait dökümanlarda (mahal listesi, şartname, pursantaj tablosu vs.) aydınlatmada yapılacak ile ilgili herhangi bir çizim, açıklama ve detay verilmediğini varsayalım. Bu durumla karşılaştığımızda imalatın yapılmayacağı anlamına gelmemektedir. Çünkü dairenin aydınlatmasının yapılması zorunluluk durumu taşır.
Bu durumda bazı imalat kalemlerinin unutulması ve/veya bi kaç defa hesaplanması gibi hatalar ciddi anlamda zararlara yol açabileceği ve bizi zor duruma düşüreceği asla unutulmamalıdır.
Metraj yapılırken iş kalemlerinin uygulama sırasına göre yapılması hem hata oranını düşürecek hem de metrajı yapan teknik personel için kolaylık sağlayacaktır.
Hataları minimuma indirebilmek için yapılan hesaplamaları bir tabloya not etmek işimizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bu tabloya metraj tablosu diyoruz. Metraj tablosunda yapılacak olan imalat kaleminin, ölçüleri, birimi, miktarı, gereken minhalar (boşluk) gibi bilgiler bulunmaktadır. İşimizi kolaylaştıracak bu tabloyu Excel programında rahatlıkla kendimiz oluşturabiliriz.
Örnek bir metraj tablosuna ulaşmak isteyenler tarafıma ulaşırsa kendilerine mail gönderebilirim.
Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Hepinize başarılar diliyorum…
instagram: @vaovmimarlik