biŞantiye

İnovatif İnşaat Malzemeleri

İnovatif İnşaat Malzemeleri

Gelişen dünya ile birlikte her alanda olduğu gibi inşaat alanında da hem verimliliği arttıracak hem de daha çevre dostu malzemeler üretilmeye çalışılıyor. Kullanılan teknolojik yöntemlerle hem enerji kullanımı hem maaliyet hem de çevreye verilen zarar büyük ölçüde azaltılıyor. Bu yazıda “Bükülebilir Beton”, “Alüminyum Köpük”, “Aerojel”, “Plastik Tuğla” ve “Işık Yayan Beton”  gibi inovatif malzemeler hakkında bilgilere ulaşacaksınız.

Bükülebillir Beton

İnşaat sektörünün vazgeçilemez malzemelerinden biri olan beton gelişen dünyada çok daha kullanışlı ve çevre dostu olmaya başladı. Bilim insanları, bükülebilen betonu oluşturabilmek için yanan kömürlerden arta kalan uçucu külleri ve sentetik elyafları kullanarak oluşturdukları bu malzemeyle birlikte hem 400 kat daha bükülebilme özelliğine sahip beton üretiyor hem de karbon salınımını %76 azaltıyor. Özellikle bizim ülkemiz gibi fay hattı üzerinde bulunan ülkelerin kayıplarını önlemek için yerinde bir seçim olacaktır.

Alüminyum Köpük

Bu malzeme, alüminyum veya alüminyum alaşım tozlarının, köpürücü özelliğe sahip malzemeler ( TiH2, CaCO3 ) kullanılarak yüksek sıcaklıkta gözenekli hale getirilmesiyle üretiliyor. Bu yenilikçi malzemenin avantajları saymakla bitmez: hafif olmalarından dolayı aynı ağırlıktaki dolu malzemelere göre eğilme mukavemetleri yükseltir vedoğadaki gözenekli ve mukavemetli olan ağaç, kemik ya da mercan gibi organik yük/yatak malzemelerine benzer şekilde metallere hücresel mukavemet kazandırırlar, sesi ve vibrasyonu azalttıkları için yalıtım malzemesi olarak kullanılırlar, %100 geri dönüştürülebilirler ve zehirli değillerdir, istenilen şekilde kalıplanabilirler ve enerji absorbe ederler; güvenliği arttırılar. Gelecekte sadece inşaat alanında değil, birçok endüstride kullanılması planlanan bu inovatif malzeme, sadece enerji sarfiyatını azaltmakla kalmayıp doğa dostu bir imalata dönüşecek.

 

Aerojel

Cephe kaplamasından kaynaklanan ısı kaybı, yapı sektörünün tükettiği enerji miktarının artmasında çok büyük rol oynar. Enerji kayıplarının azaltılması, daha az enerji tüketimine ve dolayısıyla karbondioksit emisyonlarının azalmasına neden olacaktır. Bu nedenle, binaların enerji kayıplarını azaltmanın en iyi yolu, bu çimento esaslı malzemelerin ısıl iletkenliğinin azaltılmasıdır. Bu noktada geliştirilen areojeller, inşaat sektöründe yeni bir çağ açmaya hazırlanıyor.

Aerojel, bir jelin içerisindeki sıvı bileşenin hava ile değiştirilmiş olan katı maddelerdir. Diğer yalıtım malzemelerine göre çok daha hafif ve kat kat daha yalıtkan olma özelliğine sahiptir. Mukavemetinin düşük olmasına karşın kendi ağırlığının 1000 katını taşıyabildiği için aslında en hafif ama en dayanıklı malzemelerden biri olmasını sağlıyor.

Plastik Tuğla

Amerika merkezli ByFusion girişimi, okyanuslardan topladıkları plastik atıkları değerlendirerek yapı malzemeleri üretmeye başladı.Bu sayede değerlendirilen plastiklerden başka bir atık oluşturmadan ve canılar için büyük öneme sahip su kaynaklarına zarar vermeden birçok şey inşa edilebilecek. Bu yapı malzemesi, kum ve çimentodan yapılmış geleneksel ev tuğlaları kadar güçlü ve aynı zamanda çevre dostu bina malzemelerinden biri oldu. Üreticilerin dediğine göre tuğlalar %95 karbon nötr, zehirsiz bir üretim aşamasından geçiyor. Bu sayede hem doğada biriken plastik atık azaltılıyor hem de daha çevre dostu bina teknolojilerinin önü açılıyor.

Işık Yayan Beton

Meksikalı bilim insanı José Carlos Rubio tarafından gündüz güneş enerjisini emen ve gece de bunu yansıtan beton geliştirildi. Toplam 100 yıllık ömrü olan bu malzeme gün içinde 12 saat boyunca ışık yayabilme özelliğine sahip. Geliştirilen bu teknoloji ile birlikte belki de gelecekte ışıklandırmaya ihtiyaç duymadan yollar ve binalar aydınlatılabilecek , şehirlerin enerji kullanımı azaltılacak ve bu sayede karbon ayak izi düşürülecek.

 

 

 

 

 

Kaynaklar:

https://www.muhendisol.com/2017/05/10/aluminyum-kopuk-malzemelerin-kullan/

https://www.webtekno.com/depremin-etkisini-azaltacak-bukulebilir-beton-h87218.html

https://www.argeyapiizolasyon.com/aerojel-isi-yalitim-malzemeleri

https://guvengeridonusum.com/okyanustaki-plastik-atiklardan-tugla-uretmek/

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2019-2023 biŞantiye | Tüm hakları saklıdır.