Mimarlık Üzerine Okumak

Kitap okumanın önemini belki de okumaya başladığınız ilk zamanlardan beri duyuyorsunuzdur. Gerek eğitim hayatınız boyunca hocalarınız, gerekse çevrenizdekiler sürekli kitap okumanın faydalarını anlatır durur. Bu aslında her yaş ve her meslek gurubu için böyledir. Eğer bir iş üzerine yetkinlik kazanma konusunda kararlıysanız ,yazılan çizilen her şeyin çok sıkı takipçisi olmanız şart. Sizden önceki yapılmış işleri inceleyip bunlardan değerli yöntemler öğrenip bu sayede de geleceğe izler bırakmak gereklidir. Kitap ya da yazılı ürünleri okumak ise bunun en kolay yollarındandır.
Mimarlık, üzerine çokça yazılmış, çizilmiş ve tartışılmış en değerli multidisipliner alanlardan biridir. Bu alanda okuma yapmadan ilerlemek ise ışığınız olmadan yol bulmaya çalışmak gibi olur. Bu yazıda sizlere hem eğitim hayatınız boyunca hem de profesyonel yaşamınız boyunca ışık olacak okuma türlerinden bahsedeceğiz.
1)Kitaplar
Mimarlık teorisi ya da tarihi, yapım teknolojisi, malzeme ve daha birçok konu üzerine merakınızı en iyi giderebilecek eserler çoğunlukla kitap halinde bulunmaktadır. Hatta birçok kitapta bunların çoğunu bir arada bulmanız mümkün. Mimarlık alanında yazılmış bu kitapları okumanın size en büyük faydası hem projeye hazırlık süreçlerinde problemleri daha erken fark etmenizi ve daha pratik şekilde çözmenizi kolaylaştırırken hem de bu çözümleri detaylandırmanızı ve çeşitlendirmenizi sağlar. Bunun yanı sıra size eğitiminiz boyunca yardımcı olacak bilgileri sunan eserler de mevcut.
Eskiz yapmayı, Ölçüleri, çizim tekniklerini, tasarım ipuçlarını sadece internette aramayı bırakın çünkü kitaplar da çok yardımcı olacak.
Yazarlarının çoğu da uzman mimarlar ya da mimarlık tarihçileri olduğu için işi bileninden öğrenmiş oluyorsunuz. Tabii bu demek değildir ki sadece mimarlık alanında okuyun, işinizle alakalı olsun ya da olmasın bilgi birikiminizi arttıracak her türlü kaynak, bakış açınızı ve yaklaşımlarınızı değiştirecektir. Yerli ya da yabancı eserleri mutlaka incelemeye başlayıp kütüphanenizde yer açmaya başlayın !
Birkaç öneri vermek gerekirse:
Mimarlık Üzerine 10 Kitap- Vitruvius
Yaşanan Mimari- Steen Eiler Rasmussen
Türk Evi- Cengiz Bektaş
Mutluluğun Mimarisi- Alain De Botton
2)Dergiler
Okuyucularının büyük çoğunluğunun profesyoneller olduğu dergiler, güncel projelerden, geliştirilen tekniklerden, malzemelerden ya da tartışılan konulardan haberdar olmanız için en iyi kaynaklardan biridir. Zamanın gerekliliklerini ve ihtiyaçlarını güncel çözümlerle sonuca ulaştırmak, her alanda olduğu gibi mimarlıkta da büyük önem taşır. Dergilerde yayınlanan değerli projeler ya da araştırmalar ile bu çözümler hakkında en detaylı bilgilere ulaşmanız mümkün. Aylık ya da yıllık abonelikler yaparak mimarlık alanında akışta kalmayı mümkün kılabilirsiniz.
İşte sizde birkaç dergi önerisi:
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dergisi
3) Makaleler/Tezler
Hem dijital ortamda hem de basılı ortamda bulabileceğiniz, uzmanlar tarafından yapılmış araştırmalar sonucunda yazılmış makaleler, size meraklısı olduğunuz konuda derinlemesine bilgi olanağı sunar. Makaleyi diğerlerinden ayıran en önemli nokta spesifik konularda hiç beklemediğiniz kadar detaylı bilgilere ulaşabilmenizdir. Ayrıca yapılan çalışmaların ilk kaynakları olduğu için de gelişmeleri ve tartışmaları da en erken ve en detaylı buradan takip edebilirsiniz.
Yazılan tezlere Ulusal tez merkezi , Dergipark ya da Academia gibi sitelerden ulaşabilirsiniz.
4)Bloglar/İnternet Siteleri
“Ben bilgilere dijital ortamda ve çabucak ulaşmak istiyorum!” diyorsanız da mimarlık ve inşaat alanında içerik üreten birçok site bulunmakta. Bu sitelerde sadece yazılar okumak yerine eğitimlere, tavsiyelere, workshoplara, yarışmalara, sergilere projelere ve daha birçok bilgiye ulaşmanız mümkün. Ayrıca başarılı ofislerin sitelerine göz atarak yapılan son projeler hakkında bilgi sahibi olmanın da faydalı olacağını düşünüyorum Bu siteler sayesinde hem kendinizi geliştirebilir hem de bilgi birikiminizi arttırabilirsiniz. Ya da yarışmaya katılırsınız belli mi olur ?
Öneriler vermek gerekirse: