Model Şehirler 2 – Viyana – Avusturya

Viyana, Avusturya’nın en büyük şehri ve başkentidir. Berlin’den sonra, dünyada Almanca konuşulan en büyük ikinci şehirdir. Birleşmiş Milletler ve OPEC gibi pek çok uluslararası organizasyona ev sahipliği yapmaktadır. Şehir merkezi UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan kent, birçok otorite tarafından Avrupa’nın sanat ve kültür merkezi olarak gösterilmektedir.
Müzik, Viyana’nın en önemli mirasları arasındadır ve şehir uzun bir süre boyunca Avrupa’nın en önde gelen müzik merkezi olmuştur. Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Ludwing van Beethoven, Franz Schubert, Johannes Brahms, Gustav Mahler ve Arnold Schoenberg gibi müzik dehaları burada çalışmıştır.
Viyana’nın tarihi merkezi; barok şatolar ve bahçeleriyle , Viyana’nın merkezinin dairesel olarak çevreleyen Ringstrasse (Halka Yol) hattındaki 19.yy ‘a ait gösterişli binaları, anıt ve parklarıyla zengin bir mimari içeriğe sahiptir. Şehirde barok ve klasik yapılardan modern biçimlere uzanan pek çok mimari stile rastlanır. Uluslararası bir sanat felsefesi ile sanat stili olan ve mimari, uygulamalı sanatlar, özellikle de dekoratif sanatta doğal çevre ile uyumu hedefleyen Art Nouveau (sanat akımı), Viyana’da pek çok mimari iz bırakmıştır. Secession Sanat Binası, Karlsplatz Stadtbahn İstasyonu ve de Otto Wagner tarafından tasarlanan Kirche am Steinhof, Art Nouveau’nun dünyada bilinen en iyi örnekleri arasında gösterilmektedir.
Yaşam standartlarının yüksek olmasıyla bilinen Viyana, altyapı, kültür ve pazar alanlarında dünyanın yenilikçi şehirlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Viyana, şehir planlama konferanslarına sıkça ev sahipliği yapmakta ve şehir plancıları arasında örnek kendi olarak kabul edilmektedir.
Şehirdeki CO2 salınımının üçte birinin sebebi olan ulaşımdaki salınımı azaltmak maksadıyla otobüs hizmet aralıklarını kısaltma, gece otobüs servisleri ve geniş çaplı bisiklet yolları ağı gibi önlemler alınmıştır.
Viyana, yenilenebilir enerji kullanımında oldukça yol kat etmiştir ve şehirde kullanılan enerjinin %13’ü yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmektedir. 2006 yılında Viyana’da Avrupa’nın en büyük Biyokütle Yakıtlı Enerji Santrali açılmıştır. Yenilenebilir kaynaklara bağımlı olan santral, 48.000 evin elektrik, 12.000 evin ısınma ihtiyacını karşılamakta ve şehrin CO2 salınıımını yıllık 144.000 ton azaltmaktadır.
İlgiyle okuduğunuz için teşekkürler. Yorumlarınızı bekliyorum…
- Dünyanın En İnce Gökdeleni ‘Steinway Tower’ İnşası Tamamlandı - 10 Nisan 2022
- Yıkılma Tehlikesi Var! Milyonluk Villalarda Çökme ve Yarıklar Oluştu - 14 Şubat 2022
- Geçici Kabul Nedir? Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir? - 14 Şubat 2022
- Metraj Nedir? Yapılırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? - 3 Şubat 2022
- İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir? - 9 Kasım 2021
- Tiny House için Uygun Yasa ve Yönetmelikler / Almanya İmar Kanunu - 10 Eylül 2021
- İnşaat Maliyet Endeksi Artmaya Devam Ediyor - 10 Eylül 2021
- Baret Nedir? Kimler Hangi Renk Bareti Kullanır? - 10 Eylül 2021
- İnşaat Mühendisliği ve İnşaat Mühendisi’nin Türkçe Tanımlanması - 19 Aralık 2020
- İstanbul’un Tarihi: Soğukçeşme Sokağı - 12 Aralık 2020