biŞantiye

Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21

Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21

Öğrenci ve yeni mezun meslektaşlarımıza her zaman destek olmayı kendine ilke edinen biŞantiye Ailesi olarak 2.sini düzenlediğimiz  Sektörün Öncüleri’21 de alanlarında uzman olan değerli konuşmacılarımız ile etkinlik düzenledik. 06.02.2021 Tarihli 6.Oturumda İnşaat Mühendisi Kübra BAYRAK’a BİM alanında sorulan soruları ve cevapları  sizlerle paylaşmak istedik. Yayının tekrarını biŞantiye Youtube kanalımızdan da izleyebilirsiniz.

Youtube izleme linki

Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21

1.) Yapısal analiz mühendisliği mesleğini tercih ettiniz. Peki mezun olmadan önce program bilginiz ne düzeydi ve mezun olduktan sonra ne düzeye geldi?

Cevap: Bu tarz programlar tabii ki öğrenciyken ama iş hayatında öğrenebilecek diye düşünüyorum. Biz sadece açıp video izleriz, öğrenebiliriz fakat bir proje yapmadan onu öğrenebileceğimizi söyleyemeyiz. Ben bunu yaşayarak. Mezun olduğunda çok fazla program bilmiyordum ve öğrenmeye çalışıyordum. Daha sonra asıl iş hayatında öğrenmeye başladım. Bu alanda yeteneğim olduğunu fark ettikten sonra da hep program çalışmaya başladım iş hayatına kullandığınız programı daha çabuk öğrenirsiniz.

2.) Size göre kaç bin m² üzeri projelerde BİM kullanılmalıdır?

Cevap: Yapacağınız yapının kullanım şekline bağlıdır. Biraz da proje yapacak firmanıza tercihine bağlıdır. Bazen siz istemiyorsunuz ama firma istemektedir. m² de bakmak gerekiyor ama biraz büyük projelerde kullanılmasını öneririm.

3.) BİM ile nasıl tanıştınız?

Cevap: Yapısal analiz mühendisi yaptığım sırada yurt dışına gitmem olmuştu. Bu alanda çalışan bir arkadaşım sayesinde öğrendim. Türkiye’ de duymamıştım tam olarak ne olduğunu bir çok insan gibi bilmiyordum. ama o arkadaşımdan duyduktan sonra ben neden yapmayayım dedim ve geldikten hemen sonra bu alanda çalışmaya karar verdim. Firmaları araştırıp bu alana yöneldim.

4.) BİM’in çok avantajı olmasına karşın dezavantajı ya da eksik olduğu bir yönü var mıdır?

Cevap: Tabii ki de dezavantajı var. Çünkü tasarım aşamasında çok fazla zaman harcıyorsunuz ve bu zamanda sizin maliyet olarak gecikme dönüş oluşturuyor. eğitimi konusu bence büyük bir dezavantaj. Çünkü şu anda halihazırda Türkiye’de böyle bir BİM veren lisansımız yok. Yüksek lisans bölümlerinden dersler ve buna benzer bilgiler vardır ama eğitim olarak lisansımız olmadığı için bunu dezavantaj. Her çalışan da işe başladığında çoğu kişi gibi BİM bilmiyor olarak başlamak zorunda kalıyor. Çünkü böyle bir eğitim sistemimiz henüz yok. Bu da bir dezavantaj ama avantajları daha çok ön plana çıktığı için ben tercih edilmesini öneriyorum.

5.) BİM için önerebileceğiniz eğitim veya platform var mıdır?

Cevap: Çok fazla platform var. şu anda teknoloji çağındayız benim bile oturup çalıştığım çok fazla konu var. Herhangi bir yerden bir sürü eğitim görüyorum ve size de tavsiye ediyorum.

Çok fazla bilgi bir zamandan sonra dezavantaja dönüşüyor. Siz seçim yapamıyorsunuz. Hangisini izleyeceğiz konusunda kafanız karışıyor. Bu yüzden kısa bir zamanda daha efektif eğitimler verenleri izlemek gerekir. LinkedIn’de Arup’un sunduğu faydalardan bir tanesi bulunuyor. Sizlerin de açıp bakabileceği bir platformdur.

6.) Metraj ve benzeri verilerin doğruluk oranı nedir?

Cevap: Modeliniz de ne kadar doğru yaparsanız o kadar doğru sonuçlar alırsınız. Örneğin 2 tane elemanı “join” yaparken aslında o metrajı da etkiliyor. Bu yüzden metrajı yaparken doğru bir şekilde yapmak gerekiyor.  BİM Manager’ler kişiyi yönetmekten çok modeli yönetirler. Yani o bildiğimiz manager kavramı aslında BİM manager da yoktur. Modelleri yönetmek için yani bu süreci yönetmek için var olan kişilerdir. Bu yüzden en başında BİM Manager’lerin buna karar vermesi ve ona göre modellemelerin yapılmasını istemesi gerekiyor. Böylece de siz doğru bir model ve metraj elde etmiş olursunuz.

7.) Bahsettiğiniz BİM programları ile iş planı metraj gibi bilgiler elde edebiliyor Sak eğer diğer iş programlarını (Primavera) kullanmamıza gerek var mıdır?

Cevap: Tabii ki öğrenmemiz gerekir. İş programı yapan program bilmiyorum ama analiz programlarını öğrenmiştim. Tabii ki her şeyi en iyi şekilde bilmek gerekmiyor. Parametrik tasarım yapılan programların öğrenilmesi sizin için yeterlidir.

8.) Günümüz birim fiyatlarını sistemi aktararak metraj ve hakediş yapabilir miyiz?

Cevap: Evet yapılır. Tabii ki de ekleyebiliyorsunuz. Bu birim fiyatları da ekleyebiliyorsunuz. Oradan maliyet analizi çıkartıyorsunuz. Zaten bu da BİM’in 5 boyutlu bir aşamasıdır.

9.) BİM programından nasıl veri çekiliyor?

Cevap: IFC formatıyla bir modellerin arasından bilgi aktarma yapılıyor direkt Revit’ten bilgi çekilebiliyor. Bilgi konusunda sıkıntı yaşamıyorsunuz.

Bilgilerini bizlerle paylaştığı için  İnşaat Mühendisi Kübra BAYRAK hocamıza şükranlarımızı iletiyoruz…

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2019-2021 biŞantiye | Tüm hakları saklıdır.