Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21 / Yurtdışı Üzerine

Öğrenci ve yeni mezun meslektaşlarımıza her zaman destek olmayı kendine ilke edinen biŞantiye Ailesi olarak 2.sini düzenlediğimiz Sektörün Öncüleri’21 de alanlarında uzman olan değerli konuşmacılarımız ile etkinlik düzenledik. 07.02.2021 Tarihli 7.Oturumda İnşaat Mühendisi Bahar KIZILIRMAK’a Yurtdışı alanında sorulan soruları ve cevapları sizlerle paylaşmak istedik. Yayının tekrarını biŞantiye Youtube kanalımızdan da izleyebilirsiniz.
Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21
1.Yurtdışı denilince akla gelen ilk soru yabancı dil konusu oluyor sadece İngilizce bilmek yeterli midir?
Cevap: Bu ülkeye göre biraz değişiyor. Ben şu an Avustralya’dayım. Burada resmi dil İngilizce ve İngilizce yeterli oluyor. başka bir dil eksikliği yaşamadım. Ama olsaydı belki daha da farklı fırsatlar karşıma çıkardı. Çünkü burası çok uluslu bir ülke. Bir sürü ülkeden göçmen var. Benim çalıştığım şirket Fransız ve elimden geldiğince Fransızca öğrenmeye çalışıyorum. Belki öğrensem Bir tık daha hızlı ilerleyebilirim.
Şu anda fırsatınız varken, boş zamanlarınızda yabancı değil öğrenin.
2. Türkiye’de kullanılan programlar yurtdışında da kullanılmakta mıdır? Yurtdışında Türkiye’deki programlardan farklı olarak hangi programlar kullanılmaktadır?
Cevap: Türkiye’de kullananların hepsi burada da kullanılıyor. Temel program AutoCAD ve aynı düzeyde, aynı şekilde kullanılıyor. AutoCAD’in yanısıra planlama alanında Primavera, MS Project kullanılıyor. Ama AutoCAD biliniyorsa gerisi gelmektedir.
3. Mezun olduktan sonra yurtdışına gitme imkanımız olursa hemen mi gitmeliyiz yoksa Türkiye’de biraz tecrübe kazanmalı mıyız?
Cevap: imkanınız varsa biraz tecrübe kazanan. Çünkü burada sizde bakacakları tek özellik tecrübeniz. Benim burada hızlı iş bulma bulabilme sebebim Türkiye’de tecrübe sahibi olmamdı. Kullandığınız programları iyi bir şekilde biliyor olup bu bilgiyi de aktarıyor olmanız gerekiyor. Yurtdışında ne üniversitenize tanıyorlar, ne isminizi biliyorlar. Sadece yaptığınız işleri göstermenize bakarlar. Cv’ye yaptığınız stajları, gittiğiniz konferansları, katıldığınız eğitimleri, üniversitede yaptığınız projeleri, tezleri bunlara dahil edin.
4. Her ülkede özgeçmiş formantının olduğunu biliyoruz. Çalışmak istediğimiz ülkedeki kullanılan formatı nereden bulabiliriz?
Cevap: Ben bunu YouTube ve internetten araştırarak buldum. Avustralya’da kesinlikle fotoğrafsız ve doğum tarihi yazılmıyor. Çünkü ırkçılık olmaması önemli burada. Yaşınızı da insan kaynaklarından birisinin kaç yaşındasınız diye sorması yasak. Her ülkenin ki farklı gerçekten bir ülkeye göre yapmanız çok önemlidir.
5. Pandemi dönemi ile birlikte Avustralya’da inşaat mühendisliğine olan ilgi azaldı mı?
Cevap: Hayır azalmadı. Çünkü burada pandemi hayatı durdurmadı. Burada çok iyi bir şekilde yönetilde. Biz işlerimizi yapıyoruz yeni projelerimiz devam etmektedir.
6. Sizin metro ve tramvay projelerinizde ki tiloz kullanımı ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Cevap: Lineer projelerde yan doğrusal projelerde kilometre bazında ilerleyen projelerde kullanılır. Tilozu bir A3 kağıdında bir tarafta kilometrelerin gösterildiği bir tarafta zaman çizelgesini gösterildiği bir planlama aracıdır. Tiloz da kilometre bazında hangi aktiviteleri yapılacağını istasyona göre aktiviteler belirtiliyor. Hangi işin ne kadar süreceğini gösteriyor. Bu işin bitince bundan sonra hangisi yapılacak ve önem sırası gösteriliyor. Bu aktivitede kullanacağım ekipmanlar nelerdir diye belirtiliyor. Ne kadar mal olacağını da programı işliyorsunuz. Bu normalde Primavera ile gösterilirse, Primavera da kilometre bazında planlama yapılmıyor. Sadece orada örneğin istasyonunda şu yapılacak diye gösteriliyor Ama tiloz da tek bir sayfada hangi kilometrede hangi istasyon varsa istasyonlar arasındaki ilişkilerde A istasyonu yapacağım, B istasyonu yapacağım diye bunlar arasındaki aynı anda bilgilerinin girildiği ve bazı önemli sonuçlarını yapıldı bir planlama aracıdır. Tilozun en büyük avantajı lineal olmasının dışında çakışmaları görebiliyorsunuz.
7. Türkiye’de yapılan betonarme olarak daha fazla inşa ediliyor. Peki bu durum Avusturalya’da nasıldır? Çelik yapıların kullanımı nasıldır?
Cevap: Burada çelik kullanımı daha yoğundur. Çeliğe ilgisi olanlar varsa burada betonarme alanında çok kişi var. Siz çelikte uzmansanız daha çabuk ve kolay iş buluyorsunuz. Çünkü uzmansınız. Ahşap yapılarda burada çok kullanılıyor. Tek katlı evleri ahşap yapıdan yaptıkları için kullanımı daha yoğundur.
8. Türkiye’de proje nerede zamanlamalar çok kısıtlıdır. Avustralya’da bu şekilde zaman kısıtlaması var mıdır?
Cevap: Burada da tabii ki bitirme süremiz var ama en başta gelen iş güvenliğidir. Bir işin süresi iş güvenliği nedeniyle uzuyorsa kimse bir şey demiyor. İş güvenliği olduğundan dolayı işler aksayabiliyor.
Bilgilerini bizlerle paylaştığı için İnşaat Mühendisi Bahar KIZILIRMAK hocamıza şükranlarımızı iletiyoruz…