biŞantiye

Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21 / Yapı İşletmesi Üzerine

Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21 / Yapı İşletmesi Üzerine

Öğrenci ve yeni mezun meslektaşlarımıza her zaman destek olmayı kendine ilke edinen biŞantiye Ailesi olarak 2.sini düzenlediğimiz  Sektörün Öncüleri’21 de alanlarında uzman olan değerli konuşmacılarımız ile etkinlik düzenledik. 04.02.2021 Tarihli 4.Oturumda İnşaat Mühendisi Özgür GÜRBÜZ’e Yapı İşletmesi alanında sorulan soruları ve cevapları  sizlerle paylaşmak istedik. Yayının tekrarını biŞantiye Youtube kanalımızdan da izleyebilirsiniz.

Youtube izleme linki

Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21

1.) Yapı işletmesi bir projenin programı ve takibi ile mi ilgilenir?

Cevap: Yapı işletmesi çok geniş bir alandır. yapının başlangıcından sonuna kadar onun tüm detaylarını, tüm analizlerini; zaman bütçe, plan, çalışan, çalıştıran herkesin bir arada bulunduğu bir kısım olduğu için bir programla ya da herhangi bir işle kutlanabilecek bir durum değildir onu daha çok geniş açı ile bakmak lazım.

2.) Planlama mühendisinin şantiye ile alakalı sorumlulukları nelerdir?

Cevap: Bir projenin başından sonuna kadar her şeyi düzenleyen belli bir organizasyon mevcut şantiyelerimizde o şantiyelerdeki organizasyonu kurup sonuna kadar gitme aşamasına kadar tüm aksilikleri tüm hızlı riskleri her türlü çalışmayı göz önünde bulundurarak planlayan kişidir. Bu kişinin şantiyede ve projedeki sorumluluğu neredeyse üst seviyededir. Çünkü o arka planda tasarlayıp nasıl ilerleyeceğini, nasıl olacağını, nasıl yapılacağını düzenleyip ondan sonra yapım ekibine görev dağılımını yapan kişidir.

3.) Planlama mühendislerinin hangi programlarda bilgisi olması gerekir?

Cevap: Biz zaten mühendis olarak Autocad öğreniyoruz AutoCAD bilinmesi gerekmektedir. Onun dışında planlama programları vardır. Primavera ve MS Project. Ben Primavera üzerine uzmanlaştım. Özel bu programlar dışında Excel öğrenmeniz de iyi olacaktır. Planlama kısmını Excel üzerinden yapan arkadaşlar da vardı.

Bu işçi için primavera çok uygundur. Hem risk analizine hem iş programını hem maliyet analizi çok kolay bir şekilde tasarlamanız da yardımcı oluyor.

4.) Yeni bir mezun mühendis ne kadar bir süre içerisinde bahsettiğiniz programları hakim olabilecektir?

Cevap: Programı hakim olmak uzun zaman alabilir. Çünkü artık programı eskisi gibi daha geniş bilgiler veriliyor. Kendimden örnek vermek istiyorum. Önce kendim Primavera alanına yoğunlaştım sonra gönüllü stajyer olarak bir ofiste o programı kullanıp daha çok geliştirdim. Ben primaverayı 7 ayda tam bir şekilde öğrendim.

Tam anlamıyla Bir senede öğrenilebilir.

5.) Planlanan projeler zamanında teslim edilmezse planlama mühendisi nasıl bir sonuç beklemektedir?

Cevap: Eğer planladığınız süreçte bitirilmezse hem firma hem çalışanlar için hem de mühendis için çok zor bir işlem olur. Çünkü bu aksaklıklar yüksek miktarda cezai işlemlere sebep olabilir.

6.) Projenizde planlama mühendisi olmasının avantajları ve dezavantajları nelerdir? İşveren planlama mühendisini neden tercih etmelidir?

Cevap: Planlama mühendisinin dezavantajı her şeyin sorumluluğu kendisindedir. Her organizasyon sizden çıktığı için o alanda çok değerli oluyorsunuz. İşverenin planlama mühendisi seçmesini sebebi planlama zamanını ve planlamayı düzgün yapamadıkları için tercih ediyorlar. Çünkü ne kadar iyi yaparlarsa o şirketin misyonuna ve vizyonuna yansımaktadır.

7.) Primavera’yı kendimiz sanal ortamdan izleyip öğrenebilir miyiz?

Cevap: Ben primavera almadan önce sanal ortamdan çalışmaya çalıştım. Hatta bitirme tezimi de Primavera üzerine yaptım öğrenme aşaması olarak %60-65 kısma kadar çıkabildim. Çünkü program tamamına erişiminize izin veriyor fakat siz onun tam ciddiyetine varamıyorsunuz. Online platformlarda çok fazla bilgi birikimi vardır. Bu verileri kullanarak profesyonel bir kişiden de yardım alarak ilerlerseniz daha iyi olur. Çünkü belli bir ciddiyet istemektedir bu program.

8.) Planlamadan sonra sahadan veri toplanarak programı çalıştırma süreçlerinde nasıl bir yol izlemektesiniz? Günlük raporlamalar da kısa yolunuz var mı?

Cevap: Günlük raporlamalar da genelde 2-3 saatlik arayla şantiye kontrolü yapılır. o kontrollerin normal şartlarda planladığımız süreçte sahadaki meslektaşlarımız bize bilgiyi aktarıyor fakat insan onu programda hayal edebilmesi için sahada görmesi gerekmektedir. Pratikliği ya da doğru gidip gitmediğini tamamen 2-3 saatlik arayla kontrole borçluyuz. Yerinde görüp programa aktarırsınız sizin için daha iyi olur.

Bilgilerini bizlerle paylaştığı için  İnşaat Mühendisi Özgür GÜRBÜZ hocamıza şükranlarımızı iletiyoruz…

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2019-2023 biŞantiye | Tüm hakları saklıdır.