Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21 / Proje Alanı Üzerine

Öğrenci ve yeni mezun meslektaşlarımıza her zaman destek olmayı kendine ilke edinen biŞantiye Ailesi olarak 2.sini düzenlediğimiz Sektörün Öncüleri’21 de alanlarında uzman olan değerli konuşmacılarımız ile etkinlik düzenledik. 03.02.2021 Tarihli 3.Oturumda İnşaat Mühendisi Süleyman GÜNDOĞDU’na Proje alanında sorulan soruları ve cevapları sizlerle paylaşmak istedik. Yayının tekrarını biŞantiye Youtube kanalımızdan da izleyebilirsiniz.
Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21
1.) Proje müdürünün sahip olması gereken nitelikleri nelerdir?
Cevap: Nitelik, ben yerine biz diyebilmektir. Bu işin olmazsa olmazı etrafa, müşterilere, idareye, paydaşlarımıza, takımımıza, iş verenimize güven sağlayabilmek ve iletişimi çok güçlü tutmak gerekir.
Eğer bir yerde güven sarsılıyor ise bu işin planlaması da, bütçesi de programı da işin içinden çıkılmaz noktaya girmektedir. O noktadan sonrada proje müdürünü değiştiremiyoruz. Kötü senaryoyu devam ettirmek zorunda kalıyorsunuz.
Takımınıza güven verebiliyorsanız ve ben yerine biz diyebiliyorsanız sizden proje müdürü olunur.
2.) Proje müdürü olarak proje yönetimi hakkında aldığınız eğitim var mı? Destek aldınız mı?
Cevap: Proje müdürü olarak destek almadım. Kendi çalışmalarım oldu. Son zamanlarda online kurslar artmaya başladı, onları takip ettim. 2011-2014 yılları arasında 300 bin m2 ‘lik AVM de konut projesinde proje yönetim kısmında teknik ofisteydim. Orada 4 yıla yakın bir sürecin içinde olmak bizi bir noktada yetiştirdi diyebilirim.
3.) Aynı anda birden fazla proje üzerinde çalışmayı tercih ediyor musunuz?
Cevap: Bana göre buradaki en önemli parametre, sizin sahadaki takım arkadaşlarınızdır. Eğer takım olabiliyorsanız, aynı şeyi söyleyebiliyorsanız bir değil birkaç proje teknik olarak yönetebilir. Ama fiziki olarak saha sahada öğretilir derler ve bize de öyle öğrettiler.
4.) En zor projeniz ve ondan neler öğrendiğiniz hakkında nasıl tavsiye verebilirsiniz?
Cevap: En zor projem şuan içinde bulunduğum projemdir. Buradaki zorluk; 7 aydır devam eden bir proje, ben olayın 5.ayın başında geldim. Sistemi kurmayıp mevcut bir sistemin üzerine geldim. Kadroyu ben kurmadım. Benim buraya oryantasyonum haliyle uzun sürdü. Mevsiminde kış olmasından dolayı iş programının ciddi anlamda gerisinde kaldık. En basitinden demir fiyatlarına baktığınız zaman mevcut bütçenin de gerisinde kalıyorsunuz. Dolayısıyla yeni düzene koymaya başladım. Ama ilk iki ayım çok zor geçti diyebilirim.
5.) Sahada çalışanlar arasında iş planlamasını nasıl yapıyorsunuz?
Cevap: Sahada, ister ustanıza ister taşeronunuza, isterseniz takımınızdaki herhangi bir arkadaşınıza bir şeyi yaşatmak istiyorsanız önce onu anlıyor olmanız gerekir. Anlıyor olmanız içinde sizin o dersi çalışmış olmanız lazım. Sizin karşı tarafa aktarımını da önemlidir.
Ben günlük program yapmam. Sabah erkenden sahaya gelip inceleme yaptığınızda “bu da mı varmış” dememek için önceden o dersi çalışmış olmamız gerekir. Mutlaka o konuyu aylar öncesinden çalışıp paydaşlarıma aktarırım.
6.) Projeler nasıl bir döngü ile takip edilmelidir. Bunun için hangi yöntemleri kullanıyorsunuz?
Cevap: Bu işin formülü matematiktir. Teknik ofiste çalışan arkadaşlarımız adam/saat konusunu çok daha iyi bilirler. Sahadaki kalıpçı arkadaşlarımız normal bir projede yaklaşık günde makine desteği ile beraber hesaplama yaparsak 25 arkadaşımız ile çalışmanız gerekmektedir. Bunun adı matematik. Bir demircim bir gün de normal şartlarda kaç kilo Demir işleyeceği ile alakalıdır. Yani ben yaklaşık olarak 25 adamı sahaya getiremez sem bu işin bitimi geç bir zamanda bitecektir. Bana göre tek doğru yöntem sayıların gücüdür.
7.) Şantiyenizde gençler ile çalıştığınızı söylediniz sizce gençlerle çalışmak risk değil mi?
Cevap: Risk değildir. Yanımda stajerlik yapan bir arkadaşımız vardı. Staj bitince şirket onu bünyesine aldı. O arkadaşımızda çalışma gücü vardı ve kendini geliştirmişti. bir başka arkadaşımız da stajyer olarak başladı ve o da güzel bir başarı ile şirkette çalışan olarak devam etti. Bu biraz arzu ve talep meselesidir. Yani bizim işimiz tembelliği kabul etmemektedir.
8.) Tünel kalıplarda genelgesi hesapla ihmal ediliyor. Bu yapıyı nasıl etkiler? İnce işçilikte maliyeti arttırır mı?
Cevap: İhmal edilmiyor aslında bir ihmal ettiriyoruz. Siz sahada olmazsanız hemen usta boşluğunu doldurur. “Sehim aldın mı ustam?” diye seslendiğinizde “Aldım şefim” diyor ama almamış. Normalde onun açıklıkla alakalı hemen iki tane ipi çekip açıkla hesaplayabilmelidir. Bu sehimi az ya da çok verdiğiniz durumda sizin yukarıdaki şap kaplamanız 7 değil de 6 olabilir ama alt taraftaki şapınız maliyeti arttırır.
9.) İnşaat mühendisleri elektrik ve mekanikten ne kadar anlamalıdır?
Cevap: Çok iyi anlamalısınız. Bizim işimiz elektrik kabloları ile işimiz yok çünkü bu iş aslında elektrik mühendislerinin işidir. Bizim işimiz binanın ilçesindeki suların debi hesabı da değildir ama bizim işimiz duvardaki elektrik prizinin yerinde olması gibisi etkenleri takip etmektir. Bana göre mimari noktada bizim gözle gördüğümüz hatlar bizim işimizdir ama içinden geçen kablo ister zayıf hattın kablosu olsun bizi ilgilendirmez.
Bilgilerini bizlerle paylaştığı için İnşaat Mühendisi Süleyman GÜNDOĞDU hocamıza şükranlarımızı iletiyoruz…