biŞantiye

Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21 / İş Güvenliği Üzerine

Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21 / İş Güvenliği Üzerine

Öğrenci ve yeni mezun meslektaşlarımıza her zaman destek olmayı kendine ilke edinen biŞantiye Ailesi olarak 2.sini düzenlediğimiz  Sektörün Öncüleri’21 de alanlarında uzman olan değerli konuşmacılarımız ile etkinlik düzenledik. 07.02.2021 Tarihli 8.Oturumda Ziraat Mühendisi Özkan ÇOŞKUN’a İş Güvenliği alanında sorulan soruları ve cevapları  sizlerle paylaşmak istedik. Yayının tekrarını biŞantiye Youtube kanalımızdan da izleyebilirsiniz.

Youtube izleme linki

Sektörün Öncüleri İle biSohbet’21

1.) İş sağlığı ve güvenliği okumak bize ne gibi avantajlar sağlamaktadır?

Cevap: Kendimizi geliştirmek adına inşaat mühendisi, mimar ve inşaat teknikerlerinin bu işi yapmasalar bile bilgi sahibi olması için bu belgeyi CV’sine eklemesini isterim. Çünkü iş güvenliği, inşaat kısmının zirvesidir. Bir çok sektörde tehlikeyi içinde barındırdığı için en azından bilgi sahibi olup tehlikeleri aza indirgeyebiliriz. Ama bir inşaat mühendisi veya mimarın bir şantiye de hem şantiye şefliği sorumluluğunu almasını hem de iş güvenliği sorumluluğunu almasını tavsiye etmiyorum.

 2.) İş güvenliği uzmanının tam olarak görevi nedir? Kademe olarak nasıl ilerlemektedir?

Cevap: İş güvenliği uzmanının yönetmeliklerde bizim görevlerimizi bir rehberlik olarak tanımlamaktadır. Şantiyelerde veya iş yerlerinde, iş verene renhberlik yapmak, çalışanların sağlığını korumak için gerekli bilgilendirmeleri, uyarıları, riskleri, risk analizlerini belirleyerek çalışanlara rehberlik yapmaktır. Asıl olarak görevi bir nevi danışmanlık, müşavirlik veya rehberlik yapmaktır. Sahaya indigimizde tabi işin rengi değişmektedir.

3.) Risk analizi nedir? Analizi yaparken nelere dikkat edilmelidir?

Cevap: Risk analizi aslında bir iş güvenliği uzmanının imzasıdır, kimlik kartıdır. Yönetmelik gereği iş yerlerinde risk analizi ekibi kurulur. İş yeri ekibi, iş güvenliği uzmanı, çalışan temsilcisi olur. İşveren olur. Bu ekip ile birlikte sahaya çıkılır. Sanayi dolaşıp bütün riskler tespit edilir. Bunu rapor haline getiririz. İş verene bu raporu gösterip tedbir almasını söyleriz.

4.) Yaşam hattı nedir? Önemi nedir?

Cevap: İnsanları hayata bağlayan çok önemli unsurdur. Emniyet kemerini bağlayacağınız güvenli yatay ve düşey yaşam alanlarına denir. Eğer yaşam hatları uygun şekilde kullanılırsa bir çok kazanın meydana gelmeyeceğine inanıyorum. İş kazalarına baktığımız zaman sağlam yapıda olmayan çatılar en büyük kaza kaynağıdır.

5.) İnşaatta yüksekte çalışılması için alınması gereken önlemler nelerdir?

Cevap: İş sağlığı ve güvenliği kanunu bize kişisel koruyucu donanımları her zaman en son tercih olarak söylemektedir. Öncelikle toplu korunum önemlerine yönelmelerini öneriyoruz. Emniyet ağları, şantiyelerde korkuluklar gibi önlemlere dikkat edilir. bunun yanı sıra yüksekte çalışmayı her zaman en son tercih olarak kullanın diye tebliğde bulunuyoruz. Yüksekte yapacağınız işi tabanda yapın sonra yukarı çıkın. Bunun dışında yatay ve dikey yaşam hatları, tam vücut korumaları, paraşüt tipi emniyet kemerleri kullanılması gerekir.

6.) olumsuz bir durumda tutanak nasıl hazırlanmalıdır? Tutanak iş güvenliği uzmanlarının güvencesi olabilir mi?

Cevap: Asla emlak iş güvenliği uzmanı olmayın. Sadece uyarı yapıp noter onaylı deftere yazmak olmaz. Tutanağı şu şartlarda tutuyoruz: Çalışanlar çok büyük risk altında veya orta düzeyde ise uyarıyoruz. Örneğin; baretini tak diyoruz takmıyor, uyarıyoruz yine takmıyor. İşverene bildirilir. Çalışanın baret takmadığı söylenir. Çok ciddi tehlike varsa ve işveren dikkate almıyorsa gerekli kuruluşları arayıp güvenli iş yapılmadığı bilgisini verilir ve çalışmanın durdurulması gerektiği söylenir. Bizim zaten işe durmak gibi bir yetkimiz yoktur. Biz sadece tebliğ ederiz

7.) İş güvenliği uzmanlarının inşaat sektörü için hangi sertifikaları alması gerekmektedir?

Cevap: En azından işinizin gereği olarak inşaat bölümüne giden arkadaşların iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bir belgelerini almalarını tavsiye ederim. İş sağlığı işini yapmasanız bile teknik bilgi olarak ve işin içeriğini bilmez açısından mutlaka almanızı tavsiye ederim. Sınavına girmezseniz bile eğitimin alabilirsiniz. ISO ile ilgili belgeler bulunmaktadır. Mutlaka alın.

8.) İş güvenliği uzmanı sadece bir şantiyede mi iş güvenliği uzmanı olarak görülebilir?

Cevap: İş güvenliği uzmanlarının çalışma sürelerini ve çalışma şeklini belirleyen kurallar vardır. İşyeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları diğer sağlık personeli dediğimiz bu üç kişinin çalışmasını belirleyen çalışma süreleridir. Bizim karşı hangi edemiyor kaç iş yerinde çalıştığımız belirleyenler sürelerdir.

210 saat doldurduğumuzda sistem üzerinden başka yerlere kayıt yapamıyoruz.

9.) İş kazası olduğunda iş güvenliği uzmanlarını nasıl bir sonuç beklemektedir?

Cevap: Türkiye’ de ş güvenliği kanunu hâlâ oturmaya çalışmaktadır. Bizim işimiz danışmanlık, rehberlik yapmaktır. Dolayısıyla oluşabilecek herhangi bir kazayı öngörüp kişi beni düzeltmeleri tebliğ etmek ayrıca çalışanları bu kazaların oluşmaması için eğitim ve uyarıları yapmaktır. İş güvenliği uzmanı noter onaylı defter alması gerekir. Noter onaylı defterler bizim işimizi nasıl yaptığımızın, neler yaptığımızın işaretidir. Uygulama kısmına gelirsek; en ufak bir kaza olduğunda hemen savcıların ilk aklına gelen iş güvenliği uzmanları ile konuşmaktır. Dediğim gibi işimizi iyi öğrenip düzgün yapmamız gerekmektedir.

Bilgilerini bizlerle paylaştığı için  Ziraat Mühendisi Özkan Coşkun hocamıza şükranlarımızı iletiyoruz…

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2019-2023 biŞantiye | Tüm hakları saklıdır.