Beton Neden Kürlenir ?

Beton; çimento, su, agrega ve katkı maddeleriyle belirli şartlar ve oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen, başlangıçta şekil verilebilen plastik formda olup zamanla, çimento ve su arasındaki kimyasal reaksiyonun gelişmesiyle sertleşerek mukavemet kazanan, insan yapısı bir kompozit yapı malzemesidir.
Betondan hacim sabitliğine sahip olması, rötre ve şişme sınırı olması, geçirimsizlik, deniz suyuna, yüksek sıcaklıklara ve aşınmaya dayanıklılık göstermesi vb. özellikleri taşıması beklenir. Bu özellikler içinde betonun bakımının ve yerleştirilmesinin iyi bir şekilde yapılması gerekir. Betonun bu bakım işlemine yani betonun priz süresi ve dayanım kazanması aşamasında su kaybı ve hava etkisinden korunmasına ‘’KÜR’’ denir. Yapılan beton kürünün asıl amacı çimento hamurundaki suyun boşluklarına hidratasyon ürünleri doldurana kadar betonu doygun yada doyguna yakın halde tutmaktır.
Beton döküldükten sonra TS1247 ( normal hava koşullarında beton yapım, döküm ve bakım kuralları) ve TS1248
(anormal hava koşullarında beton yapım, döküm ve bakım kuralları)’na uygun olarak beton kürü yapılmalıdır.
Betonun kürlenmesi ile;
- Beton hidratasyon için gereken nem kaybına karşı korunur ve önerilen sıcaklık aralığında kalması sağlanır.
- Dayanıklılık ve betonun gelişimi için önemlidir.
- Termal ve plastik çatlakların azaltılmasına yardımcı olur.
- Betonun kullanım amacı için istenen özellikler (nem, zaman ve sıcaklık) sağlanır.
Beton kürleme işlemi beton döküldükten 12 saat sonra başlar. Su ile yapılan kürlemede yaz ayları için sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir. Çünkü öğlen saatlerinde yapılan sulama betonu çatlamasına yol açabilir. Sıcak hava da betonun aşırı su kaybı engellenemediğinden çatlaklar oluşur böylece hidratasyon için gerekli su kaybolur. Bu zamanlarda beton daha kırılgan ve gevrek bir yapıdadır. Soğuk havada ise hidratasyon reaksiyonları daha yavaş olacağı için betonun mukavemet kazanması ve işlenmesi zorlaşır. Bu yüzden betonun dayanımı ve dayanıklılığı olumsuz yönde etkilenir.
Betonun kürlenme işlemi kullanılan karışım oranları, betonun şekli, boyutu, çevre şartları vb. özellikler dikkate alınarak 28 günlük basınç dayanımının %70’ni elde edilene kadar sürdürülmelidir. Kürleme sonrasında da bakımına devam edilmeli, güneş ışınları ve rüzgârdan korunarak kurutulmalıdır.
Beton kürleme işlemi için çeşitli yöntemler vardır. Betonu sulama, saman, nemli toprak vb. maddelerle ıslatma, telis bezi vb. ile örtme ve hazır kür maddeleriyle kaplama bunlardan bazılarıdır.
SU İLE KÜRLEME
Betonun yaklaşık yedi gün boyunca belirli aralıklarla ıslatılması işlemidir. En çok kullanılan ve en etkili kürleme yöntemlerinden biridir. Betonun yüzeyinde kuru yer kalmayacak biçimde betonun yeterli miktarda ve bilen bir kişi tarafından kürlenmesi gerekir. Böylece betondaki nem buharlaşmadan korunur ve beton dayanımı arttırılmış olur.
KİMYASAL MADDELER İLE KÜRLEME
Kullanılan kimyasal maddelerle beton yüzeyinde ince bir tabaka oluşturularak yapılan kürleme işlemidir. Böylece buharlaşmanın minimum seviyeye inmesi sağlanır. Uygulama süresi ve kullanılan maddenin beton tarafından emilmesi vb. dezavantajları olduğundan çok fazla tercih edilmemektedir.
ÖRTÜ İLE KAPLANARAK KÜRLEME
Beyaz ve alüminyum polietilen örtülerle beton yüzeyinde ince bir polimer tabakası oluşturularak yapılan kürleme işlemidir. Beton yüzeyinde oluşan zarımsı bir tabakayla buharlaşma minimum seviyeye indirilmesi sağlanır. Beton kalıbı söküldükten sonra yüzeyi kurumadan, beton sertliği kazanır kazanmaz kürleme işlemine başlanılmalıdır.
BUHAR İLE KÜRLEME
Buhar ile yapılan kürleme işlemiyle beton yüzeyi nemli tutularak betonun sıcaklığı yükseltilir. Böylece dayanım oranı hızlandırılmış olur. Betonun erken sertleşmesi için yapılabilecek bir işlemdir. Prekast beton santrallerinde kullanılır.
KAYNAKLAR
- http://www.gumustas.com.tr/Hazir-Beton/Teknik-Bilgiler/Betonun-Yerlestirilmesi-ve-Bakimi
- https://www.kentharita.com/beton-kurleme-nasil-yapilir/