Yapılarda Enerji Kaybı Nasıl Önlenir ?

02.03.2021
1.056
Yapılarda Enerji Kaybı Nasıl Önlenir ?

Herkesin girebildiği biŞantiye’ den tekrardan merhabalar…

Bugünkü yazımda yapılarda en önemli faktörlerden biri olan ısı yalıtımının ne olduğunu ve enerji kaybını nasıl önleyebileceğimizden bahsetmek istiyorum.

Öncelikle ısı yalıtımı sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtasıyla konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek amacıyla yapılan işlemlerdir. Bu işlemlerde herhangi bir yalıtım malzemesi kullanarak, ortamdan dışarı veya dışardan ortama olan enerji akışını önlemeye çalışılır.

Yapılarda ısı yalıtımı tam olarak sağlanamadığında gereğinden fazla yakıt tüketimine dolayısıyla fazladan maliyete ve atmosfere yayılan zehirli gazlarla çevre kirliliğinin artmasına bununla beraber küresel ısınmaya sebep olmaktadır. Tam olarak sağlanamayan ısı yalıtımı kışın enerji kayıplarına sebep olurken yazın da istenmeyen enerji kazançlarına sebep olabilmektedir.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de binalarda %20’den %70’e kadar bir enerji kaybı olduğu ve bunun en büyük nedeninin ısı yalıtımı sorunlarından yani ısıtma sorunundan oluştuğu tespit edilmiştir. Binanın tasarımından ziyade zamanla oluşan bozulmalarda enerji kayıplarını arttırmaktadır bu nedenle binaların tasarımı ve daha sonrasındaki onarım bakım sırasında kullanılan malzemeler, enerji kaybını önleyecek ve ısınma sorununu engelleyecek biçimde kullanılmadır.

Yapılarda oluşan enerji kayıpları yoğunluklu olarak çatı, duvar boşlukları ve döşemelerde gerçekleşmektedir. Ayrıca mevcut yapılarımızda kat sayısı arttıkça, duvar ve pencere yapı elemanları da artmaktadır. Buna bağlı olarak kaybedilen ısı miktarı da aynı doğrultuda artış göstermektedir. Yapımızın kiriş ve kolon gibi betonarme bölümlerinde de ısı kayıpları oluşmaktadır.

               

Yapılarımızda enerji kayıplarını önlemenin birçok yolu vardır. Bunlardan bazıları;

_ Binalarımızda enerji kayıplarını önlemenin ilk ve en önemli yolu duvar, pencere, çatı vb. yapı elemanlarının ısı yalıtımını yapımıza uygun doğru malzemeyi seçerek yapmaktır.

_ Yapılan ısı yalıtımından sonra yapımız yüksek teknolojili dış cephe boyalarıyla boyanarak dış etkenlere karşı daha iyi bir koruma sağlanabilir.

_ Yapılan dış cephe çalışmalarının yanı sıra döşeme ve çatılarda yapılan ısı yalıtım uygulamalarıyla birlikte yalıtım bütünlüğünü sağlanmalıdır.

_ Kullanılacak yalıtım levhaları arasında boşluk olmamalıdır.

_ TS 825 standartları dikkate alınmalı ve kullanılacak ısı yalıtımı malzemeleri ve kalınlıkları ona göre seçilmelidir.

_ Yapılarımızda hava akımı oluşturacak boşluklar bulunmamasına özen göstermeli, pencere boşluklarını kapatarak ve iklim şartlarına göre ısıyı yansıtan veya ısıyı soğuran camlar kullanılmalıdır. Ayrıca pencere ve kapı kenarlarını köpükle doldurarak enerji kayıplarını önlemek mümkündür.

_ Yapımızın inşası sırasında doğru yöntemlerle enerji kaybı önlenmeye çalışılsa ve ısı yalıtımı yapılsa dahi binalarımızın düzenli bakımları yapılarak, insanları bilinçlendirmekte çok önemlidir. Böylece istenmeyen enerji kayıplarının önüne geçilebileceği unutulmamalıdır.

_ Yaptığımız önlemlerle birlikte 2011 yılında zorunlu hale gelen Yapılarda Enerji Kimlik Belgesi mutlaka alınmalıdır

Unutmamalıyız ki ısı yalıtımı binalarda sadece ısı kaybını önlemez! 

Hasar ve çatlak riskini de azaltarak binamızın ömrünü uzatır. Binalarımızın depreme karşı daha dayanıklı olmasını sağlar ayrıca küf ve rutubet oluşumlarını engellememize yardımcı olur!

Evlerimizde en az %40 tasarruf imkanı sağlayarak kendi ekonomimizin yanı sıra ülke ekonomimize de katkı sağlar!

Enerji kaybını önleyerek çevre kirliliğini ve küresel ısınmayı da büyük ölçüde önlemiş oluruz!

Tüm bunları göz ardı etmeyerek standartlara uymalı ve enerji kaybı en düşük binalar inşa etmeliyiz. Aydınlık gelecek, enerji tasarrufuyla gelecektir.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, keyifli okumalar…

KAYNAKÇA
www.verimder.org.tr
dergipark.org.tr/tr/download/article-file/319424
www.imo.org.tr/
www.teknopanel.com.tr/tr-tr/urun-detay/binalarda-isi-yalitimi-bina-enerji-kimlik-belgesi
www.ustalarimiz.com/portal

 

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

2019-2024 biŞantiye | Tüm hakları saklıdır.