Derin Temel Uygulamaları: Fore Kazık
Merhaba arkadaşlar,
Sizlere bu yazımda derin temel uygulamalarından biri olan Fore Kazıktan bahsetmek istiyorum.
Bilindiği üzere gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde iş merkezleri, gökdelenler gibi inşa edilecek yapıların arazilerinde 50 metre ve daha üzerinde derin kazılar yapılması mecburi kılınmıştır. Bu projelerde yapıların sağlam olmayan zeminlerde, zemin içerisine dairesel kesitli bir delgi açılarak, bu delgi içerisine kazık donatısı ve beton dökülmesi sonucunda yapılan temel güçlendirme uygulamaları yapılmaktadır. Bu uygulamaya ‘’FORE KAZIK’’ denir. Böylece yapının yükleri daha sağlam zemin ulaştırılmış ve uygun olmayan zeminler inşaata elverişli hale gelmiş olur.
Fore kazıklar; fore kazık iksa sistemlerinde, fore kazık radye temel sistemleride ve fore kazıklı zemin iyileştirme yöntemlerinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
FORE KAZIK YAPIM AŞAMALARI
- ZEMİN İSTENEN KOTA KADAR İSTENEN ÇAPTA AÇILIR
Elmas uçlu matkapla Augerin (fore kazık makinasının başlığına verilen isim) yaprak araları dar ve açıları düşük, yataya yakın şekilde açılmalıdır. Sonrasında ise demir donatılar hazırlanarak beton bağlantıları yapılarak işleme devam edilmelidir. Eğer bu işlem düzgün yapılmazsa kuyuda bekleme sırasında göçmeler meydana gelebilir. Platform hazırlıkları yapılarak delgi işlemleri projede belirtilen boy ve çapa uygun olmalıdır. Fore kazık çapları genellikle 45-65-80-120 ve 150 cm olarak kullanılır.
- KAZIK DONATI KUYUYA İNDİRİLİR
Silindirik olarak yapılan kazık donatısında düşeyde boy donatısı yatayda etriye demiri bulunmaktadır. İçine Z demiri ve ÇEMBER DONATISI eklenir. Dayanımını arttırmak için bağ telleri belirli sıklıkta ve çift kat şeklinde işlenir. Hazır olan kazık donatımızı kuyuya indirme işlemi tamamlanır.
(FORE KAZIK DONATISI ÖRNEĞİ)
- BETON DÖKMEK İÇİN TREMİE BORUSUNUN İNDİRİLMESİ VE BETON DÖKÜMÜ
Tüm hazırlıklar tamamlandığında Tremie borusu yukarı aşağı hareket ettirilir. Böylece kuyu içinde herhangi bir boşluk bırakılması önlenir. Tremie borusu beton dökümü sırasında kazık boyunca yerleştirilerek kazık imalatı tamamlanır. Beton dökümü sırasında betonun mukavemetini etkileyecek tüm yöntemlerden kaçınılır.
- TREMİE BORUSUNUN ÇEKİLMESİ
Tremie borusu bütün İSG kurallarına uyularak emniyetli bir şekilde kuyudan çıkarılır.
FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI
- Temel kazısı yapılmasına gerek kalmaksızın uygun zemin şartlarında kısa zamanda inşa edilebilir.
- Çevrede titreşim ve sarsıntı yaratmaz. Hassas zeminlerde oldukça büyük bir avantaj sağlar.
- Yük taşıma kapasiteleri fazladır. Kazıklar yerinde oluşturulduğundan kullanılacak malzemelerin taşınması önceden dökülmüş betonarme kazıklara göre çok daha kolaydır.
- Boyları ayarlanabildiğinden çakma kazıklara göre daha avantajlıdır.
- Taşıma gücü arttırılabilir. İstenilen derinliği inildiğinde istenen sağlam tabakayı kontrol altına alabilir.
- Fore kazığın yapılardaki kullanım amacı; derin temellerle yapı yüklerini zayıf zeminlerden sağlam zeminlere taşımaktır. Radyel temeller deprem anında oluşturdukları rijitlikle kazıklarla beraber çalışır. Böylece binaların oturması ve kolon- kirişlerin kırılması önlenir. Bu kapsam yapılan fore kazıklar binanın sağlam ve emniyetli bir şekilde kalmasına büyük katkıda bulunur.
FORE KAZIĞIN DEZAVANTAJLARI
- Kötü havalarda delme işlemi zorlaşır ve beklenmeyen zemin şartlarında işleri geciktirir. Bu yüzden çok detaylı bir zemin etüdü yapılmalıdır.
- Fore kazık aşamalarında çok iyi bir teknik denetim yapılmalıdır.
- Yeraltı suyu akımı betonu etkileyerek kazığın oluşumunu etkileyebilir. Sondah deliği çevresi yıkıntı ve döküntü yapabilir.
KAYNAKLAR
https://www.toremzemin.com/fore-kazik-nedir/
https://www.imo.org.tr/