Çin Seddi’nin Dayanıklılık Sırrı ”PİRİNÇ HARCI”

Çin Seddi’nin Dayanıklılık Sırrı ”PİRİNÇ HARCI”

Bazı söylentilere göre yapımında bir ejderhanın izlerini takip ederek oluşturulmuş ve bu inanışa göre ‘’Dünya’nın Ejderhası’’ olarak bilinen Çin Seddi, mimari açıdan büyük hayranlıklar uyandıran ve Dünyanın en uzun savunma duvarı olarak UNESCO tarafından Dünyanın Yedi Harikasından  biri olarak seçilerek dünya mirasları listesinde yerini almıştır.

Tarihte bir savunma duvarı olarak görülen Çin Seddi’nin yapılış sebeplerinden ilki askeri savunma hattı oluşturmaktı. Daha sonrasında kültürler arası etkileşimin sağlanması ve duvarın her iki kısmındaki halklar arasında ekonominin canlanmasını da sağlamıştır. Ancak asıl amaç istilaları engelleme konusunda işlevini tam olarak yerine getirememiş olsa da İpek Yolu’nun korunmasına katkıda bulunduğundan dolayı sosyal ve ekonomik alanda dünya tarihinde sağladıkları ile ön plana çıkmaktadır.

 

 

Çin Seddi Çin’in kuzeybatısı boyunca uzanır ve kalıntıları Po Hay körfezinin deniz kıyısında başlar. Pekin’in kuzeyinden geçerek batıya yönelir ve Huang-Ho nehrini ikiye bölerek güneybatıya uzanır. Gobi Çölü‘nün güneyinden batıya yönelerek devam eder.

Çin Seddi yıkılmış kısımlarıyla birlikte toplamda 8851.8 kilometre uzunluğundadır. Bugün ayakta duran kısım Ming Hanedanı devrinden 2500 kilometrelik settir. Yapılan arkeolojik araştırmalara göre tüm kollarıyla beraber toplam 21.196 km uzunluğa sahiptir. Tamamlanması iki bin yıldan uzun süren Çin Seddi’nin bazı yerleri tuğla bazı yerleri de hafif yapı malzemeleriyle inşa edilmiştir. Yüksekliği 4-6 metre, taban kalınlığı 7 metre ve tavan kalınlığı yani duvarın üst bölgesi de 6 metre olarak inşa edilmiştir.

 

 

Peki savunma duvarı olarak kullanılan Çin Seddi’nin dayanıklılık sırrının Pirinç Harcı olduğunu biliyor muydunuz?

Çinliler için pirinçli harç, zamanının en büyük icatlarından biridir. Çünkü Çin Seddi başta olmak üzere diğer yapıların da bunca zaman ayakta kalmasını sağlayan en büyük buluşlarından biri olarak sayılır. Doğu Asya’da birçok yapıda yapışkan olarak kullanılan pirinç, Ming Hanedanı mezarlarının, pagodaların ve duvarların depremlerde alacağı olası hasarların da önüne geçerek ve felaketlerde yıkılmamasına yardımcı oluyor.

Çinli kimya profesörü Zhang Binjian’ın yaptığı açıklamalara göre Çin Seddi’nin inşaası sırasında taş tuğlaların yapışkan pirinç unu ve sönmüş kireç tozunu karıştırarak hazırladıkları harç ördüklerini kaydetti. Yapışkan pirinç unu harcının taş tuğlaları son derece sağlam bir biçimde tuttuğunu vurgulayan Zhang Binjian, duvarın çoğu bölümünde yabani otların bile hala büyümediğini söyledi.

Zhejiang Üniversitesi Prof. Zhang, Amerikan Kimya Cemiyeti dergisinde yayımlanan makalesinde, şunları yazdı: “Harcın karışımı, organik ve inorganik maddelerin özel bir bileşimden oluşuyor. Yapışkan pirinç ununun içindeki amilopektin maddesi, karışımın organik bileşenini oluşturuyor.

Yapışkan pirinç unu ile hazırlanan sıvı, kalsiyum karbonat içerikli harca katılıyor. Amilopektin maddesi sayesinde taş tuğlaları tutan harç daha da sağlamlaşıyor. Set duvarlarına daha büyük fiziksel güç veriyor.”

KAYNAKLAR

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87in_Seddi

https://www.sabah.com.tr/egitim/cin-seddi-nerede-cin-seddi-neden-ve-ne-zaman-yapildi-e1-5438032

https://www.tarihiolaylar.com/tarihi-olaylar/cin-seddi-170

https://www.ajanshaber.com.tr/cin-seddinin-dayanikliligi-pirinc-harcindan-geliyor-haber-438591

https://www.milliyet.com.tr/cadde/cin-seddinin-sirri-cozuldu-1244776#:~:text=Yap%C4%B1%C5%9Fkan%20pirin%C3%A7%20unu%20ile%20haz%C4%B1rlanan,%22%20diyerek%2C%20harc%C4%B1n%20s%C4%B1rr%C4%B1n%C4%B1%20a%C3%A7%C4%B1klad%C4%B1.

https://www.posta.com.tr/cin-seddinin-muthis-sirri-31574

https://www.ensonhaber.com/tarih-haberleri/cin-seddinin-gucu-yapiskan-pirincten-geliyor

 

 

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Sudenaz dedi ki:

    Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş teşekkürler genç muhendis arkadaşım:)

2019-2024 biŞantiye | Tüm hakları saklıdır.